Η «απάντηση» που επιφύλαξε από βήματος του συνεδρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πολυδιάστατη κριτική του Αντώνη Σαμαρά στην πρόσφατη κομματική φιέστα υπερπροβλήθηκε από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, παρότι περιορίστηκε στο «κλονίστηκε και η ΝΔ την εποχή της μεγάλης κρίσης. Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να επιστρέψουμε στο 40% ακριβώς επειδή ανανεωθήκαμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες». Λίγες λέξεις, αρκετές όμως για να μας πάνε πίσω, στην εκκωφαντική ήττα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015.
Το 18% βέβαια σημειώθηκε πίσω στο 2012, στις πρώτες εκλογές του Μαΐου, που οδήγησαν στις δεύτερες του Ιουνίου με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη και την πρώτη αξιωματική αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ. Ομως το 28% του Ιανουαρίου του 2015 και κυρίως η απώλεια της συγκολλητικής ουσίας της εξουσίας ήταν αρκετά για να ανοίξουν θέμα διαδοχής για τον Αντ. Σαμαρά. Ενα θέμα όμως που πρώτος άνοιξε και έκλεισε ο ίδιος τον Μάρτιο του ίδιου έτους, όταν από το βήμα της πολιτικής επιτροπής του κόμματος δήλωνε ότι, παρότι δεν προτίθετο να εγκαταλείψει την καρέκλα, «κάλεσα έντιμα και καθαρά όποιον είχε αντίθετη γνώμη να θέσει το θέμα ανοιχτά και να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες. Κανείς δεν το έθεσε και το θέμα έκλεισε».
Πιάνοντας ο έγκριτος αρθρογράφος και βαθύς γνώστης των «γαλάζιων» πραγμάτων Μανώλης Κοττάκης το νήμα των ριπών Σαμαρά έθεσε σειρά ζητημάτων στην πορεία Μητσοτάκη προς την αρχηγία. Εμπλοκή τουλάχιστον ενός τραπεζίτη και δύο καναλαρχών, ενός υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου, περί των 10.000 μεταφερόμενων στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σκελετοί στην ντουλάπα του σημερινού πρωθυπουργού, που μαζί με τον Αντ. Σαμαρά αρχίζουν τώρα να μιλάνε. Ακούγοντάς τους επιχειρούμε να ξαναδούμε πώς ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην προεδρία της ΝΔ.
Το προσωρινό δαχτυλίδι στον Βαγγέλη
Για όσους όμως θυμούνται καλά εκείνη την ομιλία Σαμαρά τον Μάρτιο του 2015, τη στιγμή που το νεοδημοκρατικό πλήθος τον αποθέωνε η Ντόρα Μπακογιάννη πιάστηκε από τον τηλεοπτικό φακό να λέει… «σώπα», επιβεβαιώνοντας ότι γελά καλύτερα όποιος γελά τελευταίος. Πράγματι η σιγουριά του Αντ. Σαμαρά εξαφανίστηκε τα πρώτα λεπτά της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015 και της επικράτησης του «όχι». Αποτέλεσμα, να αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με αποστολή να οργανώσει τις διαδικασίες για εκλογή νέου αρχηγού στο κόμμα.
Ο σημερινός επικεφαλής της ομάδας της ΝΔ στην Ευρωβουλή θεωρείται από όλες τις φυλές του κόμματος «ψυχή της παράταξης» λόγω της μακράς του ιστορίας, ενώ τότε ήταν αυτονόητο ότι στη διεκδίκηση της αρχηγίας είχε τη στήριξη τόσο του Κώστα Καραμανλή όσο και πλήθους στελεχών με μητσοτακικές καταβολές. Εν πολλοίς, στην αρχή της κούρσας θεωρούνταν φαβορί, καθώς θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά την ανάγκη για 50 υπογραφές, ο ίδιος είχε καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 για την υποψηφιότητά του. Η μετέπειτα κάμψη του, εκτός από τα φανερά και κρυφά «γαλάζια» μαγειρέματα, είχε την αιτία της και στον αιφνίδιο θάνατο της αδερφής του Βάσως, που πέθανε το διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του Δεκεμβρίου του 2015 και του Ιανουαρίου του 2016.
Οταν δόθηκε το χρίσμα στον Κυριάκο
Ο συστημικός Τύπος της εποχής πάντως προεξοφλούσε την πορεία του Κυρ. Μητσοτάκη προς την αρχηγία, παρότι η άποψη της κοινωνίας και δη των υποστηρικτών της Νέας Δημοκρατίας ήταν παντελώς αντίθετη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης βρισκόταν τουλάχιστον τρίτος σε κάθε δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας μέχρι την Κυριακή του Νοεμβρίου του 2015, όταν και σημειώθηκε το «φιάσκο» της αναβολής των εκλογών. Ενα γεγονός από το οποίο ο μόνος που ευνοήθηκε ήταν ο ίδιος, αφού εάν γίνονταν κανονικά τότε οι εκλογές, κανείς στη Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύει πως ο σημερινός πρωθυπουργός θα περνούσε καν στον δεύτερο γύρο, παρά τη διαφαινόμενη αύξηση της δυναμικής του.
Παράλληλα ο Κυρ. Μητσοτάκης στηρίχτηκε και από τμήμα προσκείμενων στον Αντ. Σαμαρά! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στήριξη που έλαβε από τον προσωπικό φίλο και συντοπίτη του Αντ. Σαμαρά Διονύση Βωβό, καθώς η σύζυγός του Πελαγία ήταν μέσα στις 50 υπογραφές της υποψηφιότητάς του. Ο Διον. Βωβός υπήρξε ο άνθρωπος που οργάνωσε και ηγήθηκε της νομαρχιακής της ΠΟΛΑΝ στην Ξάνθη, προτού επιστρέψει στη ΝΔ μαζί με τον Αντ. Σαμαρά. Μάλιστα, όπως έχει αποκαλυφθεί στο πρώτο τεύχος του Hot Doc τον Απρίλιο του 2012, πίσω στο μακρινό 2009 ο Αντ. Σαμαράς φρόντισε με την υπογραφή του ως υπουργός Πολιτισμού να εξαιρέσει την εξοχική κατοικία και το χωράφι του φίλου του από τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων.
Η επιστράτευση του Απόστολου
Στο άρθρο του ο Μαν. Κοττάκης αναφέρεται σε «υψηλόβαθμο Αμερικανό διπλωμάτη που παρότρυνε υπερφιλόδοξο πολιτικό να κατέλθει υποψήφιος αρχηγός προκειμένου να σπάσει το καραμανλικό μπλοκ στη συγκεκριμένη περιοχή, πράγμα το οποίο επετεύχθη». Πράγματι, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να μιλήσει ο Αμερικανός πρέσβης ή άτομο του στενού του κύκλου για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα όσα αναφέρονται, παρότι ο απερχόμενος έχει υπάρξει λαλίστατος. Ομως υπάρχουν κάποια άλλα γεγονότα που μιλούν από μόνα τους.
Η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα ήταν για πολλούς έκπληξη, όχι όμως για τον Αχιλλέα Καραμανλή στις Σέρρες. Είναι γνωστό ότι ο νεαρότερος υποψήφιος δέχτηκε τη στήριξη της οικογένειας Καραμανλή στη βόρεια Ελλάδα, όπου μέχρι πρότινος επέλαυνε δημοσκοπικά ο Βαγγ. Μεϊμαράκης. Άλλωστε ο σημερινός υφυπουργός Μεταφορών και νο 2 του υπουργείου Γιώργος Καραγιάννης είχε σημαντικότατη εμπλοκή στην καμπάνια της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα. Οι καλές σχέσεις της οικογένειας του Αχιλλέα με τον Κυριάκο επιβεβαιώθηκαν και όταν κινητοποιήθηκαν και κινητοποίησαν κόσμο κατά τις διαδηλώσεις εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο διασπαστής Αδωνης Γεωργιάδης
Ο τελευταίος, καταϊδρωμένος και εκπρόθεσμος της κούρσας διαδοχής ήταν ο Αδωνης Γεωργιάδης. Ενα από τα παιδιά του Γιώργου Καρατζαφέρη, που με τις ευλογίες του Αντ. Σαμαρά έκαναν «μετάσταση» στη Νέα Δημοκρατία, ήδη ψήλωνε επάνω από το μπόι του κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μεσσήνιου με σημαντικές υπουργικές θέσεις. Η υποψηφιότητά του όμως τότε ήταν μεγάλη έκπληξη – και ακόμη μεγαλύτερη το γεγονός πως βρήκε τις απαραίτητες 50 υπογραφές στελεχών του κόμματος, ειδικά την τελευταία, που προήλθε από τον στενό κύκλο του μεγιστάνα μιντιάρχη που σήμερα προωθεί τον Αδωνη με όλα του τα Μέσα. Για πολλούς δε εντός του κόμματος εάν αντί για 50 ήταν απαραίτητες 51 υπογραφές, ο Αδ. Γεωργιάδης μάλλον δεν θα κατάφερνε να τις συγκεντρώσει.
Η στήριξη που έλαβε ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ ερχόταν σε μεγάλο μέρος από τον στενό ή τον ευρύτερο κύκλο του Αντ. Σαμαρά και πιστώνεται στο γεγονός ότι ο Μεσσήνιος στήριξε έμμεσα ή άμεσα κάθε υποψήφιο πλην Μεϊμαράκη παρά την αρχική επιλογή του, αλλά και στον «έξυπνο» τρόπο που κινήθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης. Μάλιστα, αυτή ήταν και η αιτία που διαρρήχθηκαν τότε οι σχέσεις του με τον Μάκη Βορίδη, αφού οι δυο τους είχαν συμφωνήσει να μην κινηθούν για την ηγεσία, κάτι που ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης αθέτησε.
Η στήριξη του Αντ. Σαμαρά και όσα τους δένουν από την περίοδο της προηγούμενης μνημονιακής τους διακυβέρνησης καθιστούν απόλυτα σαφή τόσο τα ερείσματά του Αδ. Γεωργιάδη στο κόμμα όσο και το γιατί επιλέχτηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη για τη μία από τις δύο θέσεις αντιπροέδρου του κόμματος. Ο Σαμαράς και μερικά από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας ήταν αρκετά για να φέρουν τον σημερινό αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στην κούρσα διεκδίκησης, και ας κατάφερε να έρθει πανηγυρικά τελευταίος. Τους καρπούς της προσπάθειάς του νέμεται ακόμη.
Το προδιαγεγραμμένο φιάσκο του Νοεμβρίου
Πριν από τις δύο Κυριακές των «γαλάζιων» εκλογών, στις 20 Δεκεμβρίου 2015 και τις 10 Ιανουαρίου 2016, μεσολάβησε η αποφράδα 22α Νοεμβρίου. Ηταν τότε που έπρεπε να φτάσει σχεδόν μεσημέρι για να ανακοινωθεί από τους αρμόδιους ότι η εταιρεία Infosolution αδυνατεί να φέρει σε πέρας τη διαδικασία. Το πανδαιμόνιο που επικράτησε τότε μεταξύ των υποψηφίων, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, μπορεί κανείς να το αντιληφθεί εύκολα με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ομως πολλές από τις παραμέτρους της υπόθεσης της αναβολής της πρώτης ημέρας των εκλογών παραμένουν ακόμη σκοτεινές.
Σύμφωνα με πλήθος «γαλάζιων» συνομιλητών του Documento που έζησαν από κοντά τα γεγονότα, τουλάχιστον μία ημέρα πριν από το «φιάσκο» σχεδόν όλοι τους γνώριζαν ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν. Αλλωστε αυτό το έχει παραδεχτεί δημόσια και ο Αδ. Γεωργιάδης, ενώ σημειώνεται ότι το βάρος να ανακοινώσει στο κοινό την αδυναμία διεξαγωγής των εκλογών ανέλαβε ανώτατο στέλεχος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) του κόμματος, παρότι με απόφαση του τότε γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου η ΚΕΦΕ είχε μείνει παραδόξως εκτός διαδικασίας και δεν είχε καμία δικαιοδοσία στην επιλογή της εταιρείας.
Η εν λόγω εταιρεία ήταν κάθε άλλο παρά άγνωστη στην πλειονότητα των διεκδικητών της ηγεσίας. Οπως αναφέρουν πρόσωπα με εμπλοκή στις τότε διαδικασίες, η επιλογή της εταιρείας έγινε ομόφωνα και από τους οκτώ εκπροσώπους των υποψηφίων, δύο για καθέναν από τους τέσσερις. Είναι ακόμη γνωστό ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δώσει στην εταιρεία την τεχνική υποστήριξη του Μεγάρου Μαξίμου, πληροφορία που κάνει ξεκάθαρα τα στηρίγματά της στη διεκδίκηση της δουλειάς.
Σημειώνεται ότι η αποτυχία να διενεργηθούν τότε οι εκλογές από την εν λόγω εταιρεία έφερε την εντονότατη αντίδραση του Βαγγ. Μεϊμαράκη, ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης τη στήριξε δημόσια. Οι αντιδράσεις ανάγκασαν το κόμμα να καταφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της, με τα ασφαλιστικά μέτρα να φτάνουν να συζητούνται τον Δεκέμβριο του 2019. Εκτοτε η τύχη της αγωγής αγνοείται, πιθανότατα λόγω της πανδημίας που ενέσκηψε.
Ωστόσο, κρίνοντας από το γεγονός ότι στην ακρόαση του 2019 δεν υπήρξε εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται ότι η σημερινή ηγεσία δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το τι συνέβη τότε. Οπως και η εταιρεία, που σε προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε μαζί της δεν έδειξε καμιά διάθεση. Από τα όσα ακούστηκαν πάντως τότε από τους εκπροσώπους της, η Νέα Δημοκρατία ήταν που επέδειξε παροιμιώδη προχειρότητα και οικονομική αδυναμία να ικανοποιήσει τα αιτήματα της εταιρείας.
Η ιστορία της εκλογής Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία έχει προφανώς συνέχεια και θα επιστρέψουμε σε αυτήν σύντομα. Εάν όμως δεν είχε μεσολαβήσει το «φιάσκο» των εκλογών για την προεδρία της ΝΔ που δεν έγιναν, δεν θα είχε εκλεγεί ο σημερινός πρωθυπουργός.