Οι καραμέλες του Κυριάκου

Ακούστηκε και αυτή η χυδαία και διχαστική αθλιότητα, όπως χυδαίοι και διχαστικοί είναι οι εμπνευστές της που φρόντισαν να διαρρεύσει ότι «ο Τσίπρας διαπραγματεύεται να κουκουλωθούν οι υποθέσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει συναίνεση στα εθνικά».

Ελεγε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν (και σε αυτό πολλοί δεν θα διαφωνήσουν): «Μπορείς να καταλάβεις πολλά για τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου από τον τρόπο που τρώει καραμέλες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την είσοδό του στην πολιτική (Μάρτιος 2004) προβλήθηκε ως ένας νέος, άφθαρτος, ήπιος, νουνεχής, φιλελεύθερος και με καλές σπουδές πολιτικός. Ηταν η περίοδος που πολλοί προσπάθησαν να αποσυνδέσουν τον Κυριάκο από τη μηχανική υποστήριξη της οικογενειακής του προέλευσης με το επιχείρημα «το όνομά του δεν είναι διαβατήριο αλλά βαρίδι», σε μια προσπάθεια να καθαρίσουν τους λεκέδες του νεποτισμού από το κοστούμι του.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Κυριάκος έγινε αρχηγός της ΝΔ –με τη «χορηγία» της σαμαρικής ακροδεξιάς– και πουλώντας μεγάλες ποσότητες χυδαίας πατριδοκαπηλίας, φτηνής προπαγάνδας και άκρατου διχασμού έγινε πρωθυπουργός και αναδείχτηκε «καλύτερο βιογραφικό της χώρας», ενώ συνάμα ενσάρκωσε υποδειγματικά τον Μωυσή, τον Ηρακλή και το remake του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Οσο τα ακροδεξιά αποκαλυπτήρια της «Κυριάκου ανάβασις» αποδομούσαν το προηγούμενο προφίλ του τόσο οι καραμέλες του νόμου και της τάξης, του μονοπωλιακού πατριωτισμού και των σκευωρών αντιπάλων έκοβαν την ανάσα με την οξύτητα που μετέδιδαν.

Στην αρχή ήταν η περικοπή των συντάξεων (από 1/1/2019) που είχαν υπογράψει οι «ζαίοι» με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις παλαιές συντάξεις, εκτός αν η Ελλάδα έπιανε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπερκάλυψε τον στόχο και 900.000 συντάξεις διασώθηκαν. Ομως αυτοί που στην προ ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητική τους περίοδο είχαν πετσοκόψει 13 φορές τις κύριες και επικουρικές συντάξεις άνοιξαν βίαια το κουτάκι της «εθνοπροδοσίας» και πρώτος από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος έγλειψε την πιο δύσοσμη καραμέλα: «Κύριε Τσίπρα, με τη συμφωνία των Πρεσπών ανταλλάξατε το όνομα της Μακεδονίας μας με τη μη περικοπή των συντάξεων. […] Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μια μείζονα εθνική υποχώρηση».

Σήμερα, επειδή ο Κυριάκος αναγνωρίζει τις Πρέσπες ως «αμοιβαία επωφελή» συμφωνία (που δεν την ανέτρεψε όπως είχε υποσχεθεί), αποφάσισε για να αποκαταστήσει τη «μείζονα εθνική υποχώρηση» να ανατρέψει το αντάλλαγμα που δόθηκε για το όνομα της Μακεδονίας, το οποίο είναι οι συντάξεις.

Η αρχή έγινε από τα αναδρομικά των συνταξιούχων που επιδίκασε το ΣτΕ. Ενώ η απόφαση αφορά 2,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, η κυβέρνηση θα τα αποδώσει σε περίπου 870.000· ενώ το κονδύλι συμμόρφωσης –με τη δικαστική απόφαση– είναι στο ύψος των 3,9 δισ., η κυβέρνηση θα αποδώσει μόλις 1,6 δισ.· ενώ η απόφαση περιλαμβάνει το σύνολο των περικοπών, η κυβέρνηση δεν θα αποδώσει την περικοπή των δώρων και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και οι χαμηλοσυνταξιούχοι (που λαμβάνουν κάτω των 1.000 ευρώ) δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ αναδρομικά.

Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα λάβουν αναδρομικά και όλοι οι συνταξιούχοι του δημοσίου, αλλά η σχετική απόφαση δεν έχει εκδοθεί παρά την εξαγγελία.

Από την άλλη, η καραμέλα της πατριδοκαπηλίας με έντονη γεύση διχασμού που καταναλώνει ασμένως ο Κυριάκος δεν περιορίστηκε στο μακεδονικό αλλά περιλαμβάνει και τις τουρκικές διεκδικήσεις. Είναι γνωστές οι δηλώσεις της ΝΔ περί εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Ερντογάν και όχι του Τσίπρα και οι καταγγελίες για ενδοτικότητα της ελληνικής κυβέρνησης (του ΣΥΡΙΖΑ) κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, υποσκάπτοντας έτσι την κοινή εθνική προσπάθεια.

Σήμερα που μαθαίνουμε (από την Τουρκία) ότι θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για διάλογο (με ποια ατζέντα;), που ο Ερντογάν σουλατσάρει από τη Μύκονο μέχρι την Κύπρο, που στις συναντήσεις μαζί του έχουμε πάθει αφωνία, που ο Τσίπρας βάζει πλάτη για τα εθνικά θέματα, η καραμέλα του διχασμού αναδίδει την οσμή (μπόχα για την ακρίβεια) του συμψηφισμού της πατριωτικής στάσης του Τσίπρα με το κουκούλωμα των «σκανδάλων» της διακυβέρνησής του.

Το έγραψε αριστοτεχνικά ο Κ. Καβάφης: «Οι τα φαιά φορούντες και περί ηθικής λαλούντες».

Ο Θύμιος Γεωργόπουλος είναι οικονομολόγος