Οι ηγέτες των G7 συμφωνούν στη δημιουργία ταμείου υποδομών ως αντίπαλο δέος στην Κίνα

Οι ηγέτες των G7 συμφωνούν στη δημιουργία ταμείου υποδομών ως αντίπαλο δέος στην Κίνα

Οι επικεφαλής των επτά πιο ανεπτυγμένων, βιομηχανικά, χωρών ανακοίνωσαν τη Δευτέρα  ότι θα δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο ύψους 600 δισ. δολαρίων που στόχο θα έχει τη χρηματοδότηση επενδύσεων υποδομών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στη Βαυαρία, όπου βρίσκονται από την Κυριακή για τριήμερες συνομιλίες, οι ηγέτες του G7 αναμένεται να αναλωθούν σε συζητήσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεών τους. Ωστόσο, στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται και η στόχευση της Δύσης στην αντιμετώπιση της οικονομικής διείσδυσης της Κίνας στον παγκόσμιο Νότο, με αυτό που αποκαλείται ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού (Πρωτοβουλία «Δρόμος και Ζώνη» – Belt and Road Initiative, BRI). Να σημειωθεί ότι η πολιτική επενδύσεων σε υποδομές από το Πεκίνο στο εξωτερικό υπολογίζεται σε πάνω από 2 τρις δολάρια.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν πρόκειται για βοήθεια ή ελεημοσύνη», είπε ο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μια επένδυση από την οποία θα επωφεληθούν όλοι.

Η Δύση κατηγορεί το Πεκίνο ότι έχει παγιδεύσει χώρες χαμηλού εισοδήματος με δυσβάσταχτα χρέη για να είναι μέρος του σχεδίου οικονομικής εξόρμησης της Κίνας εκτός συνόρων, ενώ θεωρείται ότι επεκτείνει την εμπορική δύναμή της με την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη για να αυξήσει τη λεγόμενη «ήπια ισχύ» της.

Τι περιλαμβάνει το νέο ταμείο

Το νέο ταμείο των G7 θα επικεντρωθεί σε πρωτοβουλίες για το κλίμα, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβανομένης και μιας επένδυσης 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ηλιακή φάρμα στην Αγκόλα, 320 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή νοσοκομείων στην Ακτή Ελεφαντοστού και 40 εκατομμυρίων δολαρίων για την προώθηση του περιφερειακού εμπορίου ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ασία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες  θα διαθέσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις, ομοσπονδιακά κεφάλαια και ιδιωτικές επενδύσεις για πέντε χρόνια για να στηρίξουν έργα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας, της ισότητας των φύλων και της ψηφιακής υποδομής, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η Ευρώπη θα κινητοποιήσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία μιας βιώσιμης εναλλακτικής στο σχέδιο Belt and Road, το οποίο ξεκίνησε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2013, δήλωσε στη συγκέντρωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για τα σχέδιά τους μίλησαν και οι ηγέτες της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί ξεχωριστά. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν παρόντες, αλλά συμμετέχουν και οι χώρες τους.

Μπάιντεν και Σολτς σε διμερείς συνομιλίες

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση της πρώτης ημέρας, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την αισιοδοξία του ενόψει των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων που επιδεινώθηκαν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η Γερμανία φαίνεται πρόθυμη να προωθήσει την εικόνα της ενότητας του δυτικού μετώπου μετά από αρκετή κριτική που έχει δεχθεί σχετικά με αυτό που εκλαμβάνεται από τους δυτικούς συμμάχους της ως επαμφοτερίζουσα στάση σε σχέση με τη Ρωσία.

«Το έργο μας για την προώθηση των υποδομών παγκοσμίως επηρεάζεται επίσης από την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση», είπε. «Συζητήσαμε λοιπόν πώς η επένδυσή μας σε παγκόσμιο επίπεδο σε κλιματικά ουδέτερη ενέργεια και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, μπορεί να μας βοηθήσει ως μια προσωρινή απάντηση στη χρήση της ενέργειας από τη Ρωσία ως όπλου».

Ο Σολτς και ο Μπάιντεν πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαίνεσε το γερμανό καγκελάριο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόσθεσε ότι η Γερμανία ήταν ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον αφού οι δύο εμφανίστηκαν για λίγο ενώπιον του Τύπου. Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι τα κράτη της G7 και η συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να «μείνουν μαζί» απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Ετικέτες

Documento Newsletter