Οι φοιτητές «καταλαμβάνουν» την Αθήνα με πανελλαδικό συλλαλητήριο την Πέμπτη

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την χώρα δίνουν πανελλαδικό ραντεβού την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια με κεντρικό αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στον αγώνα των φοιτητών συμπαραστέκονται με μηνύματα, στάσεις εργασίας, καλέσματα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο δεκάδες κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) έως την ΑΔΕΔΥ.

Είναι η πέμπτη εβδομάδα κινητοποίησεων των φοιτητών και αντί να «ξεφουσκώνει» η διάθεση για αγώνες, κλιμακώνεται με καταλήψεις, μαζικές συνελεύσεις και το πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Έως σήμερα υπολογίζεται πως έχουν βρεθεί σε κατάληψη περίπου 150 σχολές σε όλη τη χώρα ενώ σε 200 υπολογίζονται οι συνελεύσεις σε ΑΕΙ τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Στο ΕΚΠΑ, υπό κατάληψη παραμένουν έως τις 13 Φεβρουαρίου οι σχολές Φιλοσοφικής, Ιατρικής, Οικονομικού, ΤΕΑΠΗ, Πολιτικού.  Κλειστό το Πάντειο έως και τις 13 Φεβρουαρίου. Σε κατάληψη και το Πανεπιστήμιο Πειραιά και τμήματα του ΕΜΠ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ηττηθεί, σύμφωνα με όσα ακούγονται στα αμφιθέατρα όπου με μεγάλες πλειοψηφίες αποφασίζονται νέες κινητοποιήσεις.

Συμπαράσταση στους φοιτητές

Η ΠΟΣΔΕΠ, κηρύσσοντας 24ωρη απεργία των διδασκόντων στα πανεπιστήμια, καλεί σε συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Πέμπτης. Κάλεσμα συμμετοχής, απευθύνει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων.

Στάση εργασίας και συμμετοχή στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί «κάθε μαθητικό συμβούλιο στην Αθήνα να συζητήσει πώς θα οργανώσει τη συμμετοχή του κάθε σχολείου στην πορεία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στο “Εθνικό Απολυτήριο” (τριπλές πανελλαδικές)».

Κάλεσμα απευθύνουν επίσης Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ.

Το ΠΑΜΕ γράφει σε ανακοίνωσή του: «Καλούμε τα εργατικά συνδικάτα και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 8 Φλεβάρη στις 12μ. στα Προπύλαια».

Διαβάστε επίσης: Πολάκης: «Οχι Κυριάκο Μητσοτάκη! Δεν θα φτιάξεις “μαϊμού Ιατρική”»