Οι κάρτες δεν εκμηδένισαν τις απώλειες από τον ΦΠΑ

Οι κάρτες δεν εκμηδένισαν τις απώλειες από τον ΦΠΑ

Ερευνα του ΙΟΒΕ για τα έτη 2014-22 καταδεικνύει ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές αυξήθηκαν σημαντικά αλλά δεν πιάστηκε ο στόχος για δραστικό περιορισμό των μαύρων συναλλαγών

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ελλάδα αυξήθηκαν με την οικονομική κρίση και την πανδημία που ακολούθησε, ωστόσο, δεν κατάφεραν να μειώσουν δραστικά τις απώλειες από τον ΦΠΑ λόγω των μαύρων πληρωμών, σύμφωνα με νέα μελέτη του ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη μελέτη, μεταξύ των ετών 2014 και 2022 η σωρευτική αύξηση στη χρήση καρτών για ηλεκτρονικές πληρωμές αγγίζει τις 20 φορές ως προς τον αριθμό συναλλαγών και τις εννιά φορές ως προς την αξία συναλλαγών.

Επίσης, σε σύγκριση με τις συνήθειες πληρωμών μετά την πανδημία, οι διαδικτυακές πληρωμές ενισχύθηκαν με μόνιμο τρόπο, πάνω από το προ πανδημίας επίπεδό τους.

Οι υπηρεσίες στο επίκεντρο

Σύμφωνα επίσης με τη μελέτη, σχεδόν το 40% της χρήσης ψηφιακών πληρωμών αφορά πλέον υπηρεσίες, σε σύγκριση με λιγότερο από 20% το 2015, ενώ το μερίδιο υπηρεσιών στη συνολική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αγγίζει το 45%. Τα αγαθά κυριαρχούν στις συναλλαγές με κάρτες με φυσική παρουσία ενώ οι υπηρεσίες υπερτερούν στις διαδικτυακές συναλλαγές.

Η αύξηση των ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα συνέχισε να έχει θετική επίδραση στα φορολογικά έσοδα και μετά την πανδημία. Η ετήσια θετική επίδραση της επέκτασης των πληρωμών με κάρτες στα έσοδα από ΦΠΑ εκτιμάται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ για το 2022, σύμφωνα με τη μελέτη, που διαπιστώνει ότι κάθε 10 ευρώ νέων δαπανών με κάρτες το 2022 περιλάμβαναν κατά μέσο όρο 0,67 ευρώ προηγούμενων αδήλωτων εσόδων ΦΠΑ.

Τα «κενά» στα έσοδα

Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα «κενά» στα έσοδα από ΦΠΑ στην ΕΕ και η μελέτη αναφέρει ότι παρά τη σημαντική αύξηση στη χρήση καρτών, το επίπεδο χρήσης καρτών σε σχέση με την ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα παραμένει το 19ο χαμηλότερο μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ, καθώς η χρήση καρτών παραμένει αναλογικά χαμηλή σε επιμέρους κατηγορίες συναλλαγών.

Documento Newsletter