Οι «γαλάζιοι» λοχαγοί πήραν τα όπλα τους

Κεντροδεξιό αντάρτικο με Τσιτουρίδη, Τσιαρτσιώνη και δεκάδες στελέχη.

Ολοταχώς… κεντροδεξιά και μόνο κεντροδεξιά. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το μήνυμα που θέλουν να εκπέμψουν δύο από τους «λοχαγούς» του Κώστα Καραμανλή κι αυτό πιστεύουν ότι θα κάνουν με το Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών που ανακοίνωσαν στις 7 Μαρτίου. Την ιδρυτική διακήρυξη του ΔΕΡ υπογράφουν μεταξύ άλλων δύο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή, ο Σάββας Τσιτουρίδης και ο Νίκος Τσιαρτσιώνης, καθώς και δεκάδες στελέχη του καραμανλικού μπλοκ.

Η ημερομηνία σύμφωνα με τους επικεφαλής της κίνησης επελέγη συμβολικά, καθώς στις 7 Μαρτίου 2004 η ΝΔ με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή κέρδισε τις εκλογές.

Στο άκουσμα της δημιουργίας του νέου κεντροδεξιού κόμματος (για νέο κόμμα μιλάνε αρκετοί στη ΝΔ και όχι για όμιλο… προβληματισμού) επικράτησε σχετική αναστάτωση στα γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο. Κάποιοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να μιλούν για διαγραφές όσων συμμετέχουν στο ΔΕΡ.

Μετά το πρώτο σοκ, ο πρόεδρος της ΝΔ και οι συνεργάτες του προβληματίζονται και ερευνούν αν η νέα πολιτική κίνηση έχει όντως τις ευλογίες του Κώστα Καραμανλή, όπως και ποια στελέχη συνυπογράφουν τη σχετική διακήρυξη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, από τις έρευνες δεν έχουν προκύψει «ενοχοποιητικά στοιχεία» για τον πρώην πρωθυπουργό. 

Όπως μας έλεγε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ο Κώστας Καραμανλής δεν γνώριζε το παραμικρό για την κίνηση των Τσιτουρίδη-Τσιαρτσιώνη και όσων τους ακολουθούν». Ωστόσο υπάρχουν και κάποια στελέχη της κεντροδεξιάς που διατείνονται τα ακριβώς αντίθετα. «Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς σοβαρός άνθρωπος πως θα προχωρούσαν ο Τσιτουρίδης και ο Τσιαρτσιώνης στη δημιουργία πολιτικού φορέα χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερώσει τον πολιτικό τους… πατέρα;» τόνισε στο Documento κορυφαίος παράγοντας της κεντροδεξιάς. Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος παράγοντας, «ο πρώην πρωθυπουργός προφανώς δεν τους ενθάρρυνε να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, αλλά ούτε και έκανε καμιά προσπάθεια να τους αποτρέψει». 

Από τις συζητήσεις ωστόσο που γίνονται μεταξύ καραμανλικών στελεχών το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο νέος πολιτικός φορέας έχει «άρωμα Καραμανλή». Εξάλλου είναι χαρακτηριστική και η προσεκτική τοποθέτηση του Θοδωρή Ρουσοπούλου για το θέμα, που θεωρείται ότι απηχεί σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού.

«Το ότι υπήρξαν υπουργοί του Κώστα Καραμανλή για μικρό χρονικό διάστημα είναι αλήθεια. Το ότι επιλέγουν να κάνουν δικό τους κόμμα είναι επίσης μια αλήθεια που δεν έχει σχέση με τον Κώστα Καραμανλή, με κανενός είδους ομπρέλα καραμανλική. Η επιλογή τους είναι καθαρά προσωπική, εγώ εκτιμώ ότι ο χώρος της ΝΔ, ασχέτως αν μπορεί να μη συμπαθούν τη σημερινή ηγεσία ή κάποιες πολιτικές, είναι ένας χώρος που έχει δυνατότητα ευρειών συναινέσεων και κατά συνέπεια θα μπορούσε να υπάρξει αυτή η συναίνεση μέσα στον χώρο της ΝΔ. Δεν νομίζω δηλαδή ότι ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ έχει δείξει με τις ενέργειές του και τις πράξεις του σημάδια αποκλεισμών. Πολλές φορές αξιοποιείται και χρησιμοποιείται το όνομα του Καραμανλή από πάρα πολλούς, δεν το έκαναν οι ίδιοι…» σημείωσε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί κυβερνήσεων Καραμανλή.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της διακήρυξης της νέας πολιτικής κίνησης, το Δίκτυο έχει στόχο να είναι «ένας φορέας που συστήνεται με στόχο την ενεργή και ουσιαστική συμβολή σε μια ανοικτή κι οργανωμένη διαβούλευση για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου υπέρβασης της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης και ανασυγκρότησης της χώρας με βάση τη λογική και τον ρεαλισμό».

Σε άλλο σημείο τονίζουν –δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς την ηγεσία της ΝΔ– ότι «λειτουργούμε θετικά και χωρίς ανταγωνισμούς με κομματικούς οργανισμούς ή άλλες πρωτοβουλίες που κάνουν συναφείς διαπιστώσεις κι έχουν παραπλήσιους προβληματισμούς κι ανησυχίες με τους δικούς μας».

Σε επικοινωνία που είχαμε με κεντρικό στέλεχος του νέου πολιτικού φορέα μας εξήγησε πως ο στόχος τους είναι πρώτον: να λειτουργήσουν αυτόνομα, συνθετικά, αλλά μακριά από λογικές τύπου Άδωνη και άλλων ακροδεξιών στοιχείων, που δυστυχώς έχουν παρεισφρήσει στην παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και δεύτερον, να δουλέψουν και να πάρουν εκείνες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, ώστε να επανέλθει η παράταξη στην κεντροδεξιά κοίτη, ξεφεύγοντας από την κοίτη του Άδωνη και των συν αυτώ.

Τέλος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Documento, πριν από μερικούς μήνες οι πρωτεργάτες του νέου πολιτικού κόμματος είχαν κάνει κοινωνό των σκέψεών τους και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο Έλληνας επίτροπος στις Βρυξέλλες δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το εγχείρημα, ζήτησε μάλιστα να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες.