Οι καλλιτέχνες ξανά σε απόγνωση

Οι καλλιτέχνες ξανά σε απόγνωση
Εκτακτη παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, για μέτρα επιβίωσης, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Με τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας να πλήττουν για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, οι οποίοι στην πραγματικότητα ακόμη και τους τελευταίους μήνες υποαπασχολούνται, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να λάβει μέτρα για την ενίσχυσή τους.

Και ενώ αυτή την ώρα ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος πραγματοποιεί εκτάκτως συγκέντρωση -διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εργασίας για να απαιτήσει την εξασφάλιση του κλάδου, από τη μεριά του ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ με επιστολή του στην Υπουργό Πολιτισμό Λίνα Μενδώνη, στον Υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη και στη Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη ζητά την άμεση ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων πολιτισμού και των εργαζόμενών τους.

Ακουλουθεί η επιστολή:

“Βρισκόμαστε για άλλη μία φορά εκτεθειμένοι επαγγελματικά και οικονομικά, ως βαρύτατα πληττόμενος κλάδος, ο οποίος τυπικά είναι ανοικτός, ενώ ουσιαστικά ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ από τον Οκτώβριο 2021 και έπειτα, γιατί ο κόσμος δεν συναθροίζεται στις μουσικές σκηνές και στα θέατρα από το φόβο της μετάδοσης του υιού, με αποτέλεσμα η λειτουργία των χώρων του θεάματος ακροάματος με προσέλευση από 30 έως 50% της πληρότητας να είναι μη βιώσιμη οικονομικά, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καλλιτέχνες.

Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν παραστάσεις με πλήρη προσέλευση αντιπροσωπεύουν ένα εξαιρετικά μικρό αριθμό εργαζομένων, αίολοι και αυτοί στις συνεχόμενες ακυρώσεις και αναβολές, είτε με κρατική εντολή, είτε με κρούσματα στους θιάσους ή στις μπάντες, με αποτέλεσμα την παύση των παραστάσεων και την απώλεια εισοδήματος των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων.

Τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας τα οποία θα τηρήσουμε ως οφείλουμε , πρέπει να συνοδεύονται από άμεση πολιτική ενίσχυσης των επιχειρήσεών μας, των καλλιτεχνών, μουσικών, τεχνικών, και των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις διοργάνωσης θεαμάτων και ακροαμάτων που μένουν πάλι αιφνίδια χωρίς εργασία.

Λεφτά υπάρχουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, όχι όμως για τους καλλιτέχνες αλλά για το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι

Οφείλετε να προχωρήσετε άμεσα σε μέτρα αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων στο θέαμα ακρόαμα και στις επιχειρήσεις παραγωγής που μένουν χωρίς αντικείμενο, να επιδοτήσετε με νέα επιστρεπτέα προκαταβολή τις επιχειρήσεις πολιτισμού καθώς και τα ενοίκια των επιχειρήσεων και των εργαζόμενών μας.

Οι επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα διατέθηκαν για τη βιωσιμότητά μας, όπου επιχειρήσεις και καλλιτέχνες εργάστηκαν για 6 μήνες σε ένα διάστημα 19 μηνών από τις 20/2/20 μέχρι 30/9/21. Τώρα που δεν εργαζόμαστε ουσιαστικά καθόλου, παρ όλο που είναι ανοιχτοί οι ΚΑΔ, θα έπρεπε να επιδοτηθεί από το κράτος το σύνολο της επιστρεπτέας για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και όχι να προτείνετε επιστροφή της και μάλιστα τον Ιούνιο του 2022 , ενώ αμφιβάλλουμε αν και τον Ιούνιο του 2023 θα μπορούν οι επιχειρήσεις να ανακάμψουν και να μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά.

Τα ελάχιστα χρήματα που θα συντηρούσαν το διάστημα των εορτών 2021 επιχειρήσεις και εργαζόμενους , καταργήθηκαν από την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Έχει εξαντληθεί κάθε οικονομική , ψυχολογική και επαγγελματική δυνατότητα επιβίωσης στο δύσκολο στίβο της πανδημίας ,που τον δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η ανασφάλεια που μας δημιουργείτε , με την αναγγελία παύσεως εργασιών χωρίς παράλληλη εξασφάλιση λύσεων και προτάσεων.

Σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να σταθείτε αρωγοί μας και όχι θεατές της αιφνίδιας αυτής επαγγελματικής μας ανατροπής.

Η Πρόεδρος

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ

Ο Γραμματέας

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΠΑΤΣΕΛΑΣ

Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά- Ένα έργο, πολλά ερωτήματα [Ρεπορτάζ]

Από τη μεριά της η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε τα εξής:

“Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι εργαζόμενοι του θεάματος- ακροάματος και της εστίασης, λόγω των καινούργιων μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας. Η κυβέρνηση δεν έχει προνοήσει για αντίμετρα στήριξης.

Οι εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος-ακροάματος, οι ερμηνευτές οι δημιουργοί, ο χώρος της εστίασης , για άλλη μια φορά θα αναγκαστούν να ‘’κατεβάσουν αυλαία’’ ,αναγκαστικά αυτή τη φορά, πράγμα που θα σημάνει την ηθική και κυρίως οικονομική καταστροφή για όλους όσους βιοπορίζονται σε κάθε τομέα αντίστοιχης δραστηριότητας.

Και ας έχουν πληγεί σοβαρά από την υγειονομική κρίση ήδη από το 2020 και ας δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία ότι ο τομέας των τεχνών ,του πολιτισμού και του θεάματος είναι αυτός που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες, ιδίως όσον αφορά την απασχόληση και το εισόδημα. H εγκληματική αδυναμία της κυβέρνησης να δράσει με ορθολογισμό, τους οδηγεί για άλλη μια φορά σε οικονομική ασφυξία. Χωρίς μουσική και μέχρι τις 12.00, και έως 6 καθήμενοι σε κάθε τραπέζι, όπως επιτάσσει η ανεξέλεγκτη έκταση της πανδημίας, αλλά χωρίς πρόσθετη οικονομική στήριξη, χωρίς ενισχύσεις και αποζημίωση για τον προγραμματισμό και την τροφοδοσία που έγιναν από τις επιχειρήσεις εστίασης, θεάματος-ακροάματος, για την περίοδο των εορταστικών ημερών. Δεν χρειάζεται να τους κλείσει με αυστηρό λοκ ντάουν, τους αναγκάζει να βάλουν λουκέτο μόνοι τους, τους οδηγεί σε έναν δεύτερο ‘’θάνατο’’.

Κι όμως μέχρι πρότινος στα διαγγέλματα του, μιλούσε ο ανέμελος πρωθυπουργός για το τελευταίο μίλι της πανδημίας που τιθάσευσε και μετά φυσικά έφευγε για διακοπές. Εν τω μεταξύ άπειρες παλινωδίες στην διαχείριση, μπρος πίσω στις εξαγγελίες σχετικά με την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron και εν χορώ οι υπουργοί της κυβέρνησης να τονίζουν πως δεν θα λάβουν περιοριστικά μέτρα. Ενδιάμεσα, στα πεταχτά, έκαναν και μια σύσκεψη κατόπιν εορτής, για να ανατρέψουν το ένα μετά το άλλο τα ημίμετρα που είχαν λάβει, έτσι ώστε να μην ισχύει τίποτα στο τέλος και να οδηγούνται οι πολίτες σε μια σχιζοειδή πραγματικότητα. Στην ψήφιση μάλιστα του προϋπολογισμού του 2022, περιέκοψαν δραστικά και με κυνισμό, το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

16.000 ευρώ δίνει το ΥΠΠΟ για την αγορά 50 λευκωμάτων για την Επανάσταση του 1821!

Βεβαίως η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων απαιτεί υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα και μάλιστα εγκαίρως, απαιτεί όμως και την ενίσχυση των ανθρώπων που πλήττονται άμεσα από την υλοποίηση τους. Μην ξεχνάμε ότι ο ευρύτερος χώρος του πολιτισμού έχει σταματήσει να λαμβάνει ενίσχυση από τον Ιούλιο του 2021.

Αν μπορεί ο δήμαρχος Αθηναίων, ο δήμαρχος «της καρδιάς σας»’, να διαθέτει στον αγαπημένο του τραγουδιστή Σάκη Ρουβά, 215.000 ευρώ για 17 λεπτά άρτου και θεάματος, γιατί η κυβέρνηση δεν πράττει αναλόγως και για τους συναδέλφους του καλλιτέχνες; Όταν μάλιστα η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ εργαζομένων, οδηγεί πολλά μουσικά σχήματα και θιάσους σε αναστολή παραστάσεων, όπως και το μέτρο της ακύρωσης όλων των δημοσίων παραστάσεων μέχρι και τα Θεοφάνεια, δημιουργώντας ανασφάλεια στο σύνολο των παραγωγών. Εδώ, γιατί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν δείχνει την αντίστοιχη γαλαντομία, ως προς την αποζημίωση των καλλιτεχνών και των άλλων εργαζομένων του χώρου που πλήττονται;

Αυτό είναι ένα από τα πολλά συμπτώματα μιας νοσηρής παθολογίας που κουβαλά εγγενώς αυτό το κυβερνητικό σχήμα και που οδηγεί στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και στην απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι τραγικά ανεύθυνοι και επικίνδυνοι! Πρέπει να φύγουν!”

 

Documento Newsletter