Μέσω της αποχής επέλεξαν να στείλουν μήνυμα αδιαφορίας για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, πριμοδοτώντας τα παραδοσιακά κόμματα.
Ούτε το φλερτ του Εμανουέλ Μακρόν με την ακροδεξιά έπιασε τόπο ούτε οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν φαβορί τη Μαρίν Λεπέν αποδείχθηκαν έγκυρες ούτε κανείς ανέμενε τέτοια αδιαφορία από τους Γάλλους για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Και ενώ ο εθνικισμός στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς και η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος, οι Γάλλοι διαφοροποιήθηκαν στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στον πρώτο γύρο στα παραδοσιακά κόμματα, με τη Δεξιά να εμφανίζεται φανερά ενισχυμένη συγκεντρώνοντας 29% και την Αριστερά να παλεύει να κρατηθεί όρθια.
Μέχρι την τελευταία στιγμή οι Ρεπουμπλικάνοι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι, κρατούσαν την ανάσα τους, βλέποντας πως οι απογοητευμένοι Γάλλοι είτε προτίμησαν την αποχή είτε έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κεντροδεξιά. Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγεται ο Μακρόν, που η ήττα που δέχτηκε μόλις έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές αποτελεί κακό οιωνό. Το LAREM, που το 2017 υποσχέθηκε να τερματίσει το δίπολο Δεξιά – Αριστερά, υπέστη ιστορική ήττα για κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, συγκεντρώνοντας μόλις 10,4%.
«Ρευστό και απρόβλεπτο εκλογικό σώμα»
«Ένας τεράστιος αριθμός ψηφοφόρων δεν ταυτίζεται πια με ένα πολιτικό κόμμα, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει ένα εκλογικό σώμα εξαιρετικά ρευστό και απρόβλεπτο» εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας Ζαν-Ιβ Ντορμαγέν. Τα «κίτρινα γιλέκα», οι μεγάλες διαδηλώσεις κατά των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων και οι αντιδράσεις στον νόμο περί ασφάλειας κόστισαν ακριβά στον Γάλλο πρόεδρο, που αν και συνεχίζει να είναι το μεγάλο φαβορί για την προεδρία μετρά ήδη μεγάλες απώλειες.
Ηχηρή ήττα υπέστη και η ακροδεξιά. Η Λεπέν, που ερχόταν πρώτη στις δημοσκοπήσεις, είδε τα ποσοστά της να υποχωρούν δραματικά αγγίζοντας μετά βίας το 19% – σχεδόν δέκα μονάδες κάτω από τις περιφερειακές εκλογές το 2015. Το χαστούκι που δέχτηκε δημιουργεί κατάλληλο έδαφος για εσωκομματική αμφισβήτηση, ιδίως μετά την εμφάνιση του δημοφιλούς Ερίκ Ζεμούρ ως πιθανού υποψηφίου προέδρου της ακροδεξιάς.
Ανησυχητικό σημάδι για τη δημοκρατία
Εντυπωσιακή ήταν όμως και η αδιαφορία που έδειξαν 48 εκατομμύρια ψηφοφόροι, με την αποχή να αγγίζει το 70%. Η χαμηλή προσέλευση θα μπορούσε εν μέρει να αποδοθεί στην πανδημία, ωστόσο μόλις το 17% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ευθύνεται ο κορονοϊός, σύμφωνα με δημοσκόπηση του IFOP. Αντίθετα, η μεγάλη αποχή μεταφράζεται ως ανησυχητικό σημάδι για την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα.
«Η γαλλική δημοκρατία είναι άρρωστη. Οι πολιτικές επιλογές που προσφέρουν οι Γάλλοι πολιτικοί είναι τόσο δύσκολο να διαχωριστούν που δίνουν την εντύπωση ότι η πολιτική ζωή είναι ένα σκιώδες θέατρο στο οποίο οι πολιτικοί ενδιαφέρονται περισσότερο να εκλεγούν παρά να επιλύσουν τα θέματα των πολιτών» επισημαίνει ο Εμανουέλ Ριβιέρ, διευθύνων σύμβουλος του δημόσιου ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Kantar.
Τα βλέμματα στρέφονται τώρα και πάλι στις κάλπες, που άνοιξαν σήμερα για τον β΄ γύρο. Δημοσκόποι και αναλυτές δυσκολεύτηκαν να εξαγάγουν συμπεράσματα για τους τελικούς νικητές, ωστόσο η γενική τάση που επικρατεί δύσκολα μπορεί να ανατραπεί μέσα σε μία εβδομάδα.
Σε αυτό που ποντάρουν οι υποψήφιοι είναι η αύξηση της συμμετοχής κυρίως με την αφύπνιση της νεολαίας, καθώς η αποχή στην ηλικιακή ομάδα 18-24 στον πρώτο γύρο άγγιξε το 87%. Τα social media των πολιτικών αρχηγών πήραν φωτιά μέσα στη βδομάδα με την ελπίδα πως θα πείσουν τους Γάλλους να προσέλθουν στις κάλπες αντί να πάνε για μπάνιο.