Οι γαλέρες του Κυριάκου

Μια από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη άμα τη αναλήψει της εξουσίας τον Ιούλιο του 2019 ήταν η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε ο πολύς Κώστας Χατζηδάκης ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη πάντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον «άριστων» συμβούλων του στο Μέγαρο Μαξίμου, πέρασε από τη Βουλή με τη βοήθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας έναν νόμο με τον οποίο ουσιαστικά καταργείται ο όρος «εργαζόμενος».
Αντ’ αυτού εισήγαγε τον όρο «πάροχος υπηρεσιών για να χρησιμοποιηθεί στις εταιρείες courier και delivery αλλά εμπεριέχει και πάμπολλες διατάξεις με τις οποίες ουσιαστικά καταργούνται εργατικές κατακτήσεις δεκάδων χρόνων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζοντας την πολιτική της, που είχε κάνει γνωστή στις προεκλογικές της εξαγγελίες, δημιουργεί ένα εργασιακό περιβάλλον μεσαίωνα, όπου οι επιχειρηματίες έχουν όλα τα δικαιώματα και οι εργαζόμενοι κανένα.

Η πολιτική αυτή έχει μετατρέψει δεκάδες εταιρείες σε σύγχρονες εργασιακές γαλέρες με τους εργοδότες να καθορίζουν τον χρόνο εργασίας άρα και τα ημερομίσθια, να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο σε όποιο σημείο ανά τη χώρα έχει παράρτημα η εταιρεία του, να καθορίζει το χρόνο αδειών αλλά και να τους υποχρεώνει να εργάζονται σε ημέρες αργίας ακόμη και αν είναι η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.

Αυτή είναι η κατάσταση που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να γενικευτεί σε όλες τις επιχειρήσεις για να φοβάται ο εργαζόμενος, να μην αντιδρά και να μπορεί να το πουλήσει αυτή την κατάσταση δουλείας ως «εργασιακή ειρήνη» στους επενδυτές τους οποίους καλεί απεγνωσμένα να έρθουν στην Ελλάδα.

Δυστυχώς ο φόβος στους εργαζόμενους έχει αρχίσει να κυριαρχεί με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις να είναι ελάχιστες, κάτι που πρέπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να αλλάξει.

Διαφορετικά ο εργασιακός μεσαίωνας θα επικρατήσει και τα ελληνικά νοικοκυριά θα οδηγηθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια φτωχοποίηση από την οποία πολύ δύσκολα και με τεράστιες θυσίες θα μπορέσουν να εξέλθουν.

documentonews.gr