Οι Ιταλοί προτιμούν τις παραλίες της Αλβανίας

Οι Ιταλοί προτιμούν τις παραλίες της Αλβανίας

Το κόστος των διακοπών έχει «εκτρέψει» το κύμα των εκδρομέων από το Νότο της Ιταλίας προς τα δυτικά Βαλκάνια και συγκεκριμένα την Αλβανία. Ακόμα και η πρωθυπουργός της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι, άφησε μια φάρμα στην Απουλία και μετέβη στη Βλόρα (Αυλώνας) για να περάσει τις διακοπές της στην άλλη όχθη της Αδριατικής.

Επίκεντρο ο τουρισμός

Ο Έντι Ράμα βρήκε την ευκαιρία να πάρει το αίμα του πίσω, αφού τα τελευταία χρόνια η ξενοφοβική ρητορική εναντίον των πολιτών της χώρας του έχει αυξηθεί στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, και έκανε λόγο για «εισβολή σχεδόν μισού εκατομμυρίου» ιταλών τουριστών. Παρομοίασε μάλιστα ένα τουριστικό πλοίο γεμάτο παραθεριστές με τη φωτογραφία 20.000 Αλβανών προσφύγων που έφυγαν προς την αντίθετη κατεύθυνση το 1991.

Παρόλο που οι Αλβανοί συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα τους, ωθούμενοι από τη φτώχεια και τη διαφθορά, η χώρα προσελκύει Ισπανούς, Βρετανούς, Αμερικανούς «ακόμα και Αυστραλούς» επισκέπτες, είπε ο Ράμα. Ο αλβανός πρωθυπουργός έχει επικεντρωθεί πολύ στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Νέα ξενοδοχεία έχουν εμφανιστεί και ένα αεροδρόμιο πρόκειται να ανοίξει στη Βλόρα τον επόμενο χρόνο. Η Αλβανία γίνεται επίσης ολοένα και πιο δημοφιλής προορισμός για τους νέους ταξιδιώτες για τη σκηνή πάρτι της, με τον ιταλικό Τύπο να τη συγκρίνει με το Ρίμινι της δεκαετίας του 1960.

Φθηνό κόστος

Ιταλοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες συρρέουν στην Αλβανία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, που ταλαιπωρείται εδώ και δεκαετίες από τη διαφθορά στο δημόσιο και το οργανωμένο έγκλημα. Οι παραλίες και τα βουνά αποτελούν πόλο έλξης αλλά όπως παραδέχεται και ο Ράμα, οι παραθεριστές ελκύονται περισσότερο από το φθηνό κόστος της χώρας.

Οι Ιταλοί παραθεριστές, ειδικά εκείνοι στην Απουλία, εξοργίζονται όλο και περισσότερο αυτό το καλοκαίρι από το υψηλό κόστος των διακοπών, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης ξαπλώστρων. Το μέσο κόστος της ενοικίασης δύο ξαπλώστρων και μιας ομπρέλας για την ημέρα κυμαίνεται μεταξύ 35 και 50 ευρώ την ημέρα στην Απουλία – σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στην Αλβανία, όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη σκιά και το ραχάτι της παραλίας με λίγα περισσότερα από 10 ευρώ.

Ενώ ο αριθμός των ξένων τουριστών στην Ιταλία έχει αυξηθεί φέτος σε σύγκριση με το 2022, οι εσωτερικές μετακινήσεις έχουν μειωθεί έως και 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία Αυγούστου από την τουριστική ένωση Federturismo. Μερικοί Ιταλοί έχουν εγκαταλείψει εντελώς τις διακοπές λόγω του υψηλού κόστους ζωής, ενώ άλλοι έχουν επιλέξει φθηνότερους προορισμούς, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να πληρώσουν για πτήσεις ή φέρι. Το ερευνητικό ινστιτούτο Demoskopia ανακοίνωσε ότι το κόστος των διακοπών στην Ιταλία είχε αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 9% σε σύγκριση με το 2022.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter