Οι κεντρώοι ψηφοφόροι της ΝΔ στόχος του ΠΑΣΟΚ

Οι κεντρώοι ψηφοφόροι της ΝΔ στόχος του ΠΑΣΟΚ

Η Χαριλάου Τρικούπη έχει ήδη προκαλέσει ρήγμα, διαμορφώνοντας ρεύμα προερχομένων από τη συντηρητική παράταξη

Το ΠΑΣΟΚ κάνει θόρυβο, σαν να ακολουθεί το γνωστό σύνθημα επικοινωνιακής εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («Κάνε τη φωνή σου ν’ ακουστεί») και σίγουρα με το στιλ πολιτικής διαφημιστικής καμπάνιας που προκαλεί το ενδιαφέρον μέσα από μετέωρα ερωτήματα και την αναμονή για απαντήσεις. Ο επικεφαλής του Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε στο κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος χρησιμοποιώντας σαν αντίδοτο στο πολωμένο κλίμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ξανά και πιο ηχηρά, το «ούτε Τσίπρα ούτε Μητσοτάκη». Στόχος του ήταν και είναι να προσελκύσει την ψήφο των αναποφάσιστων και να αποσπάσει τμήμα ψηφοφόρων –στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη βάσει μετρήσεων της κοινής γνώμης το προσδιορίζουν στο 40% του εκλογικού σώματος– που δεν θέλουν για πρωθυπουργό ούτε τον ένα ούτε τον άλλο. Κυρίως όμως το ΠΑΣΟΚ «χτυπά» με δύναμη τη δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων της ΝΔ και ήδη της έχει προκαλέσει ρήγμα, διαμορφώνοντας ρεύμα προερχομένων από τη συντηρητική παράταξη προς το ΠΑΣΟΚ.

Προειδοποιήσεις Βενιζέλου

Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι έχει βραχυκυκλώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία αναζητά τρόπο να ανασχέσει τις διαρροές της προς Ανδρουλάκη με επιθέσεις που αναμένονται να αυξηθούν την επόμενη περίοδο. Ομως κι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της ΝΔ, μια και μπορεί να βρει μπροστά της τις επιθέσεις αυτές αν χρειαστεί μετεκλογικά – παρά την επιμονή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοδυναμίες– να μπει σε διάλογο για συγκυβέρνηση, έχοντας υποτιμήσει προηγουμένως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτό τον «κίνδυνο» προειδοποίησε μεταξύ άλλων τη ΝΔ στην τελευταία παρέμβασή του ο συνταγματολόγος και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε συνδυασμό με τις προσωπικές του φιλοδοξίες να παίξει ρόλο στην εποχή των συγκλίσεων που έρχεται, ο Βενιζέλος τάσσεται υπέρ των συνεργασιών, πριονίζει τις αντιΣΥΡΙΖΑ εμμονές, εξαπολύει πυρά κατά Μητσοτάκη και προλέγει ότι η άκαιρη και επιθετική εμμονή σε αυτοδυναμίες μπορεί να πληρωθεί ακριβά…

Μέσα σε ένα πολυσύνθετο πολιτικό σκηνικό, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου με απλή αναλογική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης θύμισε ότι είναι πρωθυπουργίσιμος, άνοιξε την όρεξη σε όσους θέλουν να παίξουν ρόλο σε μια κυβέρνηση τρικομματική και βάλε και έδωσε τροφή για σενάρια επί σεναρίων στο μιντιακό σύστημα. Από διαφορετική οπτική γωνία, πιο ταξική, με τη στάση του το ΠΑΣΟΚ ζυμώνει το εκλογικό παιχνίδι των «κυβερνήσεων συναίνεσης», σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση εντείνεται και ο φόβος των αστικών δυνάμεων είναι πάντα οι αντιδράσεις των λαών.

Σημιτικά επίκαιρα

Παράλληλα, πυκνώνουν οι παρεμβάσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη. Είναι αξιοσημείωτο ότι το in-social, το think tank του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο επικεφαλής είναι ο πανεπιστημιακός, οικονομολόγος και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, κρατά ψηλά τις σοσιαλδημοκρατικές θέσεις Σημίτη. Παράλληλα, ο γραμματέας και ο αν. γραμματέας του τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ηλίας Κικίλιας και Αλέξανδρος Ραγκούσης αντίστοιχα, οικονομολόγοι και οι δύο, υμνούν την πολιτική Σημίτη. Εν τω μεταξύ ενισχύεται η δημόσια παρουσία εμβληματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα της περιόδου Σημίτη, όπως ο Πέτρος Ευθυμίου. Την ίδια ώρα σημαντική είναι η στήριξη που παρέχει στο ΠΑΣΟΚ ο Σταύρος Μπένος, πρώην βουλευτής και υπουργός επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κ. Σημίτη, ο οποίος προ διετίας ανέλαβε, ύστερα από συνεννόηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, την εκπόνηση σχεδίου ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας.

Τομείς ευθύνης

Στην εμπροσθοφυλακή για κοινωνικά ζητήματα με νομικές προεκτάσεις, όπως το θέμα των νεοναζί στις εκλογές, έχουν τεθεί συνταγματολόγοι όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος,ο Κώστας Μποτόπουλος και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής. Ταυτόχρονα, για να στηρίξει ότι δεν είναι κάτι παράδοξο πολιτικά και συνταγματικά μια κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο και όχι τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, έχει επιστρατευτεί και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος προαλείφεται για το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Συγκλίσεις και αποκλίσεις

Αν και μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ν. Ανδρουλάκη διαμορφώνει τις θέσεις για εκλογικές συγκλίσεις, άλλες εκ των οποίων δυσκολεύουν συνεργασίες με την Κουμουνδούρου και άλλες με την Πειραιώς.

Πάντως ένα από τα κρίσιμα σημεία που θέτει η Χαριλάου Τρικούπη, βάλλοντας ευθέως κατά της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι η εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών μετά τις εθνικές εκλογές «χωρίς καταχρηστική χρήση του απορρήτου […]». Νέο στοιχείο για μελλοντικές διαβουλεύσεις που φέρνει ο Ν. Ανδρουλάκης είναι και η διατήρηση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος. Αυτό το σημείο αφήνει εκτός τη ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εμπλακεί σε διάλογο αλλά με ανοιχτό το ενδεχόμενο για διαφορετικό τύπο απλής αναλογικής από αυτόν που ψήφισε και ισχύει στις ερχόμενες (πρώτες) εκλογές. Και αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ μιλά για εκλογικό σύστημα που διευκολύνει την κυβερνησιμότητα και ήδη από καιρό έχει προτείνει να δίνεται μπόνους 25-30 εδρών εάν ένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων υπερβεί το 42%. Επίσης, σημαντικό σημείο στον προτεινόμενο πασοκικό δεκάλογο των σημείων σύγκλισης είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και της προσωπικής διαφοράς.

Documento Newsletter