Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν για χάρη της Lamda Development ανέρχονται συνολικά σε 17 από τη μέρα που η ΝΔ άφησε τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ενώ σε μόλις 22 μήνες διακυβέρνησης η κυβέρνηση είχε ψηφίσει έντεκα εξ αυτών. Σκοπός των ρυθμίσεων αυτών ήταν το ξήλωμα της τροποποιημένης σύμβασης για το Ελληνικό που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2016. Η εν λόγω σύμβαση κατοχύρωνε τον δημόσιο χαρακτήρα του πάρκου, μείωνε το ύψος των κτιρίων, διατηρούσε την ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή του Αγίου Κοσμά και υποχρέωνε τον ιδιώτη να ξεκινήσει πρώτα το πάρκο, με στόχο η οικοδόμηση να γίνει με όρους πρασίνου και αισθητικής αναβάθμισης.
Στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και παραχωρησιούχου εντάσσεται και η υπουργοποίηση –όπως προαναφέρθηκε– του Δ. Οικονόμου, ο οποίος προτού τοποθετηθεί ως σύμβουλος της Lamda συμμετείχε στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τις πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού, μελέτες απαραίτητες για την έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ). Τη σκυτάλη πήρε ο Αδ. Γεωργιάδης ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς στα τέλη του Ιουλίου του 2019 μαζί με τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη έφεραν προς ψήφιση στη Βουλή τροπολογία που αφορούσε το ύψος των κτιρίων και των εγκαταστάσεων στο Ελληνικό.
Η διάταξη κατατέθηκε στο παραπέντε της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου και προκάλεσε τη μήνη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΙΝΑΛ. Τότε ο Νίκος Παππάς κατήγγειλε ότι τη συγκεκριμένη τροπολογία «ζητούσε επίμονα ο όμιλος Λάτση, προσδοκώντας σκανδαλώδη εύνοια», διότι «αλλάζει τον νόμο που διέπει τη συγκεκριμένη επένδυση».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης σχολίαζε ότι επρόκειτο για «διευκόλυνση των επενδυτών» και όχι για επιτάχυνση της επένδυσης, όπως διατείνονταν οι δύο υπουργοί. «Δεν πρόκειται για διάταξη ερμηνευτικού χαρακτήρα, όπως απλοϊκά παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση, αλλά για μια “εξυπηρέτηση” στη χωροθέτηση των υψηλών κτιρίων» είχε τονίσει συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός.
Ταυτόχρονα, η αποθανούσα πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είχε σημειώσει ότι η συγκεκριμένη τροπολογία «άλλαζε τον νόμο και τη συμφωνία για το Ελληνικό», ενώ είχε εκθέσει δημοσίως τον Αδ. Γεωργιάδη λέγοντας ότι «μέχρι προχτές διαβεβαίωνε ότι δεν σκοπεύουν να αλλάξουν τον νόμο υπέρ ή κατά της εταιρείας».
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2019 ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε ξανά με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development Οδ. Αθανασίου. Μία μέρα πριν, το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης είχε εγκρίνει ΚΥΑ που αφορούσε την πολεοδομική ωρίμαση του ακινήτου. Για άλλη μια φορά ο Αδ. Γεωργιάδης δημοσιοποίησε περιχαρής τη συνάντηση με προσωπική του ανάρτηση στο Twitter.