Οι Γερμανοί έτοιμοι να «ξεστοκάρουν» τανκ-δεινόσαυρους στην Ουκρανία

Οι Γερμανοί έτοιμοι να «ξεστοκάρουν» τανκ-δεινόσαυρους στην Ουκρανία

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού Rheinmetall  φαίνεται διατεθειμένη να προμηθεύσει την Ουκρανία με 50 μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard 1, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt το πρωί της Δευτέρας.

Για την πραγματοποίηση της προμήθειας αυτής χρειάζεται η έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι τo μοντέλο Leopard 1 πρωτομπήκε σε λειτουργία το 1965…

Παράδοση εντός ολίγων ημερών

Η Rheinmetall μπορεί να παραδώσει τα πρώτα τανκ μέσα σε έξι εβδομάδες και τα υπόλοιπα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες μέσω της θυγατρικής της Rheinmetall Italia, εάν λάβει το πράσινο φως από τη γερμανική κυβέρνηση, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άρμιν Πάπεργκερ στην Handelsblatt.

Το άρμα μάχης Leopard 1 είναι μοντέλο προηγούμενης γενιάς. Το Leopard 2 είναι αυτό που βρίσκεται επί του παρόντος σε υπηρεσία στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ οι δυνάμεις άλλων χωρών που χρησιμοποιούσαν τα Leopard 1 τα επέστρεψαν στην εταιρεία έχοντας αναβαθμίσει τον εξοπλισμό τους, αναφέρει η Handelsblatt.

Η εταιρεία εξετάζει ήδη την κατάσταση των οχημάτων, είπε ο Πάπεργκερ στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν το Leopard 1 εντός λίγων ημερών εάν έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση.

Αλλαγή στάσης

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τη Γερμανία να ανατρέψει μια μακροχρόνια πολιτική να μην στέλνει όπλα σε ζώνες συγκρούσεων, και το Βερολίνο έχει προμηθεύσει το Κίεβο με αντιαρματικά όπλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αλλαγή ρότας των Πρασίνων. Η Ανναλένα Μπέρμποκ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και πολιτικός των Πρασίνων, παραδοσιακά φιλειρηνικού κόμματος, υπογράμμισε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για δικαιολογίες, τώρα είναι η ώρα του πραγματισμού», ζητώντας περισσότερα όπλα –ακόμα και άρματα βαρέως τύπου- για την Ουκρανία.

Η Γερμανία έχει επίσης λάβει μέρος σε πολλά πακέτα κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα λόγω της εισβολής, την οποία η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ετικέτες

Documento Newsletter