Οι εκλογές του Ιουλίου έγιναν με κύριο σημείο αντιπαράθεσης την οικονομία.
Η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη θέση της κατά των επενδύσεων και της μη μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων επιτυγχάνει αναιμική ανάπτυξη.
Η επιχειρηματολογία της στηριζόταν στα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το α΄ τρίμηνο και τις προοπτικές του β΄ τριμήνου. Η αντικυβερνητική προπαγάνδα αναπαραγόταν από τα φίλια στην τότε αξιωματική αντιπολίτευση ΜΜΕ, σε τέτοιο βαθμό που ένας παρατηρητής θα νόμιζε ότι καταστρεφόταν η χώρα.
Το εκλογικό σώμα ενστερνίστηκε εν μέρει αυτή την καταστροφολογία και έφερε τη ΝΔ στην εξουσία. Ηταν τέτοια η ευφορία της νίκης που ο Χρήστος Σταϊκούρας στις προγραμματικές δηλώσεις ανέφερε: «Το 1ο τρίμηνο του 2019 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 1,3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού, ενώ διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για το έτος».
Πέντε όμως μήνες μετά όλες οι υποσχέσεις της ΝΔ έχουν διαψευστεί. Η μεσαία τάξη δεν βλέπει καμία φοροελάφρυνση. Το κοινωνικό μέρισμα δίνεται κουτσουρεμένο, με συνταξιούχους και ανέργους εκτός. Και το αποκορύφωμα, για το οποίο πρέπει να ξαναγραφτούν όλα τα οικονομικά κείμενα της κυβέρνησης Μητσοτάκη: η ΕΛΣΤΑΤ σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ανέφερε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,4% το α΄ τρίμηνο (από 1,1% που είχε αρχικά εκτιμήσει) και 2,8% το β΄ τρίμηνο του 2019 (από 1,9% αρχική εκτίμηση!).
Οπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Μέχρι τώρα η ΝΔ ισχυριζόταν ότι από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός όλα πάνε καλύτερα, ως διά μαγείας. Τώρα φαντάζομαι θα ισχυριστούν ότι οι πολίτες έχουν ορθολογικές προσδοκίες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και έτσι επηρεάστηκαν και τα δύο πρώτα τρίμηνα»