Σημάδια και αδιέξοδα των καιρών μας καθώς η Γαλλία «υποχρεώνεται» αυτό το χρόνο να καλέσει τους Ρώσους στην επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία αλλά να παραλείψει την πρόσκληση προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει ο Διεθνής Τύπος, οι διοργανωτές αντιμετωπίζουν με ψυχρότητα τον Ρώσο πρόεδρο και κάλεσαν ήδη του Ρώσους εκπροσώπους για την 80ή επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες -μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν– περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα των προσκεκλημένων για τον εορτασμό στις αρχές Ιουνίου.
Οι ίδιοι λένε πως δεν προσκάλεσαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λόγω του «επιθετικού πολέμου» στην Ουκρανία. Παραμένει ωστόσο σχήμα οξύμωρο!
«Ωστόσο, η Ρωσία θα προσκληθεί να εκπροσωπηθεί, ώστε να τιμηθεί η σημασία της δέσμευσης και των θυσιών των σοβιετικών λαών, καθώς και η συμβολή της στη νίκη του 1945», αναφέρει η οργανωτική επιτροπή και πρόσθεσε: «Σε αντίθεση με το καθεστώς του Κρεμλίνου, η Γαλλία δεν ακολουθεί πολιτική ιστορικού αναθεωρητισμού».
«Ιστορικά, η Γαλλία προσκαλούσε πάντα τις χώρες των οποίων τα αποσπάσματα αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία για να συμμετάσχουν στην τελετή. Στο παρελθόν, η πρόσκληση έχει επεκταθεί και στη Ρωσική Ομοσπονδία» ανέφεραν οι διοργανωτές την Τρίτη.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προσκληθεί και παρέστη στην τελετή για τον εορτασμό της 70ής επετείου της απόβασης της D-day, παρά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία λίγους μήνες νωρίτερα.
Μετά τις εκδηλώσεις μνήμης τον Ιούνιο του 2014, ο Πούτιν και ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, συναντήθηκαν στα Ηλύσια για συνομιλίες, αφού η Μόσχα υποστήριξε μια φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.
«Μπορούμε να έχουμε διαφορές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά δεν ξεχνώ και δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι ο ρωσικός λαός έδωσε εκατομμύρια ζωές» κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε δηλώσει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε απευθύνει πρόσκληση στον Πούτιν το 2014.
Τον Ιούνιο του 1944, τα συμμαχικά στρατεύματα εισέβαλαν στις ελεγχόμενες από τους Γερμανούς παραλίες της Νορμανδίας, στην αρχή της χερσαίας εισβολής στην ηπειρωτική Ευρώπη, η οποία έληξε με τη νίκη επί των Ναζί το 1945. Η Σοβιετική Ένωση πολέμησε τις δυνάμεις του Αδόλφου Χίτλερ στο ανατολικό μέτωπο για χρόνια, απωθώντας τες σταδιακά πριν φτάσει και στο Βερολίνο.
Πάντως και στην 75η επέτειο της D-Day το 2019 δεν είχε προσκληθεί ο πρόεδρος Πούτιν, παρά το ότι παρευρέθηκαν προσωπικότητες όπως η Τερέζα Μέι, η βασίλισσα Ελισάβετ Β‘, ο πρίγκιπας Κάρολος, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ίδιος μάλιστα ο Πούτιν είχε δηλώσει πως «δεν υπήρχε πρόβλημα». Η Ρωσία κατηγορεί συχνά τη Δύση ότι δεν αναγνωρίζει σωστά τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πηγές: Politico, Guardian, BBC
Ο Τραμπ ρίχνει την Ουκρανία στις κάλπες των ΗΠΑ
Ευρωβαρόμετρο: Το 60% των Ελλήνων δυσαρεστημένο από την κατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα
Λέκκας: Πρέπει να γίνει άμεσα ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη (Video)
Ασύλληπτες εικόνες στο Ντουμπάι: «Βούλιαξαν» οι δρόμοι, πλημμύρισε και το αεροδρόμιο (Videos)