Οι φυγάδες της «ατομικής ευθύνης»

Οι παλινωδίες, το αλαλούμ των μέτρων της κυβέρνησης και η ενοχοποίηση των πολιτών

Με μόλις λίγες ημέρες να απομένουν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επιβολή της πρώτης καραντίνας λόγω κορονοϊού θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να έχει μάθει από τα λάθη της. Φευ! Τα μέτρα που λαμβάνονται εξακολουθούν να μη συνάδουν με τη λογική και να δοκιμάζουν κατά πολύ την υπομονή των πολιτών με αποτέλεσμα να μειώνεται η αποδοχή τους. Την ίδια στιγμή που η ΝΔ μοιράζει αφειδώς χρήμα μέσω απευθείας αναθέσεων και έχει αφήσει αθωράκιστο το ΕΣΥ συνεχίζει να κρύβεται πίσω από το ίδιο δάχτυλο που εξακολουθεί να κουνάει στους πολίτες κατηγορώντας τους για μη τήρηση των μέτρων προστασίας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το περίφημο «θα γίνουν 300 κιλά» του Αδωνη Γεωργιάδη;

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Από τις πιο προκλητικές ως προς την κοινή λογική και ισότητα αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν αυτές που πάρθηκαν για χάρη της εκκλησίας. Καθόλου τυχαία. Απώτερος σκοπός της κυβέρνησης ήταν και είναι να μη χαθεί ούτε μία ψήφος από το «ευλαβές» ακροατήριο. Ηταν 9 Απριλίου 2020, λίγες ημέρες μετά το πρώτο lockdown, όταν ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παρακίνησε τους πολίτες να κοροϊδέψουν το κράτος και τα μέτρα που η δική του κυβέρνηση είχε μόλις θεσπίσει για να… πάνε εκκλησία. Συμβούλευσε τους πολίτες –χωρίς ίχνος ντροπής και φόβου για το τι θα επακολουθήσει– να στέλνουν μήνυμα δήθεν ότι πάνε για τα ψώνια τους αλλά να καταλήγουν στις εκκλησίες.

Στις ίδιες εκκλησίες εννοείται ότι ο ιός δεν κολλούσε. Σύμφωνα με την κυβέρνηση και κόντρα σε κάθε επιστημονική βάση στις θρησκευτικές μαζώξεις ο κορονοϊός απουσιάζει, ενώ φυσικά δεν κολλάει με τη θεία μετάληψη. Οι Στ. Πέτσας, Νίκος Χαρδαλιάς, Ακης Σκέρτσος, ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όποτε ρωτήθηκαν σχετικά δεν απάντησαν. Ο Χαρδαλιάς μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2020 φίλησε το χέρι ιερέα. Αντιθέτως χάιδεψαν κι άλλο τα αυτιά των κληρικών, οι οποίοι σε κατάρριψη όσων ισχυρίζονταν νόσησαν από τους πρώτους, ενώ δυστυχώς υπήρξαν και θάνατοι. Μην ξεχνάμε ότι τον Ιούλιο του 2020 και ενώ η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους μόνη εξαίρεση ήταν η εκκλησία.

Covid is a state of mind

Ιούνιος 2020. Η χώρα έχει μηδενίσει το κοντέρ στα κρούσματα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται πιο γραφικός και από το φόντο του ηλιοβασιλέματος της Σαντορίνης που τον πλαισίωνε, προσκαλώντας για ένα «state of mind» τους τουρίστες στην Ελλάδα χωρίς υποχρεωτικό τεστ. Το ίδιο γραφική ήταν η υποδοχή των πρώτων τουριστών στην Κρήτη με τους πίδακες νερού και τα νταούλια με τις λύρες.

Ηδη από τον Μάιο ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εξηγώντας τα μέτρα για τον τουρισμό κατηγοριοποίησε τα νησιά ανάλογα με την επικινδυνότητά τους. Πιστή στο δόγμα «εμπρός πίσω» η κυβέρνηση ήρθε να «ταπώσει» τον Θεοχάρη μέσω του υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα που δήλωσε ότι όποιος διαχωρίζει τα νησιά ανάλογα με την επικινδυνότητά τους είναι ο ίδιος ανεύθυνος και επικίνδυνος.

Τον Ιούλιο αυξάνεται η πληρότητα στα πλοία από 60-65% σε 8085% παρά την αύξηση των κρουσμάτων. Φυσικά στα αεροπλάνα, επειδή εκεί δεν κολλάει, ισχύει η πληρότητα στο 100%! Γιατροί δεν υπάρχουν στα νησιά, τεστ δεν γίνονται σε όλους, αλλά τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ χτυπούν το ωράριο στην εστίαση, καθώς ως φαίνεται ο κορονοϊός μεταδίδεται το βράδυ.

Ο,τι συνέβη στον Πόρο με το τοπικό lockdown απέδειξε το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς μέτρα και με όποιο κόστος. Καταγγελίες για τη μη δήλωση του πραγματικού αριθμού κρουσμάτων είχε κάνει η ΠΟΕΔΗΝ. Για τους κυβερνώντες όμως έφταιγαν οι νέοι που «παρτάρανε» χωρίς μάσκες στα νησιά και οι ανεύθυνοι επιχειρηματίες. Χαρδαλιάς και Θεοχάρης, πιστοί στη γραμμή, δήλωσαν ότι δεν κολλούσε στα πλοία (αν και ο ένας ήταν πάνω στον άλλο), αλλά στα μπιτσόμπαρα με τους νέους που διασκέδαζαν.

Συνωστισμός αλά καρτ

Νοέμβριος 2020. Ο υπουργός Μεταφορών Αχιλλέας Καραμανλής μας λέει ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν αποτελούν εστίες, ενώ ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας περισσότερο ως κυβερνητικός παρά ως επιστήμονας, ανακοινώνει ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις στα ΜΜΜ». Οι εικόνες των επιβατών που στοιβάζονται σαν σαρδέλες μέχρι και σήμερα τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα για τα μέτρα που δεν πήραν.

Γενικότερα, φαίνεται ότι όταν πρόκειται για συγχρωτισμό με κυβερνητικό πρόσημο δεν κολλάει. Για παράδειγμα δεν κολλούσε στη μεταφερόμενη συναυλία της Αλκηστης Πρωτοψάλτη και στο στημένο σκηνικό έξω από το Μαξίμου με Μητσοτάκη, στα εγκαίνια ανάπλασης της πλατείας Ομόνοιας από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη ή στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Κολλούσε στις πορείες όμως, αν και οι αστυνομικοί είτε δεν φορούσαν καθόλου μάσκες είτε δεν τις φορούσαν ορθά και ήταν αγκαλιασμένοι, σε αντίθεση με τους διαδηλωτές. Στα σχολεία δεν λήφθηκαν μέτρα για λιγότερους μαθητές στις αίθουσες, περισσότερους εκπαιδευτικούς, συχνά τεστ και ιχνηλάτηση, αλλά… μοιράστηκαν μάσκες-σεντόνια και παγουρίνα.

Πάλι καλά που Πέτσας και Γεραπετρίτης δεν άκουσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους πολίτες, γιατί θα είχαν πετάξει δεκάδες εκατομμύρια στις ΜΕΘ, που αν ήταν 5.000, το μόνο που θα έφερναν θα ήταν περισσότεροι νεκροί.

Ετικέτες