Οι ηγέτες που εξόντωσε το Ισραήλ – Ποια είναι τα 25 ανώτατα στελέχη του «άξονα της αντίστασης» που έχει καταφέρει να δολοφονήσει

Οι ηγέτες που εξόντωσε το Ισραήλ – Ποια είναι τα 25 ανώτατα στελέχη του «άξονα της αντίστασης» που έχει καταφέρει να δολοφονήσει

Ποια είναι τα 25 ανώτατα στελέχη και οι προσωπικότητες του «άξονα της αντίστασης» που έχει καταφέρει να δολοφονήσει το Τελ Αβίβ τον τελευταίο χρόνο

Με τα ισραηλινά στρατεύματα να συνεχίζουν τη σφαγή στη Γάζα επί ένα χρόνο και να δρουν εδώ και περίπου μία εβδομάδα εντός του Λιβάνου γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η πολιτική της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου μεθοδικά και σταθερά έχει ανεβάσει την ένταση στην περιοχή και φέρνει πλέον το Ισραήλ σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το Ιράν.

Παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, το Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο έχει καταφέρει να δολοφονήσει τουλάχιστον 25 ανώτατα στελέχη και προσωπικότητες του «άξονα της αντίστασης» σε Λίβανο, Συρία, Ιράν και φυσικά στη Γάζα.

Το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» που οι ηγέτες της Δύσης (και όχι μόνο) ο ένας μετά τον άλλο αναγνωρίζουν στο Ισραήλ κατά τα φαινόμενα περιλαμβάνει, πέρα από εισβολές σε γειτονικά κράτη και γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων σε

Γάζα και Δυτική Οχθη, στοχευμένες πολιτικές δολοφονίες ουσιαστικά σε όλη τη Μέση Ανατολή, χωρίς κανένα φραγμό ή σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις νόρμες της πολεμικής αντιπαράθεσης – οι Ιρανοί στη Συρία συμμετείχαν και στην εκδίωξη του ISIS.

Το γεγονός ότι ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός και η ισραηλινή κυβέρνηση ανά διαστήματα, ύστερα από κάθε δολοφονία κάποιου ηγέτη ή στελέχους οργάνωσης αυτού που οι ίδιοι ονομάζουν «άξονα του κακού», διακινούν λίστες με τους «στόχους» που έχουν εξολοθρεύσει είτε με drones είτε με αεροπορικά πλήγματα αφενός επιτείνει το αίσθημα της κυριαρχίας του Ισραήλ στην περιοχή και αφετέρου το τοποθετεί πέρα και πάνω από οποιαδήποτε λογική αυτοσυγκράτησης.

Ο «υβριδικός» πόλεμος που έχει κηρύξει απέναντι στους εχθρούς της η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου δεν φέρνει μόνο τρόμο και αποτροπιασμό για τις δολοφονίες αμάχων που προκαλούν τα στοχευμένα πλήγματα κατά των ηγετών του «άξονα του κακού», αλλά πληγώνει έτι περαιτέρω το ήδη κατακερματισμένο σώμα της διεθνούς τάξης.

Χεζμπολάχ

Ηγέτης: Χασάν Νασράλα

Ο ιστορικός ηγέτης της Χεζμπολάχ από το 1992 και έπειτα δολοφονήθηκε από το Ισραήλ στην επίθεση εναντίον των κεντρικών γραφείων της οργάνωσης στις 24 Σεπτεμβρίου στην Νταχίγε της Βηρυτού. Η δολοφονία του πυροδότησε τον γενικευμένο πόλεμο που ξεκινάει στη Μέση Ανατολή.

Ανώτατοι Διοικητές

Φουάντ Σουκρ

Ο στρατιωτικός διοικητής και δεξί χέρι του Νασράλα ήταν στέλεχος της οργάνωσης από την ίδρυσή της. Σκοτώθηκε στις 30 Ιουλίου από ισραηλινό πύραυλο. Τελούσε υπό καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων και είχε ρόλο σε βομβιστική επίθεση εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών το 1983.

Ιμπραχίμ Ακίλ

Διοικητής επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, ο οποίος ήταν μέλος του κορυφαίου στρατιωτικού οργάνου της, του Συμβουλίου Τζιχάντ, σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού στις 20 Σεπτεμβρίου. Ηταν επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ.

Αχεντ Ουάχμπι

Διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ειδικών δυνάμεων Ραντουάν (Radwan) στον πόλεμο της Γάζας μέχρι τις αρχές του 2024. Σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό που είχε στόχο αρκετούς κορυφαίους διοικητές πριν από τη δολοφονία Νασράλα.

Ναμπίλ Καούκ

Διατέλεσε αναπληρωτής επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου και διοικητής της «μονάδας προληπτικής ασφάλειας». Δολοφονήθηκε στη Βηρυτό στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ανώτεροι Διοικητές

Ουισάμ αλ Ταουίλ

Ανώτερος διοικητής των δυνάμεων Ραντουάν. Σκοτώθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2024 από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον οχήματος στο χωριό Μάτζντελ Σελμ στον Λίβανο. Σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης, φέρεται να ήταν γαμπρός του Χασάν Νασράλα.

Μουχάμεντ Νάσερ

Διοικητής μέρους των επιχειρήσεων στα λιβανοϊσραηλινά σύνορα. Ηταν γνωστός και ως Χατζ Αμπού Νιμά και δολοφονήθηκε στις 3 Ιουλίου από αεροπορική επιδρομή στην Τύρο. Ηταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις της οργάνωσης από τον νοτιοδυτικό Λίβανο.

Τάλεμπ Αμπντάλα

Διοικητής επιχειρήσεων, υπεύθυνος για την κεντρική περιοχή των συνόρων με το Ισραήλ, που είχε τον ίδιο βαθμό στην ιεραρχία με τον Νάσερ. Σκοτώθηκε στις 12 Ιουνίου σε επίθεση σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου στον νότιο Λίβανο την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισραήλ.

Διοικητές

Αλί Καράκι

Διοικητής των δυνάμεων της Χεζμπολάχ σε όλο το νότιο μέτωπο, διαδραμάτιζε κομβικό ρόλο στην παρούσα φάση της σύγκρουσης. Μέλος του Συμβουλίου Τζιχάντ της οργάνωσης, είχε γίνει στόχος του Ισραήλ στις 23 Σεπτεμβρίου, όμως επιβίωσε τραυματισμένος. Δολοφονήθηκε στο χτύπημα που στόχευσε τον Νασράλα.

Αλί Χουσεΐν Μπάρτζι

Διοικητής της αεροπορίας της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Δολοφονήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Χίρμπετ Σελμ στις 9 Ιανουαρίου 2024 στην κηδεία του Ουισάμ αλ Ταουίλ. Το Ισραήλ υποστήριξε ότι το πλήγμα ήταν απάντηση σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Σαφέντ.

Ιμπραχίμ Κουμπαϊσί

Κατείχε σημαντική θέση καθώς ήταν επικεφαλής της μονάδας ρουκετών και πυραύλων. Θεωρείται ότι ήταν αυτός που ανέπτυξε τις ικανότητες της Χεζμπολάχ ώστε να στοχεύει θέσεις των ισραηλινών δυνάμεων. Δολοφονήθηκε στο ίδιο χτύπημα με τον Νασράλα.

Χαμάς

Ηγέτης: Ισμαήλ Χανίγια

Ο επί πολλά χρόνια ηγέτης της Χαμάς και υπεύθυνος για τη διεθνή εκπροσώπησή της δολοφονήθηκε σε διαμέρισμα που του είχε παραχωρηθεί στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου από πλήγμα που δεν έχει διευκρινιστεί αν προήλθε από πύραυλο ή βόμβα. Το Ισραήλ ακόμη δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη.

Ανώτατοι Διοικητές

Σάλεχ αλ Αρούρι

Ενας εκ των ιδρυτών της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, θεωρείτο ο αναπληρωτής επικεφαλής συνολικά της οργάνωσης. Δολοφονήθηκε στις 2 Ιανουαρίου από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο προάστιο Νταχίιε στα νότια της Βηρυτού.

Μοχάμεντ Ντέιφ

Από τους ιδρυτές των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους εμπνευστές της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Δολοφονήθηκε στη Χαν Γιουνίς στις 13 Ιουλίου από αεροπορικό πλήγμα.

Φατάχ Σαρίφ Αμπού αλ Αμίν

Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και διευθυντής του σχολείου «Ντέιρ Γιασίν» της UNRWA στον Λίβανο. Το Ισραήλ τον θεωρούσε διοικητή της Χαμάς και δολοφονήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου στην Τύρο.

Διοικητές

Μαρουάν Αμπντέλ Καρίμ Αλί Ισά

Αναπληρωτής διοικητής των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ και Νο 3 της οργάνωσης, ήταν γνωστός ως «άνθρωπος-σκιά» επειδή διέφευγε συνεχώς. Δολοφονήθηκε σε βομβαρδισμό μέσα σε σήραγγα στις 11 Μαρτίου.

Αλί Μοχάμαντ Αλί αλ Καντί

Ανώτερος διοικητής της μονάδας ειδικών δυνάμεων Nukhba. Συμμετείχε στον σχεδιασμό των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Δολοφονήθηκε μία εβδομάδα μετά, στις 14 Οκτωβρίου.

Φατάχ Σαρίφ Αμπού αλ Αμίν

Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και διευθυντής του σχολείου «Ντέιρ Γιασίν» της UNRWA στον Λίβανο. Το Ισραήλ τον θεωρούσε διοικητή της Χαμάς και δολοφονήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου στην Τύρο.

Ιρανοί Αξιωματούχοι

Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχεντί

Υψηλόβαθμο στέλεχος του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), διοικητής της Δύναμης Quds στον Λίβανο και στη Συρία και ο μόνος Ιρανός που συμμετείχε στο καθοδηγητικό συμβούλιο της Χεζμπολάχ. Δολοφονήθηκε στο ιρανικό προξενείο στη Συρία από αεροπορικό πλήγμα την 1η Απριλίου.

Χογιατολάχ Ομιντβάρ

Ταξίαρχος της υπηρεσίας πληροφοριών της Δύναμης Quds και ένας από τους αναπληρωτές του Κασέμ Σουλεϊμανί, ο ηγέτης της δύναμης Quds και Νο 2 σε ισχύ στο Ιράν δολοφονήθηκε από αμερικανικό drone στη Βαγδάτη το 2020. Ο Ομιντβάρ δολοφονήθηκε στις 20 Ιανουαρίου μαζί με άλλους τέσσερις αξιωματικούς των IRGC σε πλήγμα σε κτίριο κατοικιών στη συνοικία Αλ Μαζά στη Δαμασκό.

Μοχαμάντ Χαντί Χατζί Ραχιμί

Ταξίαρχος της Δύναμης Quds με ρόλο υποδιοικητή κάτω από τον Ζαχεντί. Δολοφονήθηκε στην αεροπορική επιδρομή κατά της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στη Δαμασκό. Ηταν υπεύθυνος για τα θέματα της Παλαιστίνης ενώ είχε διατελέσει υπεύθυνος για τον συντονισμό της Δύναμης Quds.

Αμπάς Νιλφορουσάν

Ταξίαρχος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ο οποίος ξεκίνησε τη στρατιωτική του καριέρα το 1980 και ανερχόμενος διατέλεσε αναπληρωτής διοικητής επιχειρήσεων. Δολοφονήθηκε μαζί με τον Χασάν Νασράλα στον Λίβανο.

Σαρντάρ Αλί Αγκαζαντεχντζάντ

Μέλος των Φρουρών της Επανάστασης από το 2000, από οικογένεια με παράδοση στο σώμα, είχε «αποσπαστεί» στη Συρία ως στρατιωτικός σύμβουλος υπό τον Ζαχεντί. Δολοφονήθηκε από το πλήγμα στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό.

Χοσεΐν Μοχαμαντί

Σύμβουλος του διοικητή της Δύναμης Quds Χατζ Μοχάμεντ Φαραχανί, επίσης μέλος των Φρουρών, εκτελούσε χρέη «στρατιωτικού συμβούλου» στη Δαμασκό. Δολοφονήθηκε στο ισραηλινό πλήγμα στο προξενείο τον Απρίλιο.

Μοχαμάντ Αμίν Σαμαντί

Στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης και γιος του πρώην υπεύθυνου της αστυνομίας μετανάστευσης του Ιράν. Είχε ενταχθεί στο σώμα πριν από δέκα χρόνια και είχε ρόλο στρατιωτικού συμβούλου στη Συρία. Σκοτώθηκε στο χτύπημα στο προξενείο στη Δαμασκό.

Διαβάστε επίσης:

Ο κύβος ερρίφθη: Τασούλας για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορέσαμε να μπούμε σε επί της ουσίας συζήτηση, λέει ο Πολάκης – Έρευνα για τη διαρροή ζητά ο Κασσελάκης

Κύριε Κικίλια, τελικά ποιος σας έδωσε τα μισά λεφτά του νέου σπιτιού;

Αλαφούζος: «Τα ΜΜΕ να δείξουν τον δέοντα σεβασμό στη μνήμη του Τζορτζ Μπάλντοκ»

Μεγάλη Βρετανία: Και πέραν των Harrods οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ

 

Ετικέτες

Documento Newsletter