Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών της υφηλίου συναντώνται αυτή την Παρασκευή ψηφιακά και αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου που προέρχεται από τη Ρωσία. Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τη Μόσχα, μιας και η Gazprom έχει ήδη προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση επιβολής πλαφόν θα διακόψει κάθε ροή πετρελαίου προς την Ευρώπη.
Οι δυτικές χώρες ελπίζουν να περιορίσουν την πίεση που δέχεται η αγορά ενέργειας ενώ, παράλληλα, επιδιώκουν να μειώσουν τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές του μαύρου χρυσού.
Πότε θα εφαρμοστεί
Το ανώτατο όριο θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα με τα εμπάργκο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου για το αργό και στις 5 Φεβρουαρίου για τα διυλισμένα προϊόντα.
Το ανώτατο όριο τιμής έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά χρειάζεται υποστήριξη από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι για να είναι πιο αποτελεσματική η εφαρμογή του μέτρου, θα απαιτηθεί η υποστήριξη τρίτων χωρών που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου.
Οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, την οποία ακολούθησαν μια σειρά από δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και κινήσεις των χωρών να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο. Οι αυξήσεις των τιμών έχουν δώσει στο Κρεμλίνο απροσδόκητα κέρδη από εξαγωγές. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η επιβολή πλαφόν θα είναι μια «παράλογη απόφαση» και θα «οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου», σύμφωνα με το Interfax.
Υποστήριξη από τρίτους
Οι G7 αποτελούνται από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένοι αξιωματούχοι στην ομάδα είπαν ότι το ανώτατο όριο χρειάζεται ευρύτερη υποστήριξη και αμφισβήτησαν εάν μπορεί να είναι επιτυχές χωρίς τη συμμετοχή μεγάλων καταναλωτών πετρελαίου, όπως η Κίνα και η Ινδία, που είναι απίθανο να εγκρίνουν το σχέδιο.
Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι της ομάδας των G7 δήλωσαν ότι η Κίνα και η Ινδία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο σε ακόμη χαμηλότερη τιμή, που θα είναι κοντά στο πλαφόν.
Διαβάστε επίσης: