Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες – Στα αλήθεια

Οι NY Times δημοσίευσαν την προηγούμενη εβδομάδα σε άρθρο τους στοιχεία της covid-19 θνητότητας από πόλεις που χτυπήθηκαν σχετικά νωρίς από κύμα κρουσμάτων omicron. Παρότι δεν φθάνουν την κορύφωση των προηγουμένων κυμάτων, η είδηση είναι ότι οι θάνατοι αυξάνονται εξίσου γοργά με την ταχύτητα που εμφανίστηκε και στην αύξηση των κρουσμάτων, με την γνωστή διαφορά φάσης των τριών εβδομάδων. Στα διαγράμματα οι NY Times επιπροβάλαν τις καμπύλες της θνητότητας μετακινώντας τις κατά τρεις εβδομάδες έτσι ώστε να φανεί σαφέστερα η σχέση των ΄δυο καμπυλών (διασποράς και θνητότητας).

Εφαρμόζοντας την ίδια μεθοδολογία στο ελληνικό κύμα της omicron διαπιστώνουμε ότι αφαιρώντας σήμερα ( 16/1) αυτές τις τρείς εβδομάδες, «βρισκόμαστε» στα 4036 κρούσματα της 26/12/2021.

Πρόκειται για την παραμονή της εμφάνισης της μεγάλης έξαρσης κρουσμάτων όταν ακόμη η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας περίμενε στο ραντεβού της  … για τα Φώτα. Αν η παρατήρηση των NYTimes επαληθευθεί τότε οι σημερινοί 95 θάνατοι κι οι σταθερά ανερχόμενες κατά τις τελευταίες ημέρες διασωληνώσεις προοιωνίζουν μια μεγάλη αύξηση των θανάτων κατά την εβδομάδα που μπαίνει. Τόσο μεγάλη που το 95 να αντιστοιχεί όχι πια στην κορύφωση όπως είχαμε συνηθίσει αλλά στην κοιλάδα της καμπύλης.

Κι όλα αυτά μόλις δύο ημέρες μετά την δήλωση του αυτοεγκωμιαζόμενου Πρωθυπουργού στην γνωστή συνέντευξη ότι τα μέτρα που έλαβε, επειδή προφανώς ήταν πολύ επιτυχημένα, επέφεραν την ύφεση του κύματος.

Στην πραγματικότητα κανένα μέτρο δεν λήφθηκε κατά την φάση των Χριστουγεννιάτικων ρεβεγιόν έτσι ώστε να μην έχει το τσουνάμι την τόσο οξυκόρυφη μορφή που πήρε. Αν όντως το κύμα νοσηρότητας /θνητότητας κτυπήσει με αντίστοιχη ένταση και τόσο οξυκόρυφα τα νοσοκομεία, αυτό θα σημαίνει ότι ο λογαριασμός για εκείνη την ολιγωρία θα έρθει κατά αυτή την εβδομάδα και την επόμενη.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στα ελληνικά νοσοκομεία συχνά διαγιγνώσκονται θετικοί άνθρωποι που έχουν φθάσει εκεί για άλλο λόγο κι είναι ασυμπτωματικοί για covid 19, ενώ και γενικότερα τα περιστατικά είναι κατά μέσο όρο ελαφρύτερα. Όμως φαίνεται ότι είναι τόσο μεγάλη η διασπορά που προκλήθηκε, που θα προκαλέσει πρωτοφανείς ανάγκες νοσηλειών και διασωληνώσεων τις οποίες μάλιστα θα κληθεί να καλύψει ένα σύστημα πολλαπλώς εξασθενημένο (από αναστολές, παραιτήσεις, νοσήσεις, χαμηλό ηθικό).

Στην μεγάλη τους πλειοψηφία στις ΗΠΑ οι ασθενείς που χρειάστηκαν διασωλήνωση ήταν ανεμβολίαστοι ή ανοσοκατασταλμένοι. Οι ΗΠΑ υπολείπονται κατά τι της Ελλάδας σε ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού ωστόσο εκεί μόνο το 12% των άνω των 65 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Είναι χαρακτηριστικό το πόση σημασία δίνεται σε αυτόν τον παράγοντα η απεικόνιση του χάρτη ανά κομητεία, τον οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα. Φυσικά δεν έχουμε δει κάτι αντίστοιχο ανά δήμο από τον δικό μας ΕΟΔΥ (μαύρες απεικονίζονται οι κομητείες με >25% ανεμβολίαστους στους άνω των 65, όπως δηλαδή συμβαίνει στην Ελλάδα.

Απομένει λοιπόν να δούμε το ακριβές ύψος του εν εξελίξει φαινομένου αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες να μην χρειαστεί κανείς νοσοκομείο.