Οι ΗΠΑ δίνουν ασυλία στον πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν για την υπόθεση Κασόγκι

Οι ΗΠΑ δίνουν ασυλία στον πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν για την υπόθεση Κασόγκι

Σε μια εξέλιξη που προκαλεί αίσθηση, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έχει ασυλία από οποιαδήποτε νομική ενέργεια που κάνει η οικογένεια του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ασυλία παρά την ευθύνη

Στα πρακτικά της εκδίκασης της υπόθεσης, φαίνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θεωρεί ότι ο πρίγκιπας έχει ασυλία εξαιτίας του νέου ρόλου του ως πρωθυπουργού της Σαουδικής Αραβίας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν ανοιχτά παραδεχτεί ότι θεωρούν τον Μπιν Σαλμάν ως εντολέα της εκτέλεσης του Κασόγκι, τον Οκτώβριο του 2018.

Η μνηστή του Κασόγκι, Χατιτσέ Τζενγκίζ, έγραψε στο Twitter ότι «ο Τζαμάλ πέθανε ξανά σήμερα». Η Τζενγκίζ, μαζί με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Democracy for the Arab World Now (DAWN), που ιδρύθηκε από τον Κασόγκι, έχουν καταθέσει μήνυση εναντίον του πρίγκιπα Σαλμάν σε αμερικανικό δικαστήριο, μιας και ο Κασόγκι είχε και την αμερικανική υπηκοότητα, ζητώντας αποζημίωση για σοβαρή ηθική βλάβη. Η μήνυση κατηγορεί τον πρίγκιπα και τους αυτουργούς ότι «απήγαγαν, έδεσαν, νάρκωσαν και βασάνισαν, και δολοφόνησαν» τον Κασόγκι.

Επικεφαλής κράτους

Ο πρίγκιπας Σαλμάν ονομάστηκε διάδοχος από τον πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, το 2017. Στη συνέχεια, ο 37χρονος έλαβε τον ρόλο του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους. Ο πρίγκιπας αρνείται οποιοδήποτε ρόλο στη δολοφονία του Κασόγκι. 

Η νομική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ως «επικεφαλής μιας ξένης κυβέρνησης», ο διάδοχος «απολαμβάνει την ασυλία ενός αρχηγού κράτους από τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων ως αποτέλεσμα αυτού του αξιώματος». Συμπλήρωσε ότι «το δόγμα της ασυλίας αρχηγού κράτους είναι καλά καθιερωμένο στο εθιμικό διεθνές δίκαιο».

Αποστάσεις και πισωγύρισμα 

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν τόνισε ότι η απόφαση δεν ήταν προσδιορισμός αθωότητας. «Αυτός είναι ένας νομικός προσδιορισμός που έγινε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βάσει μακροχρόνιων και καθιερωμένων αρχών του εθιμικού διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε γραπτή δήλωση εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. «Δεν έχει καμία σχέση με την ουσία της υπόθεσης», συμπλήρωσε. Η απόφαση αυτή ωστόσο αποτελεί πισωγύρισμα από τη θερμή καταδίκη της εμπλοκής του πρίγκιπα Σαλμάν από τον αμερικανό πρόεδρο.

Documento Newsletter