Οι Gemma στο Documento: «Η τέχνη θέλει ελευθερία, όχι ταμπέλες»

Οι Gemma στο Documento: «Η τέχνη θέλει ελευθερία, όχι ταμπέλες»

Μια χαλαρή διαδικτυακή συζήτηση με τα μέλη του κρητικού συγκροτήματος, λίγες μέρες πριν από την παρουσίαση του νέου άλμπουμ των Gemma στην Αθήνα.

Όταν τον Ιούνιο του 2022 μιλήσαμε για πρώτη φορά με τους Gemma, το συγκρότημα από το Ρέθυμνο ετοιμαζόταν για την πρώτη του συναυλία εκτός Κρήτης. Το six d.o.g.s. όπου παρουσίασαν τότε τη δισκογραφική δουλειά με την οποία συστήθηκαν στον κόσμο αποδείχτηκε ιδανικό για την παρθενική εξόρμηση των Gemma στην Αθήνα. Κάτι λιγότερο από δύο χρόνια μετά, η πενταμελής παρέα έχει πάρει τους δρόμους γυρίζοντας σχεδόν όλη την Ελλάδα για να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο παντρεύει ηλεκτρονικούς ήχους και post rock στοιχεία με την κρητική παράδοση. Είναι αυτοί ακριβώς οι «Δρόμοι» που έδωσαν τον τίτλο στο δεύτερο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο. Είναι οι δρόμοι τους οποίους ετοιμάζονται να πάρουν ξανά και που θα τους φέρουν την Κυριακή 24 Μαρτίου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Arch Club, έναν χώρο με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα, όπου και θα παρουσιάσουν νέο αλλά και παλαιότερο υλικό.

«Οι “Δρόμοι” είναι το αποτέλεσμα αυτού ακριβώς του ταξιδιού. Μια συλλογή από εικόνες, συναισθήματα, εμπειρίες και συναναστροφές με ανθρώπους που γνωρίσαμε πηγαίνοντας από το ένα μέρος στο άλλο», μας λέει ο Αποστόλης Σπινθουράκης (κρουστά) δίνοντας ακόμα μια διάσταση στους λόγους για τους οποίους οι Gemma έδωσαν αυτόν τον τίτλο στο νέο τους άλμπουμ: «Είναι ένας δίσκος που γράφηκε στον δρόμο, αφού πολλά από τα κομμάτια δημιουργήθηκαν εξ ολοκλήρου ενώ ταξιδεύαμε και έχουν όλη την ενέργεια του δρόμου και της σκηνής. Ένας δίσκος που δεν ακολουθεί την πεπατημένη, από το στούντιο στο live δηλαδή, αλλά την ακριβώς αντίθετη διαδρομή αφού κάποια από αυτά τα τραγούδια πρώτα τα παίξαμε ζωντανά και μετά τα ηχογραφήσαμε στο στούντιο».

Διαβάστε ακόμα: Gemma: «Κάποιοι αντιμετωπίζουν ακόμα τους μουσικούς ως χομπίστες»

Στην επισήμανση ότι οι «Δρόμοι» είναι ένας δίσκος πολύ διαφορετικός ηχητικά σε σχέση με το «Gemma» καθώς το ηλεκτρονικό στοιχείο είναι πολύ πιο μπροστά σε σχέση με το παραδοσιακό, ο Γιώργος Καπαρός (παραγωγή, σύνθεση, loops, synths) γνέφει καταφατικά: «Εχουμε προσθέσει πολλά νέα στοιχεία και έχουμε βγάλει άλλα», με την τραγουδίστρια Ευαγγελία Δανίλη να προσθέτει ότι «θέλαμε να τονίσουμε περισσότερο το ηλεκτρονικό στοιχείο και να είναι το άλμπουμ περισσότερο χορευτικό και ξεσηκωτικό». Είναι μάλιστα τόσο διαφορετικό το άλμπουμ αυτό σε σχέση με το πρώτο που ο Γιώργος αναρωτιέται αν τελικά απευθύνεται στο ίδιο κοινό.

Η στροφή αυτή στη μουσική αναζήτηση των Gemma δεν ήταν τυχαία, καθώς οι ίδιοι έβλεπαν την ανταπόκριση του κόσμου στο Μασέτι, το single που γράφτηκε αμέσως μετά την κυκλοφορία του «Gemma» και κατά κάποιο τρόπο επένδυσαν στην εξωστρέφεια ενός κομματιού πιο χορευτικού και ξεσηκωτικού σε σχέση με το υλικό του πρώτου δίσκου. «Μας δημιούργησε βέβαια μια ανασφάλεια όλο αυτό στην αρχή. Ήταν αυτό που θέλαμε να κάνουμε; Θα μας εξέφραζε; Πώς θα έδεναν το πρώτο με το δεύτερο άλμπουμ μεταξύ τους, ειδικά στις συναυλίες;», ήταν τα ερωτήματα στα οποία οι ίδιοι αναζητούσαν απάντηση. «Το κάναμε παρά το ότι ξέραμε ότι σε μερικούς μπορεί να μην άρεσε αυτή η αλλαγή», επισημαίνει ο μπασίστας Αναστάσης Πασχίδης με τον Γιώργο να συμπληρώνει ότι «υπάρχουν κι εκείνοι που έρχονται και μας λένε μπράβο που τολμήσαμε κάτι διαφορετικό και καταλήγουν λέγοντάς μας ότι προτιμούν το πρώτο άλμπουμ».

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει για τους Gemma, με πρώτο και βασικότερο το γεγονός ότι το όνομά τους συζητιέται πολύ περισσότερο και η αλληλεπίδραση με τον κόσμο είναι πολύ μεγαλύτερη: «Αυτό είναι κάτι που το εισπράττουμε κυρίως μέσα από τα live. Βλέπουμε τον κόσμο να συμμετέχει πολύ περισσότερο, να τραγουδάει τους στίχους», λέει ο Γιώργος με την Ευαγγελία να συμπληρώνει και την διάσταση των social media: «Δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των followers αλλά κυρίως με το γεγονός ότι είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που μπαίνουν στη διαδικασία να μας στείλουν μηνύματα και να μας πουν πόσο καλά πέρασαν βλέποντάς μας ζωντανά, ή εκείνοι που μας ζητούν να πάμε να παίξουμε στα μέρη τους».

Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η φιλοσοφία και το τι σημαίνει για τους ίδιους η ενασχόληση με τη μουσική: «Η μουσική είναι συναίσθημα, δεν είναι ωραίο να μιλάμε για ένα προϊόν με αγοραστές, είναι κάτι συλλογικό. Είναι το κοινό και οι καλλιτέχνες μαζί, μια αλληλεπίδραση που στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο εμφανής και έντονη στη ροκ και μέταλ σκηνή». Βέβαια το κοινό στις συναυλίες των Gemma είναι εντυπωσιακά ετερόκλητο, κάτι που εισπράττουν και οι ίδιοι: «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται και μας λένε ότι δεν ακούνε το είδος της μουσική που παίζουμε, αν υποθέσουμε ότι μπορούμε να το κατατάξουμε κάπου, αλλά βρίσκουν πολύ ενδιαφέρον αυτό που κάνουμε και μας προτρέπουν να συνεχίσουμε».

Τι είναι όμως αυτό που παίζουν οι Gemma και κατά πόσο μπορεί να μπει κάτω από κάποια ταμπέλα; «Προσωπικά θεωρώ τις ταμπέλες ξεπερασμένες», λέει ο Γιώργος και συμπληρώνει: «Μια γενική ταμπέλα θα μπορούσε να είναι το ελληνόφωνο ηλεκτρονικό ροκ, αλλά ειδικά για τον καινούριο δίσκο ταιριάζει περισσότερο το ηλεκτρονικό post punk που διάβασα κάπου και μου φάνηκε ταιριαστή. Νομίζω όμως ότι πλέον οι ταμπέλες στη μουσική είναι φυλακή. Η τέχνη θέλει ελευθερία, όχι προσδιορισμό».

Το ίδιο ισχύει και με τους στίχους τους, τους οποίους ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει όπως θέλει. «Με εξαίρεση τα κομμάτια που τραγουδάνε ο Μάριος Νταβέλης Fundracar και η Miss Zebra που έχουν πιο κοινωνική στόχευση, υπάρχει αρκετή εσωστρέφεια και μια ανοιχτή ερμηνεία στους στίχους μας», λένε με μια φωνή. Όσο για το αν σκέφτονται να ασχοληθούν με ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και όσα βιώνουμε ο Γιώργος δεν έκρυψε ότι αυτό είναι κάτι που ήδη συζητούν να κάνουν στον επόμενο δίσκο. «Ζούμε σε μια εποχή στην οποία δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Κοιτάς μακριά και αδυνατείς να εντοπίσεις κάτι θετικό. Είναι σαν να είμαστε σε βάλτο. Οπότε, κάποια πράγματα που τα νιώθουμε όλοι πρέπει κάποια στιγμήν να ειπωθούν, με τον δικό μας πάντα τρόπο», υπογραμμίζει ο Γιώργος, με τον Αποστόλη να συμπληρώνει: «Πάντα οι στίχοι των Gemma είχαν βάθος, έδιναν τροφή για σκέψη. Ίσως μέσα από μια πιο φιλοσοφική διάσταση και λιγότερο μέσα από την αμεσότητα του καθημερινού αν και το “Παραμύθι” είναι ένα τέτοιο τραγούδι. Μελλοντικά όμως ίσως γράψουμε περισσότερα κομμάτια με ευθείες αναφορές σε όσα βιώνουμε και μας επηρεάζουν».

INFO
Oι Gemma θα εμφανιστούν την Κυριακή 24 Μαρτίου στο Arch Club, Λ. Κωνσταντινουπόλεως 111, Γκάζι. Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Incirrina. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00

Ετικέτες

Documento Newsletter