Οι ΗΠΑ προστατεύουν το Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ προστατεύουν το Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Νέες αντιδράσεις προκαλεί η στήριξη των ΗΠΑ στην πολιτική του Ισραήλ στην Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από την άσκηση του δικαιώματος βέτο που διαθέτουν. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά σε συνεδρίαση του ΣΑ πριν από λίγο, οι ΗΠΑ μπλόκαραν ψήφισμα που είχε προωθήσει η Βραζιλία που από τη μια καταδίκαζε τις πράξεις της Χαμάς, αλλά καλούσε όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τους αμάχους και ζήταγε «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο ψηφίσματος καλούσε το Ισραήλ (χωρίς να κατονομάζει τη χώρα) να ανακαλέσει τη διαταγή του προς τους πολίτες και το προσωπικό του ΟΗΕ στη Γάζα να μετακινηθούν στα νότια, καταδίκαζε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς», κάθε μορφή βίας και εχθροπραξιών σε βάρος αμάχων, κάθε τρομοκρατική ενέργεια και ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Σχετικά με τους λόγους που οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο η εκπρόσωπος τους Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ εξήγησε πως η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή ο πρόεδρος Μπάιντεν την ίδια στιγμή κάνει διπλωματικές κινήσεις και θα πρέπει να φανούν τα αποτελέσματα τους πριν από οποιαδήποτε απόφαση, ενώ υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον απογοητεύτηκε επειδή στο κείμενο δεν γινόταν καμία αναφορά στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι για τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ευθύνεται η Χαμάς.

Μετά τις ανακοινώσεις το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άσκησε δριμεία κριτική στην απόφαση για βέτο των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας πως: «Για μια ακόμα φορά οι ΗΠΑ κυνικά χρησιμοποίησαν το βέτο τους για να αποτρέψουν το ΣΑ του ΟΗΕ να αναλάβει δράση για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, την ίδια ώρα που εξελίσσεται ένα άνευ προηγουμένου μακελειό». Σημειώνεται ότι συνολικά 12 μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του κειμένου ενώ Ρωσία και Βρετανία απείχαν.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τόνισε πως: «Συνεχίζουμε να τείνουμε χέρι βοήθειας στον καταπιεσμένο λαό της Γάζας που ζει υπό αποκλεισμό εδώ και 17 χρόνια. Ωστόσο, οι προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε την ειρήνη διαταράχθηκαν από βήματα όπως η αποστολή αεροπλανοφόρων στην περιοχή, η διακοπή της βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό και η τιμωρία του λαού της Γάζας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει καταστεί εντελώς αναποτελεσματικό, για άλλη μια φορά απέτυχε να εκπληρώσει τις ευθύνες του».

Διαβάστε σχετικά: Νετανιάχου: Επιτρέπει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μετά τις υποδείξεις Μπάιντεν

Μπάιντεν: Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα προκλήθηκε από παλαιστινιακό πύραυλο

Γάζα: Κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια έχει εγκλωβιστεί στα σύνορα με Αίγυπτο (video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter