Απλώνεται σαν γαλάζιο δίχτυ «πελατειακής» μορφής η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων υπηρεσιών του δημοσίου, των δήμων, των περιφερειών σε ιδιώτες. Όμως, κάθε φορά που γίνεται η εφαρμογή αυτής της πρακτικής, δεν αργούν να… αρχίσουν τα όργανα. Καμιά σχέση δεν έχουν όλα αυτά με την ανάγκη για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την εκρίζωση φαινομένων αδιαφάνειας και διαφθοράς.
Έχουν πέσει σαν βροχή οι προειδοποιήσεις, όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και συνδικαλιστικών φορέων, για στρεβλώσεις και για …παράθυρα ευκαιρίας πλημμελών ελέγχων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων Τεχνικών Υπηρεσιών σε ιδιώτες. Τώρα, έρχονται και οι καταγγελίες για υψηλό οικονομικό κόστος αλλά και ενίσχυση εργασιακών συνθηκών-λάστιχο που, μεταξύ άλλων, προκύπτουν μέσω Αναπτυξιακών Οργανισμών ΟΤΑ. Με συγκεκριμένα στοιχεία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών σημαίνει συναγερμό για τη θεσμοθέτηση πρακτικών «εκτός διαδικασιών δημόσιου ελέγχου και λογιστικού κόστους». Επισημαίνουν ότι διοικήσεις δήμων και περιφερειών , μέσω «αναπτυξιακών οργανισμών», που αναλαμβάνουν να συνάπτουν και εποπτεύουν δημόσια έργα και μελέτες, μπορούν να προσλαμβάνουν «έκτακτο προσωπικό εκτός ΑΣΕΠ και υπό διαρκή εργασιακή ομηρεία, ώστε να εκτελούν Τεχνικό Έργο χωρίς τους “ασφυκτικούς” ελέγχους του Δημοσίου».
Έχουν ενδιαφέρον στοιχεία που συγκέντρωσε το συνδικαλιστικό όργανο των μηχανικών του δημοσίου και αναδεικνύουν αφ’ ενός την οικονομική επιβάρυνση και αφ’ ετέρου την αποποίηση ευθυνών ιδιωτών-τεχνικών συμβούλων, μετά τη λήξη των συμβάσεών τους. Αντίθετα, στην περίπτωση μόνιμων προσλήψεων, όπως σημειώνουν, θα υπήρχε η ευθύνη έργων και μελετών εφ’ όρου της υπαλληλικής τους ζωής.
Ενδεικτική είναι η αναφορά της Ομοσπονδίας σε προκήρυξη περιφερειακής ενότητας στην Κρήτη σχετικά με πρόσληψη συμβούλου πενταετούς εμπειρίας, για τεχνικό έργο, με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, λόγω «κατεπειγουσών» αναγκών. Ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 74.369,33 Ευρώ (Τελικό οικονομικό αντικείμενο με την έκπτωση 29.747 ευρώ με ΦΠΑ) ενώ η διάρκεια της είναι δεκατρείς μήνες που αφορά ημερήσια απασχόληση ενός Πολιτικού Μηχανικού δυόμιση ώρες. Η Περιφέρεια, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, θα μπορούσε με το ποσό του αρχικού προϋπολογισμού της σύμβασης να απασχολεί τέσσερις μόνιμους Δημόσιους Υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης πενταετούς εμπειρίας (Κόστος εκάστου περίπου 18.150 ευρώ χωρίς μεταπτυχιακό και παιδιά) με 8ωρη απασχόληση ετησίως.
Επίσης, χαρακτηριστική είναι περίπτωση που αφορά σε Προγραμματική Σύμβαση Δήμου της Αττικής με Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ , συνολικού προϋπολογισμού 153.995,10 ευρώ για έργο διοικητικής υποστήριξης υπηρεσίας δόμησης. Το ετήσιο κόστος για τον καθέναν από τους τέσσερις μηχανικούς ανέρχεται σε 27.602,40 ευρώ, τη στιγμή που, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, «η πρόσληψη Διπλωματούχων Μηχανικών απαιτεί 30% μικρότερη δαπάνη». Όπως σημειώνεται από την Ομοσπονδία, το προσωπικό σε όλες αυτές τις περιπτώσεις «προσλαμβάνεται εκτός ΑΣΕΠ και μετά τη λύση της Σύμβασης του δεν έχει ευθύνες για τις πράξεις τις οποίες θα υπογράφει σε αντίθεση με τους Υπαλλήλους». Οι εργαζόμενοι μηχανικοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που εκχωρεί αρμοδιότητες σε ιδιώτες, διεκδικούν μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και κατάργηση των νόμων που επιτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων Υπηρεσιών.