Οι ΗΠΑ χάνουν την υπομονή τους με τον Νετανιάχου: «Καμία δημογραφική ή εδαφική αλλαγή στη Λωρίδα της Γάζας»

Εδώ και καιρό γινόταν λόγος για διάσταση απόψεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ, ωστόσο οι συνθήκες δεν βοηθούσαν να φανεί κάτι τέτοιο αφού η στήριξη των ΗΠΑ προς το Τελ Αβίβ ήταν και παραμένει ως ένα βαθμό μονόδρομος για γεωπολιτικούς λόγους.

Ωστόσο η τοποθέτηση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δείχνει πως για τους ίδιους λόγους η υπομονή δεν είναι ανεξάντλητη.

Παραθέτουμε (στη συνέχεια) τη σχετικά σύντομη ομιλία τους με συγκεκριμένα συμπεράσματα που ακολουθούν:

Η Αμερική δεν θα υποστηρίζει πλέον το Ισραήλ στην προσπάθειά του να καθαρίσει εθνοτικά και να αφαιρέσει γη από τους Παλαιστίνιους.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας ζητά να εκπληρωθούν άμεσα 2 ψηφίσματα.

  • Το ψήφισμα 2735 ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός και παράδοση ομήρων. Το Ισραήλ πρέπει να εγκαταλείψει τα εδάφη της Γάζας και να επιτρέψει την ανοικοδόμηση της Γάζας.
  • Το ψήφισμα 2720 ζητά να ανοίξουν τα σύνορα και να εισέλθει πλήρης ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Αμερική είχε προηγουμένως καταψηφίσει αυτά τα ψηφίσματα.

 

Η ομιλία της όπως δημοσιεύθηκε επίσημα στη σελίδα του ΟΗΕ:

Συνάδελφοι, αυτή τη Δευτέρα συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 αθώους ανθρώπους, λαμβάνοντας [254] άτομα ομήρους, αφήνοντας τις οικογένειές τους προσκολλημένες στην ελπίδα και δρομολογώντας αυτή τη φρικτή κατάσταση. Ένας χρόνος από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε μια σύγκρουση που, παρά τις εκτεταμένες διπλωματικές προσπάθειές μας, συνεχίζει να προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία και πόνο στους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα και να αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν σε μια σύγκρουση που δεν ξεκίνησαν και δεν μπορούν να σταματήσουν. Οι άμαχοι έχουν εκτοπιστεί ξανά και ξανά από τις μάχες. Οι γονείς δεν ξέρουν πού θα πάρουν το επόμενο γεύμα τους ή αν θα βρουν ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθούν τα μωρά τους. Υπάρχουν παιδιά των οποίων οι πρώτες αναμνήσεις – οι μοναδικές τους αναμνήσεις – είναι οι εικόνες και οι ήχοι του πολέμου. Που είναι ορφανά, τραυματισμένα, τραυματισμένα.

Και υπάρχουν όμηροι που συνεχίζουν να αγωνίζονται για να παραμείνουν ζωντανοί στη αθλιότητα και το σκοτάδι των τούνελ της Χαμάς.

Έχει περάσει πολύ καιρός για μια συμφωνία ομήρων και κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με το ψήφισμα 2735, να φέρει τους ομήρους στο σπίτι, να επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, να διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ, να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο και να προχωρήσει προς μια λύση δύο κρατών.

Όμως, καθώς πιέζουμε για αυτή τη συμφωνία, πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας.

Γιατί ας είμαστε ξεκάθαροι: οι συνθήκες είναι καταστροφικές και θα επιδεινωθούν περαιτέρω εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Πράγματι, όλα τα μέρη πρέπει να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους σύμφωνα με το ψήφισμα 2720.

Η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω πολλαπλών συνοριακών διελεύσεων προς Παλαιστίνιους αμάχους είναι απελπιστικά απαραίτητη και πρέπει να επιτραπεί.

Για τον σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε την επέκταση της εντολής υποβολής εκθέσεων από το Συμβούλιο του Ανώτερου Συντονιστή Kaag. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ακριβείς, αφιλτράριστες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τα εμπόδια στην παράδοση βοήθειας.

Καθώς ο Ανώτερος Συντονιστής Kaag μίλησε μόλις την άλλη εβδομάδα, το προσωπικό του ΟΗΕ και της ανθρωπιστικής βοήθειας επιδιώκουν έργο σωτηρίας. Μέσα από τις προσπάθειές τους, έχουμε δει κάποια πρόοδο, κυρίως με την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του ΠΟΥ, της UNICEF και της UNRWA.

Αυτό ήταν ένα παράδειγμα εγχειριδίου για το τι μπορεί να επιτύχει ο ΟΗΕ όταν έχει πρόθυμους εταίρους στο έδαφος. Χρειαζόμαστε και αναμένουμε ότι το ίδιο επίπεδο συντονισμού θα επεκταθεί και σε άλλες επείγουσες ανθρωπιστικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών παροχής τροφής, νερού και πόρων στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους αμάχους που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τον ερχόμενο χειμώνα.

Και έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την κατάσταση στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης από το Ισραήλ για μια νέα εντολή εκκένωσης για αρκετές κοινότητες. Ανησυχούμε ιδιαίτερα ότι οι Παλαιστίνιοι άμαχοι δεν έχουν πουθενά ασφαλές να πάνε.

Ήδη, υπάρχουν καταστροφικές αναφορές για τις άθλιες συνθήκες στην ανθρωπιστική ζώνη στη νότια και κεντρική Γάζα, όπου περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι πολίτες έχουν καταφύγει. Αυτές οι καταστροφικές συνθήκες είχαν προβλεφθεί πριν από μήνες, αλλά ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Αυτό πρέπει να αλλάξει και τώρα.

Καλούμε το Ισραήλ να λάβει επείγοντα μέτρα για να το πράξει.

Και επαναλαμβάνω την προσδοκία των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκκενώθηκαν από τον Βορρά να επιστρέψουν στις κοινότητές τους και να ανοικοδομήσουν.

Σύμφωνα με το ψήφισμα 2735, δεν πρέπει να υπάρξει δημογραφική ή εδαφική αλλαγή στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ενεργειών που μειώνουν το έδαφος της Γάζας.

Συνάδελφοι, ανησυχούμε επίσης για τις πρόσφατες ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης για περιορισμό της παράδοσης αγαθών στη Γάζα. Όταν συνδυάζονται με νέα γραφειοκρατικά όρια που τίθενται στα ανθρωπιστικά αγαθά που φτάνουν από την Ιορδανία και το κλείσιμο των περισσότερων συνοριακών σημείων διέλευσης τις τελευταίες εβδομάδες, αυτοί οι περιορισμοί θα είχαν ως αποτέλεσμα την εντεινόμενη ταλαιπωρία στη Γάζα. Πρέπει να δούμε λιγότερα εμπόδια στην παροχή βοήθειας, όχι περισσότερα από αυτά.

Στο ίδιο πνεύμα, παρακολουθούμε με βαθιά ανησυχία την ισραηλινή νομοθετική πρόταση που θα μπορούσε να αλλάξει το νομικό καθεστώς της UNRWA, εμποδίζοντας την ικανότητά της να επικοινωνεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους και αφαιρώντας τα προνόμια και τις ασυλίες που παρέχονται σε οργανώσεις και προσωπικό του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο. Αυτή η νομοθετική πρόταση αντανακλά τη σημαντική δυσπιστία μεταξύ του Ισραήλ και της UNRWA.

Το Ισραήλ έχει ισχυριστεί – και ο ΟΗΕ, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει επιβεβαιώσει – ότι ένα μικρό ποσοστό εργαζομένων της UNRWA έχει δεσμούς με τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Το Ισραήλ έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την κατάχρηση των εγκαταστάσεων της UNRWA από τη Χαμάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες.

Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι το προσωπικό του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της UNRWA, είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπιστική απάντηση στη Γάζα και αντιμετωπίζει τεράστιο κίνδυνο κατά την εκτέλεση του έργου του.

Έτσι, το Ισραήλ πρέπει να παράσχει στην UNRWA πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς, και η UNRWA πρέπει να εφαρμόσει μια διαδικασία για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες σοβαρά και επειγόντως, και να σημειώσει ταχύτερη πρόοδο στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στην έκθεση Colonna.

Με απλά λόγια: Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να παραμένει αμφίβολη η ουδετερότητα του προσωπικού της UNRWA.

Συνάδελφοι, οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε κατά την εφαρμογή του Ψηφίσματος 2720 και άλλων σχετικών ανθρωπιστικών ψηφισμάτων αντικατοπτρίζουν μια απλή πραγματικότητα: οι συνεδριάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας από μόνα τους δεν θα τερματίσουν τα δεινά.

Ωστόσο, το Συμβούλιο μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις επιτόπιες προσπάθειες των υπηρεσιών του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Και μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε τη Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία στο τραπέζι. Αυτή πρέπει να είναι η επιβάρυνση μας.

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Διαβάστε επίσης:

«Σάρωσε» τη Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον: Τουλάχιστον 17 οι νεκροί – Τεράστιες καταστροφές από ανεμοστρόβιλους και πλημμύρες (Photos-Videos)

Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία να απελαύνει με τη βία μετανάστες στη Συρία και το Αφγανιστάν

Θρίλερ σε παλιό χρυσωρυχείο στο Κολοράντο: Ένας νεκρός, διασώθηκαν 12 εγκλωβισμένοι (Video)

Οι ηγέτες που εξόντωσε το Ισραήλ – Ποια είναι τα 25 ανώτατα στελέχη του «άξονα της αντίστασης» που έχει καταφέρει να δολοφονήσει

Ο Λευκός Οίκος ζητά «να μην απειλείται η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων» στον Λίβανο