Μια χαραμάδα ελπίδας να βρεθεί η φόρμουλα για την επόμενη ημέρα στη Γάζα αλλά και γενικότερα για το μεσανατολικό άνοιξε εν μέσω των σφοδρών μαχών και της εκτεταμένης σφαγής από τις ισραηλινές δυνάμεις σε ολόκληρη τη Λωρίδα.
Η περασμένη εβδομάδα εκτιμάται ότι ήταν κομβικής σημασίας για τις εξελίξεις τόσο στο πεδίο όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, αφού πέραν των πρωτοφανών εδώ και πολλές δεκαετίες κινήσεων από πλευράς του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, οι διπλωματικές επαφές που έγιναν ήταν καλά στοχευμένες και –παρά την ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα– προοιωνίζονται αλλαγή του σκηνικού παρά τις δυσκολίες και τις διαφωνίες.
Τα σημαντικά δεν ήταν οι ρητορικές κορόνες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκάλεσε ο Γκουτέρες με την επίκληση του άρθρου 99 για άμεση εκεχειρία, όπου επιβεβαιώθηκε το ρήγμα μεταξύ του Ισραήλ και της διεθνούς κοινότητας –και δη των Ηνωμένων Εθνών συνολικά με την εξαίρεση των ΗΠΑ– για τα πεπραγμένα του στη Γάζα, αλλά οι κινήσεις που έγιναν πριν από αυτήν.
Οι Αμερικανοί παζαρεύουν
Το ντεμαράζ διπλωματικών επαφών που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν και οι δηλώσεις που ακολούθησαν από τους συμμετέχοντες καταδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ μαζί με άλλες δυνάμεις ετοιμάζουν γοργά το έδαφος για να επιβάλουν το δικό τους σχέδιο για τη Γάζα, το οποίο προβλέπει κοινή διοίκηση των παλαιστινιακών εδαφών από μια «μεταρρυθμισμένη» Παλαιστινιακή Αρχή.
Μέσα σε μία εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με την ισραηλινή ηγεσία, τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, τους ομολόγους του της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και με αντιπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Από όλες αυτές τις επαφές η διαρροή που «κάρφωσε» το παιχνίδι των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αντίδραση από το Ισραήλ, προήλθε από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής και συγκεκριμένα από τον πρωθυπουργό Μοχάμαντ Στάγεχ, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει συνεργασία του ίδιου με αξιωματούχους των ΗΠΑ για το ακριβές σχέδιο διοίκησης της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου. Οπως ανέφερε, το σχέδιο που είναι στο τραπέζι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη συμβολή της Χαμάς – ως μικρότερου εταίρου στο σχήμα το οποίο θα μπει υπό την ομπρέλα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO)– στην οικοδόμηση ενός νέου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα περιλαμβάνει τη Δυτική Οχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
ΗΠΑ: Οχι άμεση εκεχειρία
Η υποψία ότι οι ΗΠΑ έστω συζητούν το ενδεχόμενο η Χαμάς να έχει κάποιο ρόλο σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος έφερε αρχικά την αντίδραση του Ισραήλ, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να υποστηρίζει ότι η ισλαμιστική οργάνωση δεν θα υπάρχει, συμπληρώνοντας πως με αυτές τις προτάσεις της η Παλαιστινιακή Αρχή απλώς ενισχύει την πεποίθηση του Τελ Αβίβ ότι ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή είναι η λύση. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι ΗΠΑ βρήκαν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, με τον πρέσβη Ρόμπερτ Γουντς να υποστηρίζει: «Η Χαμάς συνεχίζει να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ και συνεχίζει να ελέγχει τη Γάζα. Για τον λόγο αυτό οι ΗΠΑ, την ώρα που υποστηρίζουν μια στιβαρή ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων με την οποία και οι δύο μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια, δεν υποστηρίζουν μια άμεση εκεχειρία».
Διαβάστε επίσης: Πιόνι στη σκακιέρα των Νετανιάχου, Μπλίνκεν και Μακρόν
Γάζα – Αμπάς: Υπεύθυνες οι ΗΠΑ για την αιματοχυσία – Στους 17.700 οι νεκροί