Οι καλλιτέχνες στέλνουν ηχηρό μήνυμα για τη στήριξη του πολιτισμού

Οι καλλιτέχνες στέλνουν ηχηρό μήνυμα για τη στήριξη του πολιτισμού

Όλο και πιο δυναμικές είναι οι φωνές των Ελλήνων καλλιτεχνών για στήριξη των εργαζομένων στο θέαμα – ακρόαμα.

Από το πρωί της Τρίτης, δεκάδες καλλιτέχνες έχουν πραγματοποιήσει δηλώσεις στήριξης στον «αέρα» του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο 105,5» που μαζί με την «Αυγή» δημοσιεύουν τις παρεμβάσεις των ανθρώπων της τέχνης.

«Δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε θεσμούς που να λειτουργούν και να βοηθούν τους καλλιτέχνες πάντα και όχι μόνο σε έκτακτες ανάγκες. Από τις αρχές Ιουνίου, μετά από πολλούς αγώνες, θα έχουμε τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων έργων μουσικής «ΕΔΕΜ» και θα τον διοικήσει η Λούκα Κατσέλη. Είναι ένα καλό νέο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», τόνισε ο Φοίβος Δεληβοριάς.

«Δεν είναι τα δέκα ονόματα, που όλοι γνωρίζουμε. Είναι οι υπόλοιποι εργάτες, που δουλεύουν για το ελληνικό τραγούδι, εκείνοι που έχουν ανάγκη στήριξης. Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν πολλά λεφτά, ότι μόλις βγαίνουμε από μια τεράστια κρίση, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται λίγη περισσότερη ευαισθησία και λίγο περισσότερο φιλότιμο», σημείωσε ο Γιώργος Νταλάρας.

Από την πλευρά του, ο Σταμάτης Κραουνάκης ανέφερε ότι: «Απαιτούμε άμεση λύση για τους εργαζόμενους. Με το καλό να σταθούμε στα πόδια μας!», ενώ σχολίασε και για την εμφάνιση της Άλκηστις Πρωτοψάλτη ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Εγώ όταν έγραψα αυτό το τραγούδι (με την Πρωτοψάλτη), ενοποίησα τρεις γενιές Ελλήνων σε ένα αίσθημα. Με το να βλέπω να παίζεται από το καρότσι του δήμου μπροστά από το Μαξίμου, σε κατάσταση πανδημίας χωρίς μάσκες και τον Μητσοτάκη να χοροπηδάει, μου ήρθε κάτι…»

Διαβάστε επίσης: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει τους ανθρώπους του Πολιτισμού για επικοινωνιακά σόου, αλλά δεν τους στηρίζει»

Ξαρχάκος: «Η κυρία Μενδώνη διακατέχεται από “βλαπτική έπαρση”»

«Αυτή η κυρία διακατέχεται από ένα σύνδρομο, το σύνδρομο αυτό ίσως δεν υπάρχει, ίσως αποτελεί δική μου έμπνευση. Το σύνδρομο αυτό το αποκαλώ «βλαπτική έπαρση». Και ξέρετε κάτι, δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η σημαία. Και ένας υπουργός, και μάλιστα σε αυτό το ταλαίπωρο υπουργείο, πρέπει να είναι και λίγο υπερβατικός. Γιατί για να λύσει θέματα που αφορούν την τέχνη, πρώτον πρέπει να έχει πλήρη αντίληψη του φαινόμενου Τέχνη, και δεύτερον να μπορεί να κάνει υπερβάσεις. Όλα τα άλλα μπορούν να τα κάνουν κάλλιστα οι Γενικοί Γραμματείς και Φαρισαίοι. Και η κυρία Μενδώνη μπορώ να ομολογήσω ότι υπήρξε, και είναι, μια πολύ αποτελεσματική Γενική Γραμματέας. Τον Υπουργό αναζητάμε. Τον εμπνευσμένο Υπουργό αναζητάμε.

Θα μου επιτρέψετε τώρα, να σας πω και δύο λόγια για την Τέχνη. Η λειτουργία της Τέχνης, δεν εξυπηρετεί ξέρετε απλώς ιδεολογικές ανάγκες, αλλά είναι και αναπόσπαστο στοιχείο της παραγωγής μιας χώρας, νομίζω σε αύτο συμφωνούμε. Και τώρα πάμε σε μια πιο ποιητική ένσταση. Η δημιουργική Τέχνη είναι άχρονη, ενώ η πολιτική είναι έρμαιο του χρόνου. Και τέλος, η Τέχνη είναι παρηγοριά της αιωνιότητας.

Ζούμε σε εποχές πολιτισμικής αναιμίας. Γιατί έχουμε πλήρη έλλειψη ενιαίου εθνικού ψυχισμού. Και πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ο πρωθυπουργός; Αυτός θα έπρεπε να ήτανε από τους εξαγγελθέντες πυλώνες.

Έχω δύο μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι προτείνω την άμεση δημιουργία ταμείου ανεργίας. Προσωπικά ο κ. Πρωθυπουργός θα πρέπει να απευθυνθεί στα δύο ιδρύματα τα οποία τροφοδοτούνται από καλλιτέχνες, δηλαδή Νιάρχου και Ωνάσης, αλλά και σε άλλα ευαγή, ευάερα κι ευήλια ιδρύματα, τα οποία έχω την αίσθηση ότι ευχαρίστως θα χορηγήσουν και θα συντηρούν αυτό το ταμείο. Ώστε η μεγάλη μερίδα των ανθρώπων της Τέχνης να μπορέσει να ανακουφιστεί και να διαπιστώσει, αυτή η μερίδα, η οποία είναι πάρα πολύ μεγάλη, ότι για μια φορά επιτέλους η Πολιτεία στάθηκε αρωγός. Αυτό θα λύσει πολύ μεγάλο πρόβλημα και είναι πολύ εύκολο να γίνει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Documento Newsletter