Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες περιέγραψε τις πλημμύρες ως «κλιματική καταστροφή» ενώ χαρακτήρισε τη Νότιο Ασία ένα από τα παγκόσμια «hotspots» της κλιματικής κρίσης.
Οι φονικές πλημμύρες κατέστρεψαν πόλεις και χωριά. Ο κίνδυνος ζωής είναι σημαντικότατος, τόσο που οι κάτοικοι έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις κλιματικές επιπτώσεις σύμφωνα με τον Γκουτέρες.
Το νερό συνεχίζει να καταστρέφει καλλιέργειες οδηγώντας μεγάλη μερίδα των πολιτών στον υποσιτισμό. Ο λόγος για την πιθανότητα μιας επισιτιστικής κρίσης σταδιακά αρχίσει να εντείνεται.
Εκτός από ανθρωπιστική καταστροφή, οι πλημμύρες απειλούν επίσης τις πολύ εύθραυστες υποδομές υγείας που υπήρχαν στο Πακιστάν, φέρνοντας μαζί τους μια νέα σειρά ανησυχητικών προκλήσεων στον τομέα της υγείας.
Εφτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους αποτελώντας πλέον τους πρώτους κλιματικούς μετανάστες.
Η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής της χώρας μάλιστα ζήτησε διεθνή βοήθεια καθώς το Πακιστάν δεν έχει πλέον χρήματα να δαπανήσει για να ανακάμψει από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.
«Δεν έχουμε άλλο περιθώριο για να προσφέρουμε στήριξη στην οικονομία μας», δήλωσε η Σέρι Ρέχμαν, υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, μιλώντας σε συνέδριο στη Γενεύη με αντικείμενο τη συγκέντρωση βοήθειας για το Πακιστάν.
Η καταστροφή έχει επηρεάσει 33 εκατ. ανθρώπους από έναν συνολικό πληθυσμό 220 εκατ. κατοίκων και έχει προκαλέσει καταστροφές 30 δισεκ. δολάρια καθώς τα νερά σάρωσαν καλλιέργειες, δρόμους, γέφυρες, σπίτια, σχολεία και ιατρικές εγκαταστάσεις.
Διαβάστε επίσης:
«Καύσωνας – Αποκάλυψη» στην Ευρώπη: Πάνω από χίλιοι νεκροί λόγω ζέστης
Κλιματική αλλαγή: Δραματική έκκληση Γκουτέρες προς τους ηγέτες του πλανήτη – «Μην πνίξετε τον κόσμο»
Η κλιματική αλλαγή σχετίζεται με την εμφάνιση νέων πανδημιών – Τι έδειξε νέα μελέτη