Η συναδελφικότητα είναι λόγος απόλυσης.
Παρότι πολλοί εργοδότες ευχαρίστως θα συμφωνούσαν –μπορεί όχι δημόσια– με την παραπάνω πρόταση, υπάρχουν και αυτοί που κάνουν πράξη τις αντεργατικές πεποιθήσεις τους και μάλιστα εν καιρώ υγειονομικής (και οσονούπω οικονομικής) κρίσης. Η κρίση γεννά ευκαιρίες, δεν λένε; Μια τέτοια «ευκαιρία» φαίνεται ότι είδε ο αμερικανικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon και είπε να την αρπάξει απ’ τα μαλλιά.
Απέλυσε λοιπόν δύο υπαλλήλους του που εργάζονταν στο τμήμα σχεδίασης, τη Μάρεν Κόστα (με 15 χρόνια προϋπηρεσίας στην εταιρεία) και την Εμιλι Κάνιγχαμ (με πάνω από πέντε), επειδή κυκλοφόρησαν ένα κείμενο με στόχο να το υπογράψουν οι υπόλοιποι υπάλληλοι της εταιρείας στο οποίο κατήγγελλαν τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων στις αποθήκες της Amazon εν μέσω της πανδημίας Covid-19. «Σεβόμαστε το δικαίωμα των υπαλλήλων στη διαμαρτυρία και αναγνωρίζουμε το νομικό δικαίωμά τους σε αυτή. Ωστόσο αυτά τα δικαιώματα δεν παρέχουν καθολική ασυλία έναντι των λανθασμένων πράξεων, ειδικότερα αυτών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, ευημερία ή ασφάλεια των συναδέλφων τους» δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας σχετικά με τις απολύσεις.
Γιατί η καταγγελία των κακών πρακτικών του κολοσσού θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την ευημερία και την ασφάλεια των υπαλλήλων και όχι οι ίδιες οι κακές πρακτικές της είναι ένα ερώτημα που θα έπρεπε να απαντηθεί από τη θρασύτατη εκπρόσωπο. Οι καταγγελίες αυτές σε κίνδυνο θέτουν μόνο τη γαλήνη του εργοδότη, η οποία θα έπρεπε ούτως ή άλλως να έχει χαθεί για τα καλά από τη στιγμή που επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των υπαλλήλων του (ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό, αντισηπτικά κ.λπ.) εν μέσω μιας πανδημίας.