Οι… φρουροί της Αχαΐας στον δρόμο για το Μαξίμου

Οι… φρουροί της Αχαΐας στον δρόμο για το Μαξίμου

Ενας πρώην, ένας νυν και ένας επίδοξος πρωθυπουργός δίνουν μάχη ως επικεφαλής των ψηφοδελτίων τους στο προπύργιο του παπανδρεϊσμού

Η Αχαΐα ξανάγινε πρωτοσέλιδο ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019. Ολοι θυμήθηκαν τον «νομό των πρωθυπουργών». Στον αστερισμό της κάλπης τα κομματικά επιτελεία προσδίδουν βαρύτητα στη σημειολογία του χρώματος στον εκλογικό χάρτη Πατρέων, Αιγιαλείας, Καλαβρύτων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας που συναποτελούν την εκλογική περιφέρεια της αχαϊκής γης (291.469 εκλογείς και εννέα βουλευτικές έδρες). Μετά την επί χρόνια κυριαρχία του πασοκικού (και παπανδρεϊκού) πράσινου από το 1981 και την επικράτηση από το 2012 του συριζαίικου κόκκινου, βάζει υποψηφιότητα το νεοδημοκρατικό μπλε – και τι μπλε, μητσοτακικό! Διόλου τυχαία εμφανίζονται εκεί να δίνουν μάχη ως επικεφαλής των ψηφοδελτίων τους ένας πρώην, ένας νυν και ένας επίδοξος πρωθυπουργός: Γιώργος Α. Παπανδρέου, Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο διπολισμός επιδιώκει να συμπιέσει τους πέριξ αυτού και να διαμορφώσει νέο σκηνικό. Ο Αλ. Τσίπρας και στις εκλογές του Μαΐου 2012 ήταν υποψήφιος στην Αχαΐα (και στην Α΄ Αθήνας). Δεν έκανε πίσω στην επιλογή να είναι στην Αχαΐα και πάλι (και στη Λάρισα), αυτήν τη φορά απέναντι στον αρχηγό της ΝΔ, στοχεύοντας ακόμη πιο έντονα στην αντιδεξιά ψήφο. Τώρα διεκδικεί εμβληματικά ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την κυριαρχία του «προοδευτικού χώρου».

Στο κάστρο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης με έναν σμπάρο χτυπά πολλά τρυγόνια, με μια κίνηση πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας από τα στενά κομματικά πλαίσια της Πειραιώς. Αν του βγει να είναι πρώτη η ΝΔ στην Αχαΐα, θα το προβάλει ως επίτευγμα που θυμίζει την εποχή της παντοδυναμίας του «εθνάρχη» Καραμανλή! Από τις βουλευτικές εκλογές του 1974 με το 52,01% και του 1977 με 39,99% έχει να δει πρωτιά η ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια της Αχαΐας…

Πάντως, μέτρησαν για όλους ορισμένα δεδομένα που προέκυψαν από τις πρόσφατες εκλογές. Η Αχαΐα αναδείχτηκε σε ένα από τα… κάστρα του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω της βαριάς ήττας του στις ευρωεκλογές. Εκεί καταγράφηκε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό του (31,21%, 53.347 ψήφοι) μετά την Αρτα (34,77%) και το Ηράκλειο Κρήτης (33,16%). Από την πλευρά της η συντηρητική παράταξη κονταροχτυπήθηκε στα… ίσα σε ένα παραδοσιακά παπανδρεϊκό ή κεντροαριστερό προπύργιο. Η ΝΔ κατέλαβε μεν τη δεύτερη θέση, με ποσοστό 26,66% (45.568 ψήφοι), αλλά κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 – είχε λάβει 19,57% (32.616 ψήφοι).

Παράλληλα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (με τις τρεις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας) επικράτησε στον δεύτερο γύρο ο έχων το «γαλάζιο» χρίσμα Νεκτάριος Φαρμάκης (56,54%) έναντι του προερχόμενου από το ΚΙΝΑΛ Απόστολου Κατσιφάρα ο οποίος είχε τη στήριξη ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, ειδικά στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας ο Απ. Κατσιφάρας κατέγραψε 51,1% έναντι του Νεκτ. Φαρμάκη. Συνυπολογίστηκε και το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Πάτρα, όπου επικράτησε με συντριπτικό ποσοστό (70,91%) στον δεύτερο γύρο ο κομμουνιστής Κώστας Πελετίδης.

Ολα «παίζονται» στο (επικοινωνιακό) ντέρμπι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΙΝΑΛ να διεκδικεί ρόλο στους… φρουρούς της Αχαΐας. Μάλιστα, οι επιτελείς και αναλυτές στην Πειραιώς διαβλέπουν ότι στην εκλογική περιφέρεια Αχαΐας η «δεξιά πολυκατοικία» έχει μεγάλη δεξαμενή από όπου μπορεί να αντλήσει ψήφους. Στις ευρωεκλογές η πανελλαδικώς καθοδική πορεία της Χρυσής Αυγής –σύμφωνα με κάποιες προβλέψεις μπορεί να συνεχιστεί– είχε χαρακτηριστικά πανωλεθρίας στην Αχαΐα, όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση από το 2014, μετά την Πρέβεζα, τη Β3 Νότιου Tομέα Αθηνών και τη Β1 Βόρειου Tομέα Αθηνών. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια εμφανίστηκε με μεγαλύτερο από το πανελλαδικό ποσοστό της η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (4,07%). Η παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος μιλά συνεχώς για «ανάπτυξη», εμφανίζεται σαν μαγνήτης για να εγκολπωθεί εκλογικά οφέλη η ΝΔ, αποσπώντας ψήφους από παντού, σε μια συγκυρία που η συντηρητική παράταξη νιώθει να βρίσκεται στο βουβό κύμα.

Η παράμετρος ΚΙΝΑΛ

Την ίδια ώρα το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να ξυπνήσει πασοκικά αντανακλαστικά. Τα φώτα πέφτουν πάνω στον Γ. Παπανδρέου εξ αντικειμένου – κάτι που στις μετεκλογικές εξελίξεις αναλόγως αποτελέσματος μπορεί να αποκτήσει σημασία. Σε αυτή την εκλογική περιφέρεια, την… πρωθυπουργική, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δεν είναι στο επίκεντρο. Ταυτόχρονα οι εσωκομματικές συγκρούσεις (με επίκεντρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο) μπορεί να έχουν επιπτώσεις που δεν έχουν ξεδιπλωθεί ακόμη σε όλο το εύρος τους. Η απαίτηση Παπανδρέου «ή Αχαΐα ή τίποτα» είχε αναγκάσει τον στενό συνεργάτη της Φ. Γεννηματά Θόδωρο Παπαθεοδώρου που είχε εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές βουλευτής Αχαΐας να μετακομίσει στον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Νωρίτερα είχε βουίξει ο τόπος στις περιφερειακές εκλογές για την επιλογή να κατέλθει ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Κώστας Σπηλιόπουλος, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχαΐας. Θεωρήθηκε ότι αυτό συνέβαλε στην ήττα Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τις κακές γλώσσες της Χαριλάου Τρικούπη να λένε ότι πίσω από την κίνηση Σπηλιόπουλου βρισκόταν ο Ευάγγ. Βενιζέλος.

Ες αύριον τα σπουδαία και στο μεταξύ το συναινετικό μήνυμα που έστειλε μέσω κύκλων ο Γ. Παπανδρέου για τους επικεφαλής ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν: «Καλώς να ορίσουν στα προοδευτικά χώματα της Αχαΐας. Θα τους υποδεχτούμε ως καλοί οικοδεσπότες. Δώσαμε επί δεκαετίες αγώνες για να υπάρξουν η δημοκρατία και ο πολιτικός πολιτισμός στον τόπο».

Ετικέτες

Documento Newsletter