Οι καλλιτέχνες παλεύουν για την αξιοπρέπειά τους

Οι καλλιτέχνες παλεύουν για την αξιοπρέπειά τους

Εχουν ήδη περάσει τρεις μήνες από την έναρξη των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών και των σπουδαστών μετά την κατάθεση του προεδρικού διατάγματος 85/2022, το οποίο υποβαθμίζει τις σπουδές, δημιουργεί επιπλέον εργασιακά προβλήματα και απαξιώνει εν συνόλω τον κλάδο των παραστατικών τεχνών.

Τρεις μήνες μιας πρωτοφανούς κινητοποίησης όλων των καλλιτεχνών και των σπουδαστών δραματικών σχολών και σχολών παραστατικών τεχνών, αλλά και των καθηγητών και διδασκόντων τους, καθώς επίσης των μαθητών καλλιτεχνικών σχολείων. Μια οργανωμένη αντίδραση, μια αντίδραση που οφείλεται στο άδικο και το παράλογο του προεδρικού διατάγματος 85/2022. Καταλήψεις, απεργίες, αποχές, παραιτήσεις, πορείες, συναυλίες, δρώμενα, συγκεντρώσεις, ανοιχτές συζητήσεις, όλα χώρεσαν και όλα χωρούν στην απόφαση που πήραν όλοι οι καλλιτέχνες και είναι μία: να ακουστεί επιτέλους η φωνή τους.

Τι σχήμα παράδοξο… οι καλλιτέχνες που η φύση της εργασίας τους είναι να ακούγονται, να φαίνονται, να «μιλάνε», χρειάζεται, απέναντι στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας του 2023, να προβούν σε κινητοποιήσεις και αγώνα προκειμένου να μιλήσουν για το αυτονόητο. Να μιλήσουν ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους.

Να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να αναγνωρίζονται οι σπουδές τους και η εργασία τους. Να βροντοφωνάξουν ότι δεν είναι χομπίστες τυφλωμένοι από τα φώτα της σκηνής, αλλά άνθρωποι που σπουδάζουν, που κοπιάζουν, που μελετούν, εργαζόμενοι με υποχρεώσεις και πρόγραμμα, με ανάγκες και δικαιώματα.

Μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων και των σωματείων των καλλιτεχνών με τον πρωθυπουργό, στις 15.02.2023, ο δεύτερος δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση. Δύο μέρες αργότερα, βράδυ Παρασκευής 17.02.2023, κατατέθηκε τελικά μια ΚΥΑ, η οποία νομικά είναι υποδεέστερη από τους νόμους και τα προεδρικά διατάγματα. Εκτός από το σαφές και ξεκάθαρο δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να απαντήσει και να δώσει λύση στα διατυπωμένα αιτήματα, υπεκφεύγει ανακοινώνοντας μόνο μισθολογικές ρυθμίσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο που θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται δήθεν να θεραπεύσει.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τα σωματεία και τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών (να σημειώσουμε εδώ ότι απουσίαζαν εκπρόσωποι διάφορων κλάδων, όπως για παράδειγμα των κινηματογραφιστών) βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει το αγαπημένο θέμα της Δεξιάς, την πρόθεση κατάργησης του άρθρου 16 του συντάγματος.

Το ΜέΡΑ25 από την αρχή τονίζει ότι πίσω από το προεδρικό διάταγμα κρύβεται η απόπειρα εργαλειοποίησης του πολιτισμού και των καλλιτεχνών ώστε να αλωθεί η δημόσια δωρεάν παιδεία.

Επιπλέον, έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ της ίδρυσης δημόσιας ανώτατης σχολής παραστατικών τεχνών, έπειτα από σοβαρή και τεκμηριωμένη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους καθηγητές και σπουδαστές παραστατικών τεχνών.

Ας μάθει, λοιπόν, η «Μητσοτάκης ΑΕ» ότι οι καλλιτέχνες δεν παλεύουν για να κερδίσουν επιπλέον 179 ευρώ. Παλεύουν για να κατοχυρώσουν τις σπουδές τους και την εργασία τους, να μην υποβαθμίζονται ούτε τα πτυχία ούτε το έργο τους. Παλεύουν για την αξιοπρέπειά τους. Και θα ακουστούν.

*Ο Κλέων Γρηγοριάδης είναι βουλευτής Β1 Bόρειου Τομέα Αθηνών, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΜέΡΑ25

Documento Newsletter