Οι ηχογραφήσεις, το φάντασμα του Βγενόπουλου, το iefimerida και το ξέπλυμα της Novartis

Οι ηχογραφήσεις, το φάντασμα του Βγενόπουλου, το iefimerida και το ξέπλυμα της Novartis

Η ιστορία είναι μεγάλη αλλά κυρίως ενδιαφέρουσα. Θα ξεκινήσουμε λοιπόν από σήμερα, όπως την παραθέτει το site iefimerida του δημοσιογράφου Χρήστου Ράπτη και θα πάμε προς τα πίσω στις πλευρές που αποκρύπτει το ίδιο site.  Και για να κάνουμε τις απαραίτητες συστάσεις, το site iefimerida δημιουργήθηκε με συνέταιρους τον Κυριάκο Γριβέα και τον Χρήστο Ράπτη. Ο Γριβέας (εκτός από κατηγορούμενος και καταζητούμενος για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου), εμφανίζεται στις καταθέσεις των μαρτύρων να είναι από τους πρώτους που ξέπλενε το μαύρο χρήμα της NOVARTIS, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι χρηματισμοί. Τώρα βέβαια ο Χρήστος Ράπτης θα πει πως είναι από τους πρώτους που έγραψε πως υπάρχει έρευνα στις ΗΠΑ για τη NOVARTIS με εμπλοκή Ελλήνων, αλλά αυτό ήταν σε πρώιμο στάδιο. Ο πρώην υφυπουργός Μάριος Σαλμάς ο οποίος είχε προσεγγιστεί από το FBI  για να καταθέσει ως μάρτυρας, είχε κάνει τη διαρροή και το iefimerida έκανε ένα σχετικό δημοσίευμα. Από την ώρα όμως που προέκυψε εμπλοκή πολιτικών, το site δεν ξαναέγραψε για σκάνδαλο και τέτοια κακόηχα πράγματα, παρά μόνο για σκευωρία.

Ας ξεκινήσουμε όμως την ιστορία. Το site σήμερα δημοσιεύει μια συνομιλία (προφανώς προϊόν παράνομης καταγραφής αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας) στην οποίο ο μακαρίτης Αντρέας Βγενόπουλος συνομιλεί με κάποια κυρία Δ.Μ. που εμφανίζεται ως απεσταλμένη της Βασιλικής Θάνου. Η συγκεκριμένη κυρία, δεν το λέει το site αλλά το γνωρίζουμε εμείς, είναι κάποια «φερόμενη» ως επιχειρηματίας και στενή φίλη της οικογένειας Σαμαρά, με καταγωγή από την Καλαμάτα. Στη συνομιλία , η κυρία Δ.Μ. παζαρεύει με το. Βγενόπουλο κάποια «βιβλία» τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από το συνθηματικό του χρηματισμού, για να ευνοήσει η Θάνου δικαστικά το. Βγενόπουλο.

Γύρω από αυτό το ηχητικό που εμφανίζεται ως η αποκάλυψη ενός παραδικαστικού κυκλώματος, φτιάχνεται ένα αφήγημα με Θάνου, Παπαγγελόπουλο, ολίγον από Τσίπρα και αλλοίμονο, από Βαξεβάνη και HOT DOC, γιατί όπως λέει το site (για να μην υπάρξει κάποιος που δεν καταλαβαίνει ποιος είναι ο στόχος) τότε δεν υπήρχε το Documento ακόμη, υπήρχε μόνο το HOT DOC. Έτσι δημιουργείται ένα κλίμα «συνωμοσίας» και αμφιβολιών, ακριβώς την ώρα που το αφήγημα της σκευωρίας Novartis όχι μόνο πνέει τα λοίσθια αλλά απασχολεί και σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό προφίλ του Μητσοτάκη.

Οι ηχογραφήσεις και τα βιβλία

Η ηχογράφηση που δημοσιεύεται (συνοδεύεται μάλιστα από pdf απομαγνητοφώνησης σαν να ήρθε κατευθείαν από γραφείο με σημείωμα) , αφορά υπαρκτή υπόθεση. Το 2016, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διώξεις εναντίον της ομάδας Βγενόπουλου και του ίδιου, ο επιχειρηματίας έδωσε διακαναλική συνέντευξη, στην οποία κατήγγειλε πως η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τον εκβίαζε και του ζητούσε να τη δωροδοκήσει στέλνοντας μία φίλη της για να κάνει τις επαφές. Ο Βγενόπουλος ο οποίος τότε αντιμετωπιζόταν ως ευεργέτης, επιχειρηματίας και αναμφίβολα γαλαντόμος χρηματοδότης με την μέθοδο Πέτσα, κατέθεσε μήνυση με τα στοιχεία που κατ’ αυτόν αποδείκνυαν τον εκβιασμό. Στην εισαγγελική έρευνα που έγινε, ο Βγενόπουλος μίλησε για τις συναντήσεις του με την κυρία Δ.Μ. , η οποία του έλεγε ότι είναι φίλη της Θάνου και είναι πρόθυμη να τον βοηθήσει έναντι ανταλλαγμάτων επιπέδου «βιβλιοθήκης». Στις επίσημες καταθέσεις του ο Βγενόπουλος δεν κατέθεσε κάποια συνομιλία του , αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Ο επιχειρηματίας είπε στον εισαγγελέα, πως η εν λόγω κυρία, ήταν σίγουρα άνθρωπος και απεσταλμένη της Θάνου και είχε μάλιστα και πολλά μηνύματα που αντάλλασσε μαζί της. Όταν όμως ρωτήθηκε αν ζήτησε να δει τα μηνύματα αυτά που πιστοποιούσαν τη σχέση της με την πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, απάντησε πως δεν το έκανε για να μην την προσβάλει.

Η μήνυση Βγενόπουλου αρχειοθετήθηκε γιατί δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να αποδείκνυε πως υπήρξε απόπειρα εκβίασης. Ούτε η κυρία Δ.Μ. , ομολόγησε κάποια αποστολή της από τη Θάνου. Δηλαδή το συμπέρασμα ήταν πως επρόκειτο για μια προσπάθεια εξαπάτησης του Βγενόπουλου από την Δ.Μ. η οποία πούλαγε φούμαρα και προσπαθούσε να εξασφαλίσει εύνοια και ίσως χρήματα. Για την συγκεκριμένη υπόθεση, μάλιστα, ο δικηγόρος του Βγενόπουλου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος είχε δηλώσει πως «ουδέποτε ο κύριος Βγενόπουλος μήνυσε την κυρία Θάνου αλλά μια κυρία που μιλούσε εξ ονόματος της κυρίας Θάνου, μια κυρία που την λοιδορούσε». Το εγχείρημα ματαιώθηκε μετά την απόφαση του Βγενόπουλου να πει ότι εκβιάζεται.

Πρόσωπο κλειδί η Εισαγγελέας Τσατάνη

Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια, για να βγει μια ηχογράφηση από κάποιο συρτάρι, η οποία δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Μία κυρία μιλάει με τον Βγενόπουλο για τρίτο πρόσωπο, τη Θάνου, του οποίου η σχέση δεν αποδεικνύεται με όσα λέει ο Βγενόπουλος. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, αλλά να που μαζί με το φάντασμα του Βγενόπουλου, βγαίνουν και οι σκιές της σύγχυσης. Η προσπάθεια του δημοσιεύματος στο iefimerida δεν είναι μόνο ο επικοινωνιακός θόρυβος, αλλά η απόδοση αξιοπιστίας στην πρώην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία έχει καταδικαστεί πειθαρχικά για την υπόθεση Βγενόπουλου (και το ερώτημα είναι γιατί δεν οδηγήθηκε και στα ποινικά δικαστήρια από την τότε ηγεσία τους Αρείου Πάγου).

Η Τσατάνη είναι σήμερα μάρτυρας κατηγορίας για τη Novartis , γιατί έχει καταγγείλει τον Παπαγγελόπουλο για παρέμβαση στο έργο της. Έχει επίσης καταθέσει πως ο Βαξεβάνης τη χτύπαγε με δημοσιεύματα για να ικανοποιηθεί ο Παπαγγελόπουλος. Συνεπώς, να η συνωμοσία και κάθε είδους σκευωρία. Πώς όμως να στηρίξει αυτή την επιχειρηματολογία η Τσατάνη, η οποία πέρα από κάθε αμφιβολία επιχείρησε να αθωώσει τον Βγενόπουλο; Οπότε εμφανίζονται τα ηχητικά της… αμφιβολίας.

Ας πάμε όμως πίσω στην ιστορία του Βγενόπουλου και τα έργα της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη.

Η έρευνα για την υπόθεση Βγενόπουλου, είχε ξεκινήσει μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσα εναντίον του Βγενόπουλου στην οποία συγκέντρωσαν τα στοιχεία που είχε αποκαλύψει το HOT DOC για τη δράση του (χρησιμοποίησε την Τράπεζα Λαϊκή  – Marfin για να δώσει δάνεια σε offshore φίλων του και συνεργατών του, τα οποία δεν επιστράφηκαν ποτέ. Έριξε έτσι έξω την τράπεζα και την Οικονομία της Κύπρου). Η μηνυτήρια αναφορά που  έκαναν συσχετίστηκε με αυτομήνυση του Βγενόπουλου. Είχε κάνει μήνυση στον εαυτό του για να ερευνηθούν όσα έγραφε το HOT DOC, θεωρώντας πως θα αρχειοθετηθεί η υπόθεση στην Ελλάδα και έτσι δεν θα μπορεί να τον αγγίξει η έρευνα στην Κύπρο. Ταυτόχρονα βέβαια έκανε και 33 μηνύσεις σε εμένα τις οποίες έχασε στο σύνολό τους.

Την έρευνα για την υπόθεση Βγενόπουλου με αυτές τις μηνύσεις, έκανε η Εισαγγελία Διαφθοράς, με επικεφαλής την εισαγγελέα Ελένη Ράικου. Ενώ η έρευνα βρισκόταν σε κρίσιμο σημείο και συγκεκριμένα πριν κληθούν οι ύποπτοι για εξηγήσεις, η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, με πρόσχημα μια άλλη έρευνα για την υπόθεση Βγενόπουλου, αφαιρεί τη δικογραφία από τη Ράικου, πράγμα που προκάλεσε αντιδράσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης και χαρακτηρίστηκε πρωτοφανές. Ενώ επίκειται επίσκεψη Κύπριων ανακριτών στην Αθήνα για να ανακρίνουν τον Βγενόπουλο για υπόθεση χρηματισμού του Κεντρικού Τραπεζίτη της Κύπρου, η Τσατάνη αρχειοθετεί την υπόθεση και ο Βγενόπουλος χρησιμοποιεί την αρχειοθέτησή του για να μην ανακριθεί από τις Κυπριακές Αρχές. Με επιστολές τους προς την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Κώστας Κληρίδης και  ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ίωνας Νικολάου, στις 24 Φεβρουαρίου 2016, διαμαρτύρονται για τη μεθόδευση της Τσατάνη, να συμπεριλάβει το κυπριακό σκέλος της υπόθεσης και να αρχειοθετήσει την υπόθεση προστατεύοντας έτσι τον Βγενόπουλο από την ανάκριση. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής (τότε εισαγγελέας δικαστικής συνδρομής και νυν μάρτυρας κατηγορίας κατά του Παπαγγελόπουλου), καταθέτει πολυσέλιδη αναφορά στον Άρειο Πάγο με την οποία καταγγέλλει τις προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης Βγενόπουλου, κατονομάζοντας την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, την Ελένη Ράικου και τη Γεωργία Τσατάνη.

Οι μεθοδεύσεις της Γεωργίας Τσατάνη, στοιχειοθετούνται και από δημοσίευμα του HOT DOC. Την εποχή που συμβαίνουν όλα αυτά, τόσο εγώ όσο και το HOT DOC δικαζόμαστε στο Εφετείο για συκοφαντική δυσφήμηση του Βγενόπουλου. Το δικαστήριο με πρόεδρο τον Γεώργιο Ταμβακάκη, δίνει εντολή να παραδοθεί η πράξη αρχειοθέτησης που έκανε η Τσατάνη. Προκύπτει λοιπόν πως η κυρία Τσατάνη, έγραψε μια πράξη αρχειοθέτησης 803 σελίδων μέσα σε τρεις μέρες από την ημέρα που παρέλαβε τα τελευταία στοιχεία της υπόθεσης, πράγμα που δεν μπορούσε να κάνει ούτε πρωταθλητής δακτυλογράφησης χωρίς να τρώει και να κοιμάται. Επιπλέον προκύπτει πως η Τσατάνη είχε αναθέσει την οικονομική πραγματογνωμοσύνη, παρακάμπτοντας τον κατάλογο πραγματογνωμόνων της Εισαγγελίας. Είχε διορίσει παλιό γνωστό της, ο οποίος ήταν πραγματογνώμονας στην υπόθεση του Βατοπεδίου και είχε αποφανθεί πως τα δάνεια του Βγενόπουλου προς την Μονή Βατοπεδίου ήταν σύννομα.  Όλα αυτά τα στοιχεία, οδηγούν την Γεωργία Τσατάνη σε δύο πειθαρχικά του Αρείου Πάγου, όπου καταδικάζεται με στέρηση μισθού.

Είναι σημαντικό ότι στην πειθαρχική έρευνα που ξεκινάει για την υπόθεση της Τσατάνη, ακόμη και η Ελένη Ράικου, (και αυτή μάρτυρας κατηγορίας σήμερα του Παπαγγελόπουλου) καταθέτει χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την αφαίρεση της δικογραφίας Βγενόπουλου από την ίδια.

Μετά από καιρό, στις 12 Οκτωβρίου,  ένας εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος εκρήγνυται στο πεζοδρόμιο της πολυκατοικίας στην Ιπποκράτους 112, όπου έχει σπίτι η Γεωργία Τσατάνη, θυμίζει και πάλι την υπόθεσή της, αλλά αυτή τη φορά από την πλευρά του θύματος.

Αντί επιλόγου

Γιατί ξαναβγαίνουν όλα αυτά στην επικαιρότητα; Ποιος είναι ο επιπόλαιος νους που θέλοντας να βάλει μπροστά την κρεατομηχανή της φτηνής (και ξαναζεσταμένης πολιτικής) κάνει το λάθος να φέρνει στην επιφάνεια ενώ σίγουρα δεν το επιθυμεί και τα δύο σκάνδαλα Βγενόπουλου και  Novartis; Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, είτε προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα για να βγει από τη δύσκολη θέση που είναι, είτε φιλοδοξεί να ξανανοίξει την υπόθεση με το ηχητικό βαφτίζοντάς το «νέα στοιχεία». Και στις δύο περιπτώσεις ο Μητσοτάκης κάνει παραδοχή ήττας και πανικού.

Documento Newsletter