Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν τον βραβευμένο σκηνοθέτη Μοχάμαντ Ρασούλοφ μετά από διαδήλωση

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν τον βραβευμένο σκηνοθέτη Μοχάμαντ Ρασούλοφ μετά από διαδήλωση

Η ιρανική αστυνομία συνέλαβε τον βραβευμένο με «Χρυσή Άρκτο» σκηνοθέτη Μοχάμαντ Ρασούλοφ σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr με την κατηγορία της «συνωμοσίας για την κατάλυση της ασφάλειας της χώρας και της διασποράς ψευδών με στόχο τη διατάραξη της κοινής γνώμης».

Ο κινηματογραφιστής μαζί με τον Μουσταφά Αλεαχμάντ κατηγορούνται ότι συνδέονται με αντικυβερνητικές οργανώσεις αλλά και για διατάραξη της δημόσιας τάξης ενθαρρύνοντας με τα έργα τους την επανάσταση κατά του κράτους.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης σχετικά με την κατάρρευση δεκαόροφης πολυκατοικίας στην πόλη Αμπαντάν, όπου σκοτώθηκαν 40 άτομα. Πριν, τη διαμαρτυρία είχε προηγηθεί επιστολή προς τις αρχές στην οποία οι διαδηλωτές ζητούσαν από την αστυνομία να κατεβάσει τα όπλα γιατί οι ίδιοι είναι άοπλοι και η πορεία τους ειρηνική.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί είναι αντιμέτωπη με τη λαϊκή οργή, καθώς πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα με αφορμή τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων αλλά και την βίαιη στάση των σωμάτων ασφαλείας.

Ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ έχει κερδίσει βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Αντίο» το 2011, στην κατηγορία «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ των Κανών. Στις Κάνες για τρίτη φορά κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας για την ταινία του «Ένας ακέραιος άνθρωπος», ενώ το 2020 η ταινία του «Δεν υπάρχει κακό» κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο καλύτερης ταινίας του φεστιβάλ Βερολίνου με θέμα τη θανατική ποινή, την οποία αναγκάστηκε να γυρίσει μυστικά για να γλιτώσει από την ιρανική λογοκρισία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter