Οι ήρωες της πανδημίας όμηροι της κυβέρνησης και των εργολάβων

Οι ήρωες της πανδημίας όμηροι της κυβέρνησης και των εργολάβων

Υστερα από δύο χρόνια άνισου αγώνα, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που βίωσαν τον φόβο και την κόπωση από την πρώτη μέρα της πανδημίας βιώνουν πλέον και την εργασιακή ανασφάλεια. Προσωπικό που δούλευε σε καθαριότητα, εστίαση και φύλαξη είτε «περνά» πλέον στα χέρια των εργολάβων –σε πολλές περιπτώσεις με τη μισή αμοιβή– είτε επιστρέφει στο σπίτι του χωρίς εισόδημα. Την ίδια στιγμή μες στην εργασιακή ανασφάλεια εξακολουθούν να ζουν οι επικουρικοί ήρωες της πρώτης γραμμής. Πρόεδροι σωματείων εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων μιλούν για μια ξεκάθαρη κοροϊδία από πλευράς κυβέρνησης, με θύματα αυτούς που πάλεψαν να κρατήσουν το αποδεκατισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας όρθιο.

H εργασιακή μοίρα του… ορισμένου χρόνου

Αβέβαιο είναι το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στη φύλαξη, τη σίτιση και την καθαριότητα. Οπως εξηγεί στο Documento ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, η σημερινή κυβέρνηση ανέτρεψε την κατάκτηση για την ανανέωση των συμβάσεών τους. «Μέχρι το 2019 δινόταν η δυνατότητα στα νοσοκομεία να κάνουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με αυξημένη μοριοδότηση των υπαρχόντων. Η κυβέρνηση αυτή δεν θέλει να δώσει τη δυνατότητα να γίνουν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και προχωράει τους διαγωνισμούς με τους εργολάβους» εξηγεί ο Μιχ. Γιαννάκος.

Αναφέρεται στο εργασιακό μέλλον αυτών των εργαζομένων συγκρίνοντάς το με εργασιακή βαρβαρότητα. «Σε όλη την Ελλάδα είναι 8.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση. Συνήθως οι εργολάβοι παίρνουν τους ίδιους με τα μισά λεφτά και με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Ενας φύλακας, για παράδειγμα, με τη σύμβαση ορισμένου χρόνου παίρνει 750 ευρώ και με τον εργολάβο θα παίρνει 300 με 400 ευρώ».

Οσον αφορά τις ώρες που θα απασχολούνται, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει: «Λένε ότι τους απασχολούν τετράωρα και τους έχουν σε οκτάωρες βάρδιες. Τους βάζουν τα λεφτά στην τράπεζα και πάει ο μπράβος και τα παίρνει πίσω».

Πληρώνουμε χρυσούς τους εργολάβους

Σε πολλές περιπτώσεις το κόστος τελικά για το κράτος είναι κατά πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι αν αναλάμβανε το ίδιο τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. «Το κόστος, τουλάχιστον στην καθαριότητα που το ξέρουμε καλά, είναι διπλάσιο. Υπολογίσαμε πως η σύμβαση με τον εργολάβο στοιχίζει διπλάσια απ’ ό,τι αν το ίδιο προσωπικό αμειβόταν με τον μισθό του δημοσίου» σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Αττικό Μιχάλης Ρίζος.

Χαρακτηριστικά είναι όσα εξηγεί στο Documento ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός Θύμιος Γεωργόπουλος: «Ενώ οι εργαζόμενοι ήταν με πλήρη δικαιώματα και καλά αμειβόμενοι, εν αντιθέσει με τις εργασιακές σχέσεις γαλέρας των εργολάβων, η εξοικονόμηση κατ’ έτος για το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός ήταν του ύψους των 250.000 ευρώ για το ελληνικό δημόσιο. Οσον αφορά δε στον Ευαγγελισμό, η ετήσια εξοικονόμηση άγγιζε τα 2 εκατ. ευρώ και μόνο που δεν πληρώνονταν οι εργολάβοι, οι οποίοι είχαν απλήρωτους, χωρίς δώρα, εργαζόμενους που τους παρουσίαζαν με μερική απασχόληση ενώ τους απασχολούσαν υπερωριακά, σε σχέση με τα χρήματα που πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο για τις ίδιες υπηρεσίες απευθείας στους εργαζόμενους στις κατηγορίες φύλαξη, καθαριότητα, σίτιση και εστίαση».

«Ομηρία» «εξαπατημένων» επικουρικών

Στα νοσοκομεία υπάρχει και άλλο μέτωπο, καθώς συνεχίζεται η ομηρία χιλιάδων υγειονομικών που πάλεψαν από την πρώτη στιγμή με τον κορονοϊό υπό πολύ σκληρές συνθήκες. Παρά τη μεγάλη προσφορά τους, μετά το τέλος του χρόνου το μέλλον τους θα είναι άδηλο με ευθύνη της κυβέρνησης. «Οι επικουρικοί είναι κόσμος που έχει μείνει στο νοσοκομείο τα τελευταία δύο χρόνια και έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο πώς να δουλεύει σε μεγάλο νοσοκομείο και να στηρίζει τμήματα τα οποία είχαν από πριν ελλείψεις» αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Ευαγγελισμού Γιώργος Φερεντίνος, εξηγώντας τη σημαντική τους προσφορά.

Για εξαπάτηση κάνει λόγο η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας Δέσποινα Τοσουνίδου. «Υπάρχει μια τεράστια εξαπάτηση ενός τμήματος των επικουρικών υγειονομικών. Μεγάλο κομμάτι τους διορίστηκε με “συμβάσεις Covid”, δηλαδή διορίστηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 με την υπόσχεση από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι όσοι έρθουν να βοηθήσουν στο νοσοκομείο θα μονιμοποιηθούν. Κάποιοι παράτησαν τη μόνιμη εργασία που είχαν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο επειδή θεώρησαν ότι είναι η ευκαιρία τους να διοριστούν στο ΕΣΥ. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση κάνει μια προκήρυξη η οποία είναι αστεία για τα κενά που υπάρχουν» τονίζει.

Ηδη η ομηρία, αλλά και οι πολύ

δύσκολες συνθήκες εργασίας για δύο συνεχόμενα χρόνια ανάγκασαν πολλούς επικουρικούς γιατρούς να φύγουν, ενώ σε πολλές ειδικότητες οι λίστες υποψηφίων για θέσεις επικουρικών είναι άδειες. «Οι επικουρικοί γιατροί είναι τουλάχιστον 2.000. Ηταν περισσότεροι αλλά παραιτήθηκαν εκατοντάδες καθώς τους πηγαίνουν από παράταση σε παράταση, δηλαδή διαιωνίζεται η ομηρία τους. Ο Μητσοτάκης δεν τήρησε τη δέσμευση που είχε δώσει από τον Μάρτιο του 2020, όταν έλεγε ότι το επικουρικό υγειονομικό προσωπικό που δίνει τη μάχη ενάντια στον αόρατο εχθρό θα μείνει μόνιμα στο δημόσιο» αναφέρει ο γενικός γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου. Μάλιστα, όπως εξηγεί, επαφίεται στη διάθεση του κάθε διοικητή η κίνηση: «Αμα δεν αρέσει του διοικητή η φάτσα του επικουρικού γιατρού, δεν του υπογράφει την παράταση. Ετσι είχε γίνει με τον Κώστα Καταραχιά, με τη Βάσω Τσαχτζίρα και με διάφορους γιατρούς κέντρων υγείας επειδή είχαν σηκώσει κεφάλι για ορισμένα θέματα. Αρα η ομηρία είναι διπλή. Γι’ αυτό πάρα πολλοί έχουν φύγει και γι’ αυτό οι λίστες στις υγειονομικές περιφέρειες στις περισσότερες ειδικότητες των υποψηφίων για θέση επικουρικού είναι άδειες».

«Το θέμα είναι ότι τους είπε η κυβέρνηση “πολεμήστε από την πρώτη γραμμή και εμείς θα σας κάνουμε μόνιμους”. Ερχεται και κάνει τώρα προκήρυξη 4.000 θέσεων και υπηρετούν 16.000 επικουρικοί ΟΑΕΔ. Είναι κοροϊδία και η μοριοδότηση που δίνει είναι ισχνή» επισημαίνει ο Μιχ. Γιαννάκος.

Ετικέτες

Documento Newsletter