Οι «γίγαντες» από τις Πρέσπες κατακτούν ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία

Οι «γίγαντες» από τις Πρέσπες κατακτούν ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία

Από τις Πρέσπες της Φλώρινας στη Σαουδική Αραβία και στις ΗΠΑ, αναζητούν νέες αγορές για τα παραδοσιακά φασόλια παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Πελεκάνος”, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν το στοίχημα της εξωστρέφειας. 

«Είμαι αισιόδοξος ότι το φθινόπωρο, θα κάνουμε τις πρώτες νέες κινήσεις μας, τουλάχιστον σε κάποιες από τις πρώτες αγορές- στόχους μας που είναι η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ. Σε δεύτερο χρόνο θα δούμε και την αγορά της Κίνας», δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι παραγωγοί του ακριτικού συνεταιρισμού, που δραστηριοποιείται στην περιοχή του εθνικού δρυμού των Πρεσπών, στα σύνορα Ελλάδας- Αλβανίας- ΠΓΔΜ.

Όπως είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Κώστας Ναλμπαντίδης, αυτή τη στιγμή εξάγονται στις ΗΠΑ δέκα τόνοι φασόλια Πρεσπών, τα οποία καλλιεργούν οι 34 παραγωγοί- μέλη του συνεταιρισμού σε έκταση 3.500 στρέμματα. Στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών, συνολικά καλλιεργούνται και παράγονται ετησίως 1.500 μέχρι και 2.500 τόνοι, ανάλογα με τη χρονιά.

«Η ενίσχυση των εξαγωγών μας είναι μονόδρομος πλέον, ως αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, αλλά και συνεπεία των ελληνοποιήσεων, που πραγματικά αποτελούν μάστιγα για εμάς», επισήμανε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Ναλμπαντίδης. Σημείωσε, ότι το κόστος παραγωγής για τον αγρότη κυμαίνεται στα 2,20 ευρώ ανά κιλό, με την τιμή παραγωγού να εντοπίζεται στην περιοχή των 3 ευρώ το κιλό. «Και μετά βλέπεις στο ράφι να διατίθεται το προϊόν που παράγεις και πουλάς στα 3 ευρώ το κιλό, στην τιμή των 4 ευρώ, μέχρι και 5 ευρώ. Η αισχροκέρδεια ολοένα και μεγαλώνει και εμείς οι παραγωγοί βουλιάζουμε, λόγω υψηλής πλέον φορολογίας και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Κάτι πρέπει να γίνει», είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Για τις ελληνοποιήσεις φασολιών, που ο ίδιος υποστηρίζει ότι γίνονται, είπε ότι παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες που παράγονται στις Πρέσπες είναι 1.500-2.500 τόνοι και οι πρώτες ποσότητες φθάνουν στην ελληνική αγορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου για τα “πλακέ” φασόλια Πρεσπών, και από τέλος Οκτωβρίου τα μεγαλόσχημα, “γίγαντες” και “ελέφαντες”, στην ελληνική αγορά διακινούνται “φασόλια Πρεσπών” από τέλος Αυγούστου.

«Τα φασόλια Πρεσπών πέφτουν στην ελληνική αγορά από το τέλος Οκτωβρίου και όχι νωρίτερα, αφού δεν έχουμε αποθεματικό. Κάθε χρόνο πουλάμε όλοι μας την παραγωγή. Ο καταναλωτής που θα δει φασόλια Πρεσπών νωρίτερα, να είναι σίγουρος ότι δεν είναι αυθεντικά, αλλά μαϊμού», επισήμανε ο κ. Ναλμπαντίδης και απηύθυνε έκκληση στην Πολιτεία και στα αρμόδια συνεργεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εντείνουν τους ελέγχους στην αγορά. «Κάνουμε σχεδόν καθημερινά καταγγελίες για τις ελληνοποιήσεις, αλλά δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η εξάπλωσή του απειλεί την ποιότητα και φήμη των προϊόντων μας».

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τη φετινή παραγωγή

Στο μεταξύ, συγκρατημένα αισιόδοξος για τη φετινή παραγωγή, εμφανίζεται ο κ. Ναλμπαντίδης, σημειώνοντας ότι τον προβληματίζει η συνέχιση των βροχοπτώσεων, από τις οποίες ενδέχεται να προκληθούν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειας. «Στην Ελλάδα το κλίμα μετεξελίσσεται σε τροπικό. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και ήδη το εξετάζουμε και εμείς. Οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες φέτος, μας στοίχισαν περίπου 300-400 στρέμματα που βρίσκονται κοντά στην λίμνη. Εύχομαι αυτή να είναι η ζημιά και να μην πάθουμε μεγαλύτερη», είπε.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην περίοδο συγκομιδής, που καλώς εχόντων των πραγμάτων ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου, υπογράμμισε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τους εργάτες γης (περίπου 500 απασχολούνται στην περιοχή), ζητώντας από την Πολιτεία να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του νόμου για το συγκεκριμένο πεδίο, αφού, όπως είπε, «πέραν του αυξημένου κόστους για εμάς τους παραγωγούς, μας επιτρέπεται και ένα εργάτης γης ανά 70 στρέμματα, κάτι που όπως αντιλαμβάνεται καθένας, είναι απάνθρωπο και ανέφικτο για να γίνει έγκαιρα και έγκυρα η δουλειά που απαιτείται».

Πηγή AΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter