Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας των αιτούντων ασύλου

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας των αιτούντων ασύλου

To Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την αδιαφορία των ιθυνόντων να διασφαλίσουν κατάλληλες συνθήκες εργασίας, υγείας και ασφάλειας στα γραφεία και τα κλιμάκια της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και στους χώρους υποδοχής & φιλοξενίας των αιτούντων και αιτουσών διεθνή προστασία.

Στη σχετική ανακοίνωσή τους τονίζουν μεταξύ άλλων:

“Οι εργαζόμενοι/ες του Περιφερειακού Γραφείου Πειραιά και όλοι/ες οι εξυπηρετούμενοι/ες του εν λόγω γραφείου είναι εκτεθειμένοι σε ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας καθώς λόγω τεχνικού προβλήματος του κεντρικού συστήματος κλιματισμού υποχρεώνονται να ασκήσουν τα εργασιακά τους καθήκοντα υπό το ασφυκτικό περιβάλλον των αυξημένων θερμοκρασιών που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ακόμη περισσότερο σε περιόδους καύσωνα. Μάλιστα, κατά την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν δύο λιποθυμίες μιας εξυπηρετούμενης και ενός εργαζόμενου λόγω της παραμονής τους για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλές θερμοκρασίες. Παρά τις εκκλήσεις των εργαζομένων προς την διοίκηση, μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα αλλά ούτε και έχουν λάβει απάντηση στα αιτήματά τους, ενώ έχει ήδη γίνει αναφορά και από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που ενήργησε επιτόπιο έλεγχο.

Περαιτέρω, το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Ρόδου, για το οποίο ζητήματα ανθυγιεινών εργασιακών συνθηκών έχουν, πολλάκις, επισημανθεί από τους/ις εργαζόμενους/ες, στεγάζεται από την έναρξη λειτουργίας του σε υπόγειο, ανθυγιεινό και ακατάλληλο χώρο για στέγαση δημόσιας υπηρεσίας. Μάλιστα, μετά από έλεγχο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στις 3/10/2019 το εν λόγω κτίριο κρίθηκε επίσημα ακατάλληλο για την στέγαση γραφείων, χωρίς όμως να έχει υπάρξει μέριμνα για μεταφορά σε του εν λόγω γραφείου

Επίσης, για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ότι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, όπου εδρεύει το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου, δεν έχει προβλεφθεί πραγματική έξοδος διαφυγής. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε άλλα Γραφεία, όπως σε αυτό της Σάμου και του Πειραιά, όπου οι προδιαγραφές για έξοδο κινδύνου είτε εκλείπουν είτε δεν συμφωνούν με τις κατάλληλες προδιαγραφές ασφαλείας. Επιπλέον στο ΚΥΤ Σάμου και φέτος το καλοκαίρι γίνονται συνεχείς διακοπές νερού με αποτέλεσμα να μην μπορούν εργαζόμενοι/ες και εξυπηρετούμενοι/ες να πλύνουν τα χέρια τους ή να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες.

Επιπροσθέτως, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων covid-19 κατά τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα της τήρησης όλων των μέτρων ασφαλείας κατά της διασποράς του. Σε πολλά γραφεία και κλιμάκια της Υπηρεσίας Ασύλου παρατηρείται μη συμμόρφωση στις σχετικές οδηγίες, καθώς οι υπάλληλοι καλούνται να εργαστούν σε μικρούς εργασιακούς χώρους που δεν καλύπτουν την υποχρέωση απόστασης του 1,5 μέτρου, όπως ορίζεται στην εγκύκλιο του ΕΟΔΥ. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών των χώρων παρότι διαθέτουν πλεξιγκλάς δεν αερίζονται σωστά. Συνάμα, παρατηρήθηκε συνωστισμός εξυπηρετούμενων εντός των κτηρίων της Υπηρεσίας χωρίς να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις, καθώς μετά την επαναλειτουργία της Υπηρεσίας αυξήθηκαν οι διοικητικές ενέργειες”.

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου ζητά τα ακόλουθα:

● Από τους ιθύνοντες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να υπάρξει άμεση λύση και να επισκευαστεί ο κλιματισμός στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Πειραιά και να ληφθούν μέτρα για την προστασία εργαζομένων και εξυπηρετούμενων μέχρι την επισκευή του κλιματισμού.

● Να υπάρξει άμεση μεταφορά του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Ρόδου σε κατάλληλη κτηριακή εγκατάσταση.

● Να υπάρξει άμεση εξεύρεση λύσης για τα αναφερόμενα προβλήματα που αφορούν τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Λέσβου, Πειραιά, και Σάμου.

● Να τηρηθούν στο ακέραιο οι οδηγίες/κανόνες των εγκυκλίων για τον περιορισμό της διασπορά του covid-19, να τηρούνται αυστηρώς οι αποστάσεις που αναφέρονται καθώς και τα λοιπά μέτρα. Τέλος, ζητάμε να υπάρξει έγκαιρη και επαρκής προμήθεια υλικού προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικές λοσιόν χεριών, κ.λπ) για να αποφευχθούν τυχόν περιστατικά έλλειψης αυτών, όπως συνέβη στο παρελθόν.

Documento Newsletter