Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνουν οι κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις για ανάπτυξη ανεμογεννητριών σε χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι Βρυξέλλες εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας τους.
Η Επιτροπή θα εξετάσει τους όρους για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, δήλωσε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργκέτ Βεστάγκερ, σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ την Τρίτη 9/4, χωρίς να κατονομάσει τις εταιρείες.
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το Politico, η εν λόγω έρευνα επιταχύνθηκε το τελευταίο διάστημα, σε μια χρονική συγκυρία που οι σχέσεις ΕΕ – Κίνας βρίσκονται γενικότερα στο επίκεντρο.
Οι εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες της ΕΕ έχουν κατασκευαστεί ως επί το πλείστον στο μπλοκ, αλλά οι κινέζοι κατασκευαστές αντιστοιχούσαν στα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς το 2022. Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, οι Κινέζοι παραγωγοί έχουν πάνω από το 90% της αγοράς της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους Financial Times (FT), η έρευνα θα χρησιμοποιήσει νέες νομοθετικές εξουσίες που έχουν προβλεφθεί προκειμένου να ελέγχονται επιδοτήσεις από ξένες κυβερνήσεις που επηρεάζουν την αγορά, καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να λάβουν μέτρα για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προέρχεται από το εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με το Bloomberg, οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών της Κίνας κυριάρχησαν στην παγκόσμια αγορά το 2023. Συγκεκριμένα, τέσσερις από τους πέντε μεγαλύτερους κατασκευαστές ήταν εταιρείες με έδρα την Κίνα, έναντι μόλις δύο το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σχετική έκθεση.
Η Goldwind Science & Technology Co. διατήρησε την πρώτη θέση, ενώ η Envision Energy Co. κατέλαβε τη δεύτερη θέση από τη Vestas Wind Systems A/S. Η General Electric Co. και η Siemens Gamesa εκτοπίστηκαν από την πρώτη πεντάδα.
Το Πεκίνο επιδιώκει να καθιερωθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στην καθαρή τεχνολογία, στην οποία θα βασιστεί η ΕΕ για να επιτύχει τη μετάβασή της στην πράσινη ενέργεια, επισημαίνει το Politico.