Οι κάλπες στο μικροσκόπιο του ΚΚΕ

Ο Περισσός προετοιμάζεται με όλες του τις δυνάμεις σε τρία επίπεδα: και για τις κάλπες, και για την οργάνωση αντιστάσεων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας και από την επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, το ΚΚΕ, σύμφωνα με ανάλυση των πολιτικών δεδομένων,  δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προσφύγει σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, ύστερα από πρόσφατη συνεδρίασή της με θέμα τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις και τα άμεσα καθήκοντα του κόμματος,  καλεί να βρίσκονται σε θέσεις μάχης τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ «ενόψει μιας πιθανής προκήρυξης εκλογών το αμέσως επόμενο διάστημα».

Μάλιστα, ο Περισσός κρίνει ότι στους κόλπους της αστικής τάξης υπάρχει προβληματισμός «για την ανάγκη η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης να εκφράζει μια ευρύτερη συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στη βάση της συμφωνίας τους σε στρατηγικές επιλογές». Όπως εξηγεί ο Περισσός αυτός ο προβληματισμός εστιάζει στη διαχείριση εξελίξεων, έτσι ώστε «να εξασφαλίζεται η σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος απέναντι σε θετικές διεργασίες που μπορούν να συντελεστούν σε εργατικές – λαϊκές δυνάμεις».

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης σε ευρύτερες δυνάμεις, οι οποίες, όπως επισημαίνει ο Περισσός,  ανεξάρτητα από επιμέρους απόψεις και προβληματισμούς αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ την σταθερή, συνεπή, έντιμη δύναμη, που μπαίνει επικεφαλής του αγώνα, σε όλα τα μέτωπα πάλης, σε όλη την Ελλάδα, με στόχο καλύτερες μέρες  για το λαό.

Έχει ενδιαφέρον η ανάλυση του ΚΚΕ για τη διεθνή κατάσταση. Αναδεικνύει  ως κομβικά τα εξής ζητήματα : τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την συνολική όξυνση των ανταγωνισμών και αντιθέσεων, «τόσο ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο (ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ) με το υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό (Ρωσία, Κίνα), όσο και στο εσωτερικό των καπιταλιστικών κρατών, ειδικά αυτών της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με  τον Περισσό, είναι ενταγμένος και ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, που καταγράφει πορεία κλιμάκωσης. Ταυτόχρονα, η αντιπαράθεση, στη βάση των ευρωαντλαντικών στρατηγικών σχεδίων, συνδέεται και με κινήσεις  για έναν επώδυνο συμβιβασμό, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Όλα αυτά αποτελούν κρίσιμους παράγοντες  που, κατά το ΚΚΕ, επιδρούν και στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας μας.

Κατά τον Περισσό, όσοι αναζητούν μια συνεπή και αγωνιστική δύναμη για συμπόρευση αξίζει να  στραφούν στο ΚΚΕ ως τη μοναδική δύναμη  που μπορεί να δώσει ολοκληρωμένη απάντηση απέναντι στα σωρευμένα και οξυμένα προβλήματα  «στην κατεύθυνση αξιοποίησης όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων της παραγωγής, της τεχνολογίας και της επιστήμης για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών». Παράλληλα, σύμφωνα με το ΚΚΕ η αντιμετώπιση των κινδύνων της πολεμικής εμπλοκής βρίσκονται στην κατεύθυνση αμφισβήτησης κι αποδέσμευσης από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Πιο αναλυτικά, το πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων  το οποίο επηρεάζει τις  πολιτικές διεργασίες, συντίθεται ως εξής , σύμφωνα με το κείμενο  συμπερασμάτων από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ :

Παρατεταμένος ο πόλεμος στην Ουκρανία

«Τα δεδομένα του πολέμου συντείνουν ότι αυτός ο πόλεμος θα είναι παρατεταμένος σε κατεύθυνση κλιμάκωσης, με ενίσχυση του κινδύνου γενίκευσής του. Σε αυτό συντείνουν, μεταξύ άλλων, και η τεράστια συγκέντρωση πυρός στην περιοχή του πολέμου, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με νέες χώρες, η νέα κούρσα εξοπλισμών, η επέκταση της δράσης ΝΑΤΟ σε όλη την υδρόγειο με βάση τη νέα “Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ”, που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη».

Κλιμάκωση ανταγωνισμού Ελλάδας-Τουρκίας

«Στο παραπάνω πλαίσιο είναι ενταγμένος κι ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, που καταγράφει πορεία κλιμάκωσης. Οι εξελίξεις αυτές καταρρίπτουν τις θέσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους άλλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, αποτελεί ασπίδα προστασίας από τις απαράδεκτες διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους, όπως εκδηλώνεται με την αύξηση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των υπερπτήσεων, το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, τη θέση για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, την οποία συνδέει με την αμφισβήτηση της ίδιας της ελληνικής κυριαρχίας τους. Είναι φανερό ότι αυτό που κρίνει τη στάση του ευρωατλαντισμού είναι η σταθεροποίηση της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, η αποδυνάμωση των σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας, η θωράκιση της Ν.Α. πτέρυγας της συμμαχίας και τα γενικότερα ευρωατλαντικά στρατηγικά σχέδια και από αυτή την άποψη η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης συνυπάρχει με τις προσπάθειες για έναν επώδυνο συμβιβασμό, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Πιθανή  νέα οικονομική κρίση

«Η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερο οι αξεπέραστες αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, ενώ την ίδια στιγμή ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και πολυεθνικοί όμιλοι συγκλίνουν σε όλο και πιο δυσοίωνες προβλέψεις, με ορατά τα σημάδια επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας και με αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης μιας νέας διεθνούς κρίσης υπερσυσσώρευσης. Πάνω σε αυτό το έδαφος οξύνονται οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ που αφορούν τις επιλογές σχετικά με τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, την ενεργειακή πολιτική, αλλά και τη στάση απέναντι στην επιλογή της κυβέρνησης των ΗΠΑ για κλιμάκωση του πολέμου. Παρά το σημερινό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η πιθανή εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρωζώνη θα έχει σημαντική επίδραση στην πορεία της».

Ετικέτες