Οι γκρίζες ζώνες στα όπλα που φεύγουν για Ουκρανία – Ποιοι και πώς αποφασίζουν

Την αποστολή 24 αντιαεροπορικών πυραύλων RIM-7 Sea Sparrow από τα ελληνικά αποθέματα στην Ουκρανία πληροφορήθηκε η κοινή γνώμη για μία ακόμη φορά μέσω διαρροών. Και μέσω αυτών μάθαμε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον αυτά τα αποθέματα και τα αποδεσμεύει χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην εθνική άμυνα.

Ενα ακόμη ζήτημα που προκύπτει είναι το εάν οι πύραυλοι αυτοί, αμερικανικής κατασκευής, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με άλλους τρόπους. Πολλοί είναι αυτοί που θέτουν τα εξής ερωτήματα:

Θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε υφιστάμενα συστήματα, όπως άλλωστε θα τους αξιοποιήσουν και οι Ουκρανοί ύστερα από κάποιες μετατροπές, ενισχύοντας την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας;

Θα μπορούσαν για παράδειγμα να χρησιμοποιηθούν για την κατάρριψη drones ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και δεδομένου ότι οι άλλοι πύραυλοι που υπάρχουν στο απόθεμα είναι ιδιαίτερα δαπανηροί; Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για εκπαιδευτικούς σκοπούς; Ποιος αποφασίζει γι’ αυτά; Υπάρχει συναίνεση των κομμάτων για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα;

Αντί ανταλλάγματος

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι πύραυλοι Sea Sparrow προσφέρονται στο Κίεβο αντί οικονομικού ανταλλάγματος. Το ποιος το διαπραγματεύτηκε και κάτω από ποιες συνθήκες αλλά και ποιος θα κάνει την είσπραξη είναι ένα σοβαρό θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τη Βουλή.

Η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αποστέλλοντας διάφορα οπλικά συστήματα και εξοπλισμό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν σταλεί τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1, τα οποία αποσύρθηκαν από τα νησιά του Αιγαίου, αντιαεροπορικοί πύραυλοι FIM-92 Stinger, 20.000 βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών, 20.000 τυφέκια Καλάσνικοφ από κατασχέσεις, 815 αντιαρματικοί εκτοξευτές RPG-18, καθώς και 32 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Μ101Α1 μέσω συμφωνίας με την Τσεχία.

Παρά την κρισιμότητα του ζητήματος, καθώς φεύγουν από τα αποθεματικά που διατηρούν οι Eνοπλες Δυνάμεις, η πληροφόρηση προέρχεται κυρίως από διαρροές και ξένα δημοσιεύματα, αφήνοντας τους πολίτες στο σκοτάδι. Η έλλειψη διαφάνειας εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση της στρατιωτικής βοήθειας. Αρκετοί είναι πλέον αυτοί που θέτουν το ερώτημα της διαφάνειας όχι μόνο στην ενημέρωση αλλά και της οικονομικής διαφάνειας, η οποία είναι γκρίζο τοπίο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει με ακρίβεια τι οπλικά συστήματα έχουν φύγει από την Ελλάδα είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων χωρών για την Ουκρανία και τι συμφωνίες και με ποιες χώρες έχει κάνει για ανταλλάγματα.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για τη διαχείριση των χρημάτων που λαμβάνονται ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση στρατιωτικού υλικού. Το ζήτημα αυτό ενισχύει τις υποψίες για πιθανές ατασθαλίες ή κακή διαχείριση δημόσιων πόρων.

«Αγωγός» αμερικανικού αερίου η Ελλάδα για το Κίεβο

Της Μαριάννας Κουτέλα 

Ερωτήματα για το ενδεχόμενο βαθύτερης εμπλοκής της Αθήνας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο εγείρει πρόσφατο δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο η Ουκρανία προμηθεύτηκε υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ μέσω της Ελλάδας. Η προμήθεια των περίπου 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων LNG έγινε μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και του Vertical Corridor (Κάθετος Διάδρομος), ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στην Ελλάδα στο τέλος του Οκτωβρίου. Η διαμετακόμιση μέσω του αγωγού της Ουκρανίας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το περίπου 5% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, παρόλο που η Ευρώπη έχει στραφεί και σε άλλες εισαγωγές LNG μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για πλήρη απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η Ευρώπη προμηθεύεται περίπου το 40% των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία το αγοράζει απευθείας. Το φορτίο εστάλη σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, λίγο προτού λήξει η πενταετής συμφωνία που επιτρέπει τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και μερικές εβδομάδες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα, η άφιξη του φορτίου LNG συμπίπτει με την ενίσχυση των επιθέσεων της Ρωσίας στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας. Ο Ρεπουμπλικανός εν αναμονή πρόεδρος, η ορκωμοσία του οποίου θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου, έχει αντιταχθεί σθεναρά στη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και έχει απειλήσει με επιβολή δασμών τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτός εάν αγοράσουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ.

Για την Ελλάδα η επί σχεδόν τρία χρόνια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν αποτελεί μια μακρινή κρίση. Η χώρα εμπλέκεται έμμεσα σε αυτή μέσω των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αλλά και άμεσα μέσω της αποστολής όπλων στο Κίεβο. Μπορεί τα όπλα που παρείχε η Ελλάδα να μην έχουν παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην εξέλιξη των μαχών, ειδικά σε σύγκριση με τη ζωτικής σημασίας για το Κίεβο αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, ωστόσο η κίνηση αυτή έχει μεγάλο πολιτικό συμβολισμό. Καταδεικνύει ότι η Ελλάδα, εκτός του ότι διαλέγει πλευρά στον πόλεμο, τοποθετεί επίσης τον εαυτό της ανάμεσα στους πιο σκληροπυρηνικούς του δυτικού μπλοκ, δεδομένου ότι δεν έχουν στείλει όπλα στην Ουκρανία όλες οι χώρες της Δύσης, παρόλο που καταδικάζουν δημόσια τη ρωσική εισβολή.

Διαβάστε επίσης

«Είναι τρελό…»: Σφοδρές αντιδράσεις μετά τις απειλές Τραμπ για τη Γροιλανδία και τον Παναμά

Τρία αγκάθια στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα θέματα που «βασανίζουν» την Κουμουνδούρου

ΠΑΣΟΚ: Το 20% κονταίνει τον Νίκο Ανδρουλάκη – Πολυφωνία, φιλοδοξίες, ίντριγκες και πόλεμος στον συνδικαλισμό

«1.200 δολάρια το καλάσνικοφ, από 50 το αυτοσχέδιο» – Τιμοκατάλογος αφοπλισμού μέσω… ΦΕΚ στο Μεξικό

Πυρκαγιές σαρώνουν το Λος Άντζελες: Εκκενώσεις οικισμών, στάχτη χιλιάδες στρέμματα (Videos)

Ετικέτες