Οι Φιλιππίνες αποχωρούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι Φιλιππίνες αναμένεται να ανακοινώσουν επισήμως σήμερα την απόσυρσή τους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο ερευνά τη βία που διαπράττεται στο πλαίσιο του πολέμου κατά της διακίνησης ναρκωτικών που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε.

Η αποχώρηση των Φιλιππίνων πρόκειται να ανακοινωθεί ένα χρόνο αφού η Μανίλα ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί πλέον να είναι μέλος του δικαστηρίου αυτού που δικάζει εγκλήματα πολέμου.

Από την ίδρυση του ΔΠΔ το 2002 οι Φιλιππίνες είναι η δεύτερη χώρα που ανακοινώνουν την απόσυρσή τους μετά το Μπουρούντι το 2017.

«Ο γενικός γραμματέας (…) ενημέρωσε όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη ότι η απόσυρση των Φιλιππίνων θα τεθεί σε ισχύ στις 17 Μαρτίου», δήλωσε μία εκπρόσωπος του ΟΗΕ, η Έρι Κανέκο.

Η αποχώρηση των Φιλιππίνων οφείλεται στην έναρξη προκαταρκτικής έρευνας τον Φεβρουάριο του 2018 εναντίον του Ντουτέρτε, ο οποίος έχει ξεκινήσει από το 2016 έναν αιματηρό πόλεμο εναντίον του εμπορίου ναρκωτικών, στο πλαίσιο του οποίου έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι.

Αξιωματούχοι του ΔΠΔ, με έδρα τη Χάγη, έχουν εξηγήσει ήδη ότι η έρευνα θα συνεχιστεί παρά την απόσυρση των Φιλιππίνων, καθώς στο καταστατικό του προβλέπεται ότι η αποχώρηση ενός κράτους μέλους δεν μπορεί να σταματήσει τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει εναντίον του.

Αγνοώντας τις επικρίσεις από το εξωτερικό ο Φιλιππινέζος πρόεδρος επιμένει ότι η πολιτική του αυτή είναι η σωστή για τη χώρα και ισχυρίζεται ότι είναι και δημοφιλής. Εξάλλου την Τετάρτη ο Ντουτέρτε υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με το ΔΠΔ με κανέναν τρόπο, καθώς «δεν θα έχει ποτέ τη δικαιοδοσία να με κρίνει».

Το ΔΠΔ ερευνά τις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση διέταξε παρανόμως τη διάπραξη ανθρωποκτονιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, 5.176 χρήστες ή έμποροι ναρκωτικών έχουν σκοτωθεί στην προσπάθειά τους να διαφύγουν της σύλληψης. Όμως οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι τουλάχιστον τριπλάσιος και καταγγέλλουν έναν «πόλεμο εναντίον των φτωχών».