Οι Κρητικοί τραγουδούν Λα ντόνα ε μόμπιλε

Sold out η όπερα Ριγκολέτο στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο να γίνονται sold out οι συναυλίες κλασικής μουσικής και οι παραστάσεις όπερας στο Ηράκλειο της Κρήτης, πολλές μέρες πριν από την πρεμιέρα τους. Τι συμβαίνει και οι Κρητικοί αγάπησαν τόσο την κλασική μουσική; Πρόκειται περί μιας ξαφνικής μουσικής αφύπνισης ή μήπως για μια οργανωμένη πολιτιστική προσπάθεια που αλλάζει τα δεδομένα;

Με τη δημιουργία του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου και την ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από τον γνωστό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό -και ηρακλειώτη στην καταγωγή- μαέστρο Μύρωνα Μιχαηλίδη, θεατές όλων ηλικιών έγιναν συμμέτοχοι στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου αποκεντρωμένης πολιτιστικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που έδωσε αμέσως καρπούς, όπως δείχνει η μεγάλη προσέλευση των θεατών στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες της Αθήνας και του εξωτερικού.

«Το πρόγραμμά μας δεν απευθύνεται στους ειδικούς, αλλά σε όλους. Σε μικρότερους και σε μεγαλύτερους, γνώστες ή μη της κλασικής μουσικής. Είμαστε ευτυχείς που η μεγάλη αυτή δημοτική επένδυση πιάνει τόπο και αγκαλιάζεται από το κοινό όλης της Κρήτης που περιμένει με ανυπομονησία κάθε φορά τις επόμενες εκδηλώσεις μας», δήλωσε στο Documento ο Μύρων Μιχαλίδης”, λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα της όπερας Ριγκολέτο του Τζουζέπε Βέρντι, που σηματοδοτεί την έναρξη της φετινής εορταστικής περιόδου, η οποία περιλαμβάνει πληθώρα δράσεων, συναυλιών και παραστάσεων.

«Ριγκολέττο» του Τζουζέπε Βέρντι στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου

Η νέα παραγωγή της θρυλικής όπερας Ριγκολέττο του Ιταλού συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι ανεβαίνει σε πρώτη πλήρη σκηνική παρουσίαση και σε σκηνοθεσία Ερίκ Σεβαλιέ. Με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου, την Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών και με τη συμμετοχή καταξιωμένων λυρικών καλλιτεχνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του κορυφαίου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Οι περιπέτειες του Ριγκολέττο, γελωτοποιού της αυλής, της κόρης του Τζίλντα, του Δούκα της Μάντοβα και των ανθρώπων της αυλής και της πόλης ζωντανεύουν μαγικά. Ο Βέρντι εμπνέεται αθάνατες μελωδίες, για να αποδώσει σε τρεις πράξεις τον έρωτα, την προδοσία, την εκδίκηση και τον θάνατο.

Κορυφαία παραμένει πάντα η άρια Λα ντόνα ε μόμπιλε, που ο δούκας τραγουδά στην Τρίτη Πράξη του έργου και αποτελεί ύμνο στον γυναικείο χαρακτήρα και το απόλυτο σύμβολο της παγκόσμιας όπερας.

Ο Ριγκολέττο είναι μία από τις γνωστότερες όπερες παγκοσμίως και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1851 στη Βενετία. Η πρεμιέρα του έργου ήταν ένας θρίαμβος, οι κριτικοί της εποχής μιλούσαν για καινοτομία του ύφους και της μορφής, ενώ η άρια Λα ντόνα ε μόμπιλε τραγουδιόταν σε όλη τη Βενετία το επόμενο πρωί.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία/Κοστούμια: Ερίκ Σεβαλιέ

Συμμετέχουν καταξιωμένοι λυρικοί καλλιτέχνες

Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου

Διεύθυνση χορωδίας: Γιάννης Κιαγιαδάκης

Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών

Διεύθυνση χορωδίας: Νίκος Μαλιάρας

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

Διανομή

Ριγκολέττο (ο γελωτοποιός του Δούκα) – Federico Longhi 8/12, 10/12) Παντελής Κοντός (9/12)

Δούκας της Μάντοβας – Αντώνης Κορωναίος

Τζίλντα (κόρη του Ριγκολέττο) – Δήμητρα Κωτίδου

Σπαραφουτσίλε (ένας δολοφόνος) – Κακάμπερ Σαβίντζε

Μανταλένα (η αδερφή του Σπαραφουτσίλε) – Ειρήνη Καράγιαννη

Τζοβάννα (τροφός της Τζίλντα) – Λένα Χατζηγεωργίου

Κόμης του Μοντερόνε – Μάνος Χριστοφακάκης

Μαρούλλο – Μάνος Ζουμπουλάκης

Ματτέο Μπόρσα (αυλικός) – Ορέστης Κουσαθανάς

Κόμης του Τσεπράνο – Πέτρος Ρακιντζής

Κόμησσα του Τσεπράνο – Σύλβια Στρούθου

Αναγγέλων αυλικός – Λευτέρης Παπαγγελής

Υπηρέτρια – Κωνσταντίνα Σηφάκη

Με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους.

Μετάφραση – υποτιτλισμός: Έλντα Κλαδάκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον Ριγκολέττο που παρουσιάστηκε πριν από την πρεμιέρα (όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες παραγωγές) συμμετείχαν 600 μαθητές από 10 σχολεία της Κρήτης. Έτσι τα παιδιά όχι μόνο εξοικειώνονται με τα κλασικά μουσικά έργα, αλλά επίσης εμπνέονται και θέλουν να μάθουν ένα μουσικό όργανο ή να σπουδάσουν μουσική και διεύθυνση ορχήστρας.

Γιορτές στο ΠΣΚΗ με Κάρμεν Ρουγγέρη και την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης για την Πρωτοχρονιά.

Οι εκδηλώσεις την περίοδο των γιορτών περιλαμβάνουν την παράσταση “Ο Θησέας και ο Μινώταυρος” σε συμπαραγωγή του Κέντρου με την Παιδική Σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη, η οποία ξεκινάει στις 17/12. Επίσης, μουσική δωματίου με έργα για φωνή, κλαρινέτο και πιάνο στις 15/12, συναυλία αφιέρωμα στον οργανοποιό αρχαιοελληνικών οργάνων Νικόλαο Ζαχαριουδάκη στις 16/12 και το Νέο Κρητικό Κουαρτέτο με έργα Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και Αντωνίου Τζιβένη στις 21/12.

Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης- Στις 3 και 4 Ιανουαρίου 2024 μια συναυλία γιορτή για το νέο έτος

Μία από τις κορυφαίες Ευρωπαϊκές ορχήστρες, η πολυβραβευμένη Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης επιστρέφει στο ΠΣΚΗ κάνοντας ποδαρικό για τη νέα χρονιά με ένα γιορτινό ρεπερτόριο σε μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Σολίστ στην συναυλία θα είναι ο καταξιωμένος σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος.

Η πρώτη φορά που το κοινό της Κρήτης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει στις εγκαταστάσεις του ΠΣΚΗ τη διάσημη ορχήστρα ήταν τον Δεκέμβριο του 2019, γεγονός που ανέδειξε τις πολλαπλές δυνατότητες του Κέντρου τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και διοργάνωσης εκδηλώσεων διεθνούς κύρους.

Η Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης (Wiener KammerOrchester, WKO) ιδρύθηκε το 1946 και έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες ορχήστρες δωματίου διεθνώς. Την καλλιτεχνική της διεύθυνση έχουν αναλάβει μέσα στα χρόνια επιφανείς αρχιμουσικοί.

 

 

Ετικέτες