«Οι Εβραίοι της Ελλάδας» – Παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη

«Οι Εβραίοι της Ελλάδας» – Παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Οι Εβραίοι της Ελλάδας» (επιμ. Γιώργος Αντωνίου -Ευάγγελος Χεκίμογλου) την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19.00, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα)

Θα χαιρετίσουν:
Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος
Γιώργος Μηνούδης, Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας «Καρατζά & Συνεργάτες»

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
Γιώργος Καλαντζής, Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων
Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Πρόεδρος της Επιτροπής της Ε.Ε. για το μέλλον του κοινωνικού κράτους,
πρ. Επίτροπος Ε.Ε., πρ. Υπουργός
Γιώργος Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ, επιμελητής της έκδοσης
Ευάγγελος Χεκίμογλου, Διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας, επιμελητής της έκδοσης

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα

Η έκδοση υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία και χορηγία της Δικηγορικής Εταιρείας «Καρατζά & Συνεργάτες» και αποτελεί μία από τις δράσεις του ΚΙΣΕ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση κατά το επετειακό έτος 2021.

Ο ιστορικός χώρος δεν χαρίζεται, διεκδικείται. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ανάμεσα στα κενά που χαρακτηρίζουν τη δημόσια ιστορία της Ελλάδας, οι Εβραίοι της χώρας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σκοτεινά. Όχι μόνον σε ό,τι αφορά στην εβραϊκή γενοκτονία στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και εν γένει στην εβραϊκή παρουσία. Στη δημόσια εκπαίδευση αυτή η παρουσία φαινόταν ως απουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι πρότινος ένας νέος μπορούσε να διανύσει όλες τις κλίμακες της εκπαίδευσης και να μη μάθει ποτέ ότι στην Ελλάδα κατοικούσαν και κατοικούν Εβραίοι. Η άγνοια αυτή είναι και η βασική αιτία πίσω από τις διάφορες μορφές αντισημιτισμού.

Τα εν λόγω κενά της δημόσιας ιστορίας σιγά-σιγά γεμίζουν τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει διευρυνθεί ο κύκλος των επιστημόνων και έχουν αυξηθεί οι θεσμικοί φορείς που διεκδικούν ιστορικό χώρο για τον εβραϊσμό της Ελλάδας. Καρπός αυτής της διεύρυνσης είναι και το παρόν βιβλίο, που καλύπτει ποικιλία ερευνητικών τομέων σε σχέση με τους Εβραίους της Ελλάδας: δημογραφία, αρχαιολογία, μουσική, ενδυμασία, πολιτισμικές ταυτότητες, στάση των χριστιανικών ομολογιών, δικαιική τάξη, οικονομική και επιχειρηματική συμβολή, πολιτική, εκπαίδευση, αντίσταση, απώλεια και διάσωση στη διάρκεια του Πολέμου, αποζημιώσεις των θυμάτων, μετανάστευση όσων επιβίωσαν, αναβίωση των ισραηλιτικών κοινοτήτων. Γραμμένα από ειδικούς ερευνητές, αλλά με τους κανόνες της συντομίας και της απλότητας, τα κείμενα του τόμου περιλαμβάνουν τα πιο πρόσφατα ευρήματα της έρευνας και ανοίγουν ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο γνώσης σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Γράφουν οι: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΟΝΤΕΤ ΒΑΡΩΝ-ΒΑΣΑΡ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ Γ. ΔΡΟΣΟΣ, ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΜΠΟΥΚΗ, ΝΙΚΟΣ ΖΑΪΚΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΒΑΛΑ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΡΑΜΠΟΤ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΝΟΥΔΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΕΡΗ-ΜΠΟΥΡΜΠΕΚ, ΖΑΝΕΤ ΜΠΑΤΤΙΝΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΥΡΟΥΤΗΣ, ΛΕΩΝ Α. ΝΑΡ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ, ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΡΟΥΠΑ, ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ, ΧΡΥΣΑ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ, IΑΣΟΝΑΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter