Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Ρωσία αγοράζει όπλα από τη Βόρεια Κορέα

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Ρωσία αγοράζει όπλα από τη Βόρεια Κορέα

Η Ρωσία αγοράζει εκατομμύρια ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα πρόσφατα αποχαρακτηρισμένο εύρημα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι το γεγονός ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στράφηκε στην Πιονγκγιάνγκ απέδειξε ότι «ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να υποφέρει από σοβαρές ελλείψεις εφοδιασμού στην Ουκρανία, εν μέρει λόγω των ελέγχων των εξαγωγών και των κυρώσεων».

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πρόσθετο βορειοκορεατικό στρατιωτικό εξοπλισμό στο μέλλον. Το εύρημα των μυστικών υπηρεσιών αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους New York Times.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δεν αποκάλυψε ακριβώς πόσα όπλα σκόπευε να αγοράσει η Ρωσία από τη Βόρεια Κορέα.

Ιρανικά drones στη Μόσχα

Το εύρημα έρχεται αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι ο ρωσικός στρατός παρέλαβε μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής τον Αύγουστο για χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mohajer-6 και Shahed, που αγοράστηκαν ως μέρος ενός ρωσικού σχεδίου για την απόκτηση εκατοντάδων ιρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που θα χρησιμοποιήσει στη σύγκρουση με την Ουκρανία.

Σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

Οποιαδήποτε πώληση όπλων στη Ρωσία από τη Βόρεια Κορέα θα συνιστούσε παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ να εξάγει ή να εισάγει όπλα από άλλες χώρες.

Η Βόρεια Κορέα επιδίωξε να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Ρωσία καθώς μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Δύσης έχουν κρατήσει αποστάσεις. Το καθεστώς της Πιόνγκγιανγκ έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι η «ηγεμονική πολιτική» της Δύσης δικαιολογεί τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία για να προστατευθεί.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αντάλλαξαν πρόσφατα επιστολές στις οποίες ζητούσαν «περιεκτική, στρατηγική και τακτική» συνεργασία μεταξύ των χωρών τους.

Documento Newsletter