Οι γκρίζες ζώνες του ΠΑΣΟΚ και το εσωκομματικό πόκερ Ανδρουλάκη

Αγκάθι η χρονική διεύρυνση της έρευνας στην περίοδο συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Αρκετές γκρίζες περιοχές αφήνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει από αύριο Δευτέρα στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με βασικό θύμα τον ίδιο τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη. Πρωτίστως αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τη χρονική διεύρυνση της έρευνας. Αν δηλαδή η εξεταστική που θα συσταθεί θα ερευνήσει σε βάθος δεκαετίας ή από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι και σήμερα.

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στην ηλεκτρονική αλληλογραφία κεντρικών στελεχών του Κινήματος πήγε ένα μήνυμα σύμφωνα με το οποίο αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, το ΚΙΝΑΛ δεν θα είχε αντίρρηση η έρευνα να γίνει σε βάθος δεκαετίας.

Διαφωνίες Βενιζέλου και οι «δεξιές» τάσεις της ΚΟ

Ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θα ήθελε η έρευνα να περιοριστεί στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο λόγος είναι προφανής: το αντίθετο θα έδειχνε με το δάχτυλο και τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά μοιραία και τον ίδιο αφού την περίοδο εκείνη (2013-15) ήταν γραμματέας του κόμματος! Ποιας κυβέρνησης ευθύνες θα διερευνούσε η επιτροπή; Εκείνης που το ΠΑΣΟΚ ήταν μέλος και ο ίδιος γραμματέας του κόμματος; Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ, ο Ν. Ανδρουλάκης έχει ενημερωθεί και για τις αντιρρήσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου σε αυτό το ενδεχόμενο.

Το ίδιο ρεπορτάζ θέλει τον Ν. Ανδρουλάκη να έχει πρόβλημα με την κοινοβουλευτική του ομάδα, την οποία δεν ελέγχει, και μερίδα της αφενός επιθυμεί τη χρονική διεύρυνση της έρευνας, αφετέρου επιμένει με κάθε ευκαιρία να του στέλνει μήνυμα ότι δεν αποφασίζει μόνος του! Κάπως έτσι, λένε κάποιοι, φτάσαμε στο non paper το οποίο επιχειρεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις και να διασφαλίσει το μίνιμουμ της συνύπαρξης στο εσωτερικό του κινήματος.

Μεγάλο φυσικά αγκάθι είναι το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι μέλος της Βουλής, συνεπώς δεν έχει καμία δυνατότητα να ελέγχει στο μέτρο του δυνατού τις σχετικές διαδικασίες και φυσικά δεν θα είναι παρών σε μια συζήτηση η οποία γίνεται με αφορμή την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ με άδεια εισαγγελέα και την προσπάθεια παρακολούθησης με παράνομο λογισμικό.

Έρευνα από εξεταστική αλλά και Επιτροπή Θεσμών

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει ούτε ο χρόνος κατάθεσης της σχετικής πρότασης ούτε το ακριβές περιεχόμενό της.

Σίγουρο επίσης είναι ότι ο Ν. Ανδρουλάκης πνέει τα μένεα κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στον «BHMAτοδότη» ότι «όταν ερωτάται τι θα κάνει αν οι συνθήκες επιβάλουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι “εγώ δεν μπαίνω σε γκρίζο δωμάτιο”. Και προσθέτει με ένταση ότι “αυτοί πήγαν να με εξοντώσουν προσωπικά και πολιτικά, πώς να συναντηθώ και να συνομιλήσω μαζί τους;”». Συνεπώς, θα επιμείνει στην πλήρη έρευνα της υπόθεσης όχι μόνο από μια εξεταστική αλλά και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε έκτακτη συνεδρίασή της την οποία θα ζητήσει αύριο στη Βουλή στη Διάσκεψη των Προέδρων, κάτι που θα πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ.