Διεθνής Τύπος: Οι G7 πιέζουν τον Πούτιν – Σε επισιτιστική επισφάλεια εκατομμύρια Βρετανοί – Κυρώσεις ΗΠΑ σε Gazprombank

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Οι G7 πιέζουν τον Πούτιν». Ενωμένες ενάντια στο Κρεμλίνο, οι μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες υπόσχονται να μην αφήσουν το ρώσο πρόεδρο να νικήσει τον πόλεμο. Νέες κυρώσεις στο ρωσικό ενεργειακό μπλοκ. Στη La Stampa διαβάζουμε: «’Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο’». Οι G7 πιέζουν για περισσότερες κυρώσεις. Παράλληλα, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, συναντήθηκε με την σύζυγο του ουκρανού πρόεδρου, Ολένα Ζελένσκα, στο Ούζχοροντ. Επίσης, ο τραγουδιστής των U2, Μπόνο, τραγούδησε για την Ουκρανία στο μετρό του Κιέβου. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με κύριο τίτλο: «Η ΕΕ ακόμα χρονοτριβεί για το πετρέλαιο». Οι Βρυξέλλες είναι ακόμα διχασμένες σχετικά με το «στοπ» στο αργό πετρέλαιο, ενώ οι G7 υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να κερδίσει ο Πούτιν σε αυτή την σύγκρουση. Τέλος, η Corriere della Sera: «Οι G7 πιέζουν: στοπ στον Πούτιν». Περισσότερες κυρώσεις στην ενέργεια που προέρχεται από τη Ρωσία θέλουν οι επτά πιο ανεπτυγμένες, βιομηχανικά, χώρες. Παράλληλα, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για «επιστροφή του κακού» αναφερόμενος στον Πούτιν, ο οποίος στην φιέστα στη Μόσχα αναμένεται να κηρύξει την εξάλειψη του «ναζιστικού μιάσματος».

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Βρετανοί δεν τους παίρνει να τρώνε κάθε μέρα». Η τελευταία έρευνα για την πρόσληψη τροφής στη χώρα έδειξε ότι περισσότεροι από 2 εκατ. ενήλικες στη Βρετανία πέρασαν μια μέρα χωρίς να φάνε τον περασμένο μήνα καθώς δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην κρίση του κόστους διαβίωσης. Εκτιμάται ότι οι πολίτες που είναι σε επισιτιστική επισφάλεια ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια. Ο Independent έχει τίτλο: «Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία αναγκάζονται να ζήσουν σε μη ελεγμένα σπίτια». Τα σχέδια για εγκατάσταση των προσφύγων καταρρέουν καθώς τα δημοτικά συμβούλια περιμένουν τα χρήματα για τους ελέγχους ασφάλειας. Στους Times διαβάζουμε: «Πυρκαγιά ευρωπαϊκών νόμων στην προσπάθεια να ενισχυθεί η οικονομία». Ο Μπόρις Τζόνσον θα προσπαθήσει την Τρίτη να επανεκκινήσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα με μέτρα που θα εκμεταλλεύονται την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Πούτιν μιμείται τους Ναζί, λέει ο Γουάλας». Ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, αποδομεί το ρώσο πρόεδρο πριν την «παράλογη» παρέλαση για τη νίκη των Σοβιετικών απέναντι στους ναζί στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Σχολείο που χρησιμοποιείτο ως καταφύγιο πλήττεται από πυραύλους». Δεκάδες μπορεί να είναι οι νεκροί σε αυτό το χτύπημα στα ανατολικά της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο αναμένεται να κλιμακώσει τις επιθέσεις του μετά τη μέρα της νίκης κατά του Άξονα. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Η Ουκρανία προετοιμάζεται για κλιμάκωση της επίθεσης από τη Ρωσία». Η εορτή για τη νίκη των Σοβιετικών στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο θεωρείται ως μια καλή ευκαιρία για τον Πούτιν, που αναμένεται να υποσχεθεί την τελική νίκη. Οι New York Times έχουν σήμερα τίτλο: «Οι αντίπαλοι, στη θύμηση της νίκης στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, σκληραίνουν για την Ουκρανία». Η Ρωσία αναμένεται να εκμεταλλευτεί την ημέρα της νίκης κατά του άξονα για να προωθήσει την εισβολή, ενώ η Δύση δείχνει την αποφασιστικότητά της καθώς ο Πούτιν σφυροκοπά τα ανατολικά της Ουκρανίας. Τέλος, οι Financial Times: «Οι ΗΠΑ χτυπούν τα αφεντικά της Gazprombank καθώς οι νέες κυρώσεις εστιάζουν στις υπηρεσίες». Η αμερικανική κυβέρνηση απέκλεισε συμβούλους και οικονομικές υπηρεσίες από το να συνεργάζονται με τη ρωσική τράπεζα, την ίδια στιγμή που η ΕΕ παλεύει ακόμα να συμφωνήσει ένα εμπάργκο στο πετρέλαιο.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Αριστερά: Ραντεβού με την Ιστορία». Η Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ένωση  παρουσίασε αυτό το Σαββατοκύριακο τους άξονες του προγράμματός της. Στόχος της: η κατάκτηση της εξουσίας στις βουλευτικές εκλογές. Στη Libération διαβάζουμε: «Οικολογικός Σχεδιασμός: Είναι ώριμος ο Μακρόν;». Η υπόσχεση του διορισμού ενός υπερ-πρωθυπουργού που θα έχει υπό την άμεση επίβλεψή του τα οικολογικά θέματα αποτελεί μια επανάσταση στη διακυβέρνηση της χώρας κι ένα στοίχημα που δεν απέχει πολύ από το να κερδηθεί ακόμα. Η έχει Le Monde τίτλο: «Ουκρανία: απειλές στο σιτοβολώνα του κόσμου». Ο πόλεμος που ξεκίνησε το Φεβρουάριο έχει διακόψει τις αγροτικές εργασίες στη χώρα. Το σταμάτημα της παραγωγής σιτηρών έχει ανατρέψει την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση. Τέλος, η Le Figaro: «Ο Πούτιν δείχνει τη δύναμή του και επιστρατεύει την ιστορία». Με αφορμή τον εορτασμό του τέλους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο ρώσος πρόεδρος παρουσιάζει την επέμβαση στην Ουκρανία σαν συνέχεια της μάχης με τους Ναζί.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το CDU θριαμβεύει στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν». Οι Πράσινοι πλασάρονται καλύτερα από το SPD και το FDP για πρώτη φορά. Το AfD δεν είναι πλέον στο κοινοβούλιο του ομόσπονδου κρατιδίου. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Θρίαμβος για το CDU». Μετά τις πολιτειακές εκλογές στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, δύο κόμματα αρκούν για να σχηματίσουν συνασπισμό. Οι Πράσινοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση μπροστά από το SPD (16%). Τέλος, η Die Welt: «Θρίαμβος για τον Ντάνιελ Γκούντερ, ιστορική ήττα για το SPD». Στις εκλογές στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, ο νυν πρωθυπουργός του Ντάνιελ Γκούντερ επανεξελέγη αφού το CDU κέρδισε με μεγάλη διαφορά, λαμβάνοντας 43,4%, ενώ οι Πράσινοι 18,3%.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι G7 συμφωνούν σε περισσότερες κυρώσεις για να πνίξουν τη ρωσική μηχανή». Οι μεγάλες δυνάμεις αναλαμβάνουν να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία. Και η El Mundo: «Η σύγκρουση μεταξύ των υπουργών του Σοσιαλιστικού κόμματος βάζει τον Σάντσεθ σε επιφυλακή». Ο πρωθυπουργός καλεί σε τάξη μετά την αντιπαράθεση Μπολάνιος και Ρόμπλες για το κατασκοπευτικό σύστημα Pegasus. Υποστηρίζει ότι θέλει να εξαντλήσει τα νομικά εργαλεία και ότι θα το κάνει ακόμη κι αν χάσει την υποστήριξη του Δημοκρατικής Αριστεράς Καταλωνίας.