Τελικά, ο φόβος του επίτιμου προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, ότι οι ασκήσεις ποινικών διώξεων σε τραπεζίτες, όπως εκφράστηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), όταν ασκήθηκε δίωξη στον ίδιο για υπόθεσή της Τράπεζας Πειραιώς, θα διαταράξουν το κλίμα και θα χαλάσουν τα σχέδια των επενδυτών, δεν επαληθεύτηκε.
Αντίθετα, το επενδυτικό κλίμα – όπως το μετρούν οι επενδυτές – βελτιώθηκε, αφού άλλοι είναι οι λόγοι που το επηρεάζουν (π.χ. αξιολόγηση, σταθερότητα, στόχοι, προσδοκία, φόροι κλπ).
Η απόδοση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου 10ετούς διάρκειας, υποχώρησε στο 5,6%, επίπεδα χαμηλότερα ακόμα και από αυτά του Απριλίου του 2014, όταν η χώρα έκανε την πιλοτική έξοδο στα αγορές, εκδίδοντας πενταετές ομόλογο 3 δισ. ευρώ, με απόδοση 4,95%. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης έκανε έντονη ανοδική κίνηση, προσεγγίζοντας τις 800 μονάδες και προσθέτοντας στην κεφαλαιοποίηση του συνόλου των μετοχών περίπου 7,5 δισ. ευρώ το 2017 (52,6 δισ. ευρώ από 45,1 δισ. ευρώ στις αρχές του 2017). Αξία που διοχετεύθηκε αναλογικά σε όλους τους μετόχους και κυρίως βέβαια στους ξένους επενδυτές που κατέχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών μετοχών. Το δημόσιο ωφελήθηκε, αλλά όχι σημαντικά, αφού η σημερινή κυβέρνηση «φρόντισε», με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες, να απολέσει μεγάλα ποσοστά και αξίες δισεκατομμυρίων.
Υπάρχουν πάντως αρκετοί που διαφωνούν με τον επίτιμο πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, ότι δηλαδή οι διώξεις διαταράσσουν και χαλάνε το κλίμα. Πιστεύουν το αντίθετο, δηλαδή ότι ο σωστός έλεγχος σε άτομα που διαχειρίζονται την περιουσία άλλων, δημιουργεί αίσθημα δικαιοσύνης και ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για ισονομία. Αυτό πιστεύουν και οι περισσότερες, μεγάλες επιχειρήσεις που αρχίζουν τώρα να ρίχνουν κάποια λεφτά σε παραγωγικές δραστηριότητες στην Ελλάδα.
Ευτυχώς, δηλαδή που υπάρχουν κάποιοι εισαγγελείς, οι οποίοι ψάχνουν σε βάθος. Για παράδειγμα, είδε το φως της δημοσιότητας μια άλλη υπόθεση που δεν αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς και το Μιχάλη Σάλλα. Αφορά στην Alpha Bank και τα υψηλόβαθμα στελέχη της, τα οποία έδωσαν μπόνους εκατομμύρια ευρώ στον εαυτό τους. Πότε; Μερικές ημέρες πριν ψηφιστεί ο νόμος Αλογοσκούφη, το 2008, που απαγόρευε τη διανομή bonus σε στελέχη των τραπεζών! Και απευθύνω το ερώτημα; Γιατί οι εισαγγελείς να μην ψάξουν το θέμα; Και γιατί όχι, οι μάγκες τραπεζίτες – εάν αποδειχθεί ότι έκαναν κάτι μεμπτό – να υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα bonus; Θα χαλάσει το κλίμα;