Οι ΗΠΑ τετραπλασίασαν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς το Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Οι ΗΠΑ τετραπλασίασαν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς το Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 22 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και για τη διαχείριση των δευτερογενών συγκρούσεων που προκάλεσε ο πόλεμος στη Γάζα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που εξετάζει τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Middle East Eye.

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στο Ισραήλ 17,9 δισ. δολάρια μόνο σε στρατιωτική βοήθεια από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, το υψηλότερο ποσό στρατιωτικής βοήθειας στην ιστορία των δύο χωρών, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποσχέθηκε να υποστηρίξει το Ισραήλ άνευ όρων μετά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου του 2023 και έχει εξασφαλίσει μια σταθερή παροχή όπλων παρά την αντίθεση ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων, νομοθετών και πολλών ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ανησυχούν για τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε η επίθεση του Ισραήλ στους αμάχους στη Γάζα και τώρα στη Δυτική Όχθη και στο Λίβανο.

Το ποσό ξεπερνά τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς τον σύμμαχό τους κατά τη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1973 και μετά την υπογραφή της ιστορικής συνθήκης ειρήνης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ.

Για λόγους σύγκρισης, το ποσό σε δολάρια είναι επίσης περίπου τετραπλάσιο του ποσού που έλαβε το Ισραήλ τη δεκαετία του 1980 κατά τη διάρκεια του πολέμου του με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο Λίβανο, της 15ετούς κατοχής του Λιβάνου και του πολέμου του 2006 με τη Χεζμπολάχ.

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει 6,8 δισ. δολάρια σε ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση (FMF), ή βοήθεια, στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως τον Σεπτέμβριο 2024, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Watson του Πανεπιστημίου Brown για Διεθνείς και Δημόσιες Υποθέσεις.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει 4,5 δισ. δολάρια σε προμήθειες πυραυλικής άμυνας και έχουν δαπανήσει 1 δισ. δολάρια για την ενίσχυση της παραγωγής πυροβολικού του Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει αξιοποιήσει τα πυρομαχικά με ταχύτατους ρυθμούς, πλήττοντας τη Γάζα και τον Λίβανο. Την περασμένη εβδομάδα, ενεργοποίησε επίσης τη βαλλιστική πυραυλική του άμυνα, το σύστημα Arrow, για να καταρρίψει περίπου 180 πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν.

Οι ΗΠΑ κατέφυγαν επίσης στο δικό τους απόθεμα στρατιωτικών προμηθειών για να παράσχουν στο Ισραήλ πρόσθετα όπλα αξίας 4,4 δισ. δολαρίων.

Τον Απρίλιο, ο Μπάιντεν υπέγραψε νομοσχέδιο που παρέχει στο Ισραήλ 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας με λέιζερ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει το σημερινό αμυντικό σύστημα τριών επιπέδων, που περιλαμβάνει το Iron Dome, το David’s Sling και το σύστημα Arrow.

Η άμυνα κατά των επιθέσεων των Χούθι κοστίζει δισεκατομμύρια στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης δαπανήσει επιπλέον 4,86 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες, όπως σημειώνουν οι συντάκτες, ξεκίνησαν μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Το 2024, το Κογκρέσο ενέκρινε επιπλέον 2,4 δισ. δολάρια για τον αμερικανικό στρατό προκειμένου να ανταποκριθεί στις επιθέσεις.

Τον Οκτώβριο του 2023, οι ομάδες ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν, γνωστές ως «άξονας αντίστασης», άρχισε να επιτίθεται στο Ισραήλ, αλλά και σε αμερικανικά και δυτικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή. Οι ομάδες δήλωσαν ότι οι επιθέσεις τους ήταν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πολιορκημένους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Από τον Λίβανο, η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023. Εν τω μεταξύ, σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ εξαπέλυσαν επιθέσεις σε βάσεις των ΗΠΑ και οι Χούτι στην Υεμένη άρχισαν να βάζουν στο στόχαστρο την εμπορική ναυτιλία και τα στρατιωτικά πλοία των ΗΠΑ.

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξοδέψει τα 2,4 δισ. δολάρια που τους είχε χορηγήσει το Κογκρέσο και αναγκάστηκαν να αξιοποιήσουν πρόσθετα κονδύλια για να υποστηρίξουν την εκ περιτροπής ανάπτυξη έως και δύο αεροπλανοφόρων.

T

«Το πλήρως επιβαρυμένο κόστος ανά ημέρα για τη λειτουργία μιας ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρου έχει εκτιμηθεί σε 8,7 εκατομμύρια δολάρια (σε δολάρια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό), το οποίο αντιστοιχεί σε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», σημειώνουν οι συντάκτες.

«Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, είναι λογικό να εκτιμήσουμε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ρυθμό να δαπανήσουν τουλάχιστον διπλάσια από τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη διατεθεί για την περιφερειακή άμυνα».

Οι Χούτι έχουν διεξάγει έναν πολυετή πόλεμο με τη Σαουδική Αραβία, αν και υπάρχει εκεχειρία αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιώντας φθηνούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που το βασίλειο έπρεπε να καταρρίψει με ακριβά αναχαιτιστικά. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με την περιπολία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών που η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Eisenhower περιπολούσε στην περιοχή, εκτόξευσε 135 πυραύλους χερσαίας επίθεσης Tomahawk και 155 τυπικούς πυραύλους σε στόχους των Χούτι, που αντιστοιχούν σε περίπου 800 εκατ. δολάρια.

«Με αυτόν τον ρυθμό, είναι πιθανό ότι το Πεντάγωνο θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα 1,5-$2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση τους επόμενους μήνες», έγραψαν οι συντάκτες.

Το Ισραήλ εξασφαλίζει 20 δισ. δολάρια σε μελλοντική στρατιωτική βοήθεια

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στη Γάζα, το Ισραήλ ήταν ο μεγαλύτερος αποδέκτης στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, λαμβάνοντας περίπου 3,8 δισ. δολάρια ετησίως. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βοήθειας προερχόταν από το FMF. Τα 17,9 δισ. δολάρια που αναφέρει ο Brown λαμβάνουν υπόψη την παλιά κατανομή.

Η καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Brown υπογραμμίζει πώς τα δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων που πηγαίνουν στην ασφάλεια του Ισραήλ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο. Αλλά οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι είναι πιθανόν να είναι υποεκτιμημένο.

Ως ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ είναι συνδεδεμένο με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία και λαμβάνει τακτικά στρατιωτικές προμήθειες από παλιές παραγγελίες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης πραγματοποιήσει τουλάχιστον 100 συμφωνίες πώλησης όπλων στο Ισραήλ από τον Οκτώβριο του 2023, οι οποίες υπολείπονται της αξίας που απαιτεί κοινοποίηση στο Κογκρέσο.

«Το ποσό των 17,9 δισ. δολαρίων για την αμερικανική βοήθεια ασφαλείας προς το Ισραήλ από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024 είναι ένα κλάσμα της πλήρους αξίας της αμερικανικής υποστήριξης για αυτόν τον πόλεμο, η οποία θα καθοριστεί μόνο με την πάροδο του χρόνου», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ σφράγισαν επίσης νέες συμφωνίες στρατιωτικής βοήθειας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες FMF (σ.σ. Στρατιωτικές Χρηματοδοτήσεις Εξωτερικού) με το Ισραήλ ύψους 20,3 δισ. δολαρίων, ορισμένες από τις οποίες, όπως οι νέες παραδόσεις πολεμικών αεροσκαφών F-15, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Οι ΗΠΑ διατηρούν δεσμούς ασφαλείας με τους εταίρους τους σε όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά το Ισραήλ έχει αρκετά πλεονεκτήματα.

Σε αντίθεση με την Αίγυπτο, τον δεύτερο μεγαλύτερο αποδέκτη των FMF, το Ισραήλ είναι σε θέση να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές αγορές του πριν η βοήθεια εγκριθεί από το Κογκρέσο, σε μια διαδικασία γνωστή ως χρηματοδότηση «ταμειακής ροής». Αυτή η μορφή πίστωσης επιτρέπει στο Ισραήλ να λαμβάνει στρατιωτικά είδη μεγάλης αξίας, όπως πολεμικά αεροσκάφη, και να αναβάλλει την πληρωμή στο μέλλον.

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης με το Ισραήλ σε στρατιωτικές πωλήσεις υψηλής τεχνολογίας σε άλλους εταίρους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ διατηρεί ένα «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα» έναντι των γειτόνων του. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της απόφασης των ΗΑΕ να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα αντιταχθεί στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στα ΗΑΕ. Η συμφωνία αυτή ναυάγησε λόγω των ανησυχιών των ΗΠΑ για τους αμυντικούς δεσμούς Εμιράτων-Κίνας.

Πηγή: Middle East Eye

Διαβάστε επίσης:

Ανάλυση NYT: Μπορεί το Ισραήλ να χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν; – Η θέση των ΗΠΑ και οι προτάσεις για αντίποινα

Νέες απειλές του Ιράν προς το Ισραήλ – Αυξήθηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στο Νότιο Λίβανο

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στο κέντρο της πόλης Τορέτσκ

Το Τελ Αβίβ µετατρέπει τον Λίβανο σε νέα Γάζα – Κλιµακώνονται οι µάχες και οι βοµβαρδισµοί

Η Τουρκία στέλνει πλοία στον Λίβανο για την απομάκρυνση 2.000 πολιτών

Υπόθεση Μαντλίν: Ημέρα εξελίξεων – Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον κύριο ύποπτο

Ολλανδία: Έκθεμα με κουτάκια μπίρας σε μουσείο κατέληξε στα… σκουπίδια – Τι συνέβη

Hera: Ξεκίνησε το ταξίδι προς τον αστεροειδή Δίμορφο – Ποια η σπουδαία αποστολή του διαστημικού σκάφους (Video)

Documento Newsletter