Οι επιτελικές αρρυθμίες φέρνουν ανασχηματισμό

Οι επιτελικές αρρυθμίες φέρνουν ανασχηματισμό

Μετά το πέρας των συναντήσεων με τις ηγεσίες των υπουργείων θα αποφασίσει ο Μητσοτάκης

Καθώς το «επιτελικό κράτος» ρετάρει και αποδομείται με ταχείς ρυθμούς στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου λένε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να κάνει ανασχηματισμό μέχρι το Πάσχα, αφού ολοκληρώσει τον κύκλο των συναντήσεών του με τις ηγεσίες των υπουργείων και βγάλει τα όποια συμπεράσματά του.

Από μόνες τους οι διαρροές για τον επικείμενο ανασχηματισμό, που βεβαίως δεν προαναγγέλλεται, δείχνουν ότι ο μόνος τομέας στον οποίο τα πηγαίνει καλά η κυβέρνηση είναι η επικοινωνία, χάρη στη θηριώδη στήριξη των συστημικών ΜΜΕ. Υπουργοί και υφυπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και τρέχουν για να κόβουν πρωτοχρονιάτικες πίτες και να βγαίνουν στα κανάλια. Επτά μήνες μετά τον μαραθώνιο του Κυρ. Μητσοτάκη από το Βερολίνο μέχρι τη Σαουδική Αραβία καμιά νέα επένδυση δεν έχει έρθει. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρούνται προς τα κάτω και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για ποσοστό μικρότερο από 2,5%.

Η αγορά το τελευταίο τρίμηνο του 2019 ήταν πεσμένη έως και 30% σε ορισμένους κλάδους, συνέπεια των περικοπών στα κοινωνικά επιδόματα. Το προσφυγικό – μεταναστευτικό μοιάζει με κινούμενη άμμο όπου κάθε κίνηση της κυβέρνησης τη βουλιάζει περισσότερο.

Ενδεικτικά είναι τα τραγελαφικά που έλαβαν χώρα την τελευταία εβδομάδα με το πάγωμα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) για τις επιτάξεις από τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη, τον οποίο επανέφεραν αμέσως στην τάξη. Ισως ο καλύτερος σύμμαχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που του άφησε γεμάτα ταμεία ώστε να μπορεί να λέει ο πρωθυπουργός ότι «υλοποίησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του» και να σχεδιάζει αύξηση του κατώτατου μισθού και φορολογικές ελαφρύνσεις τον Ιούνιο και ανάλογα με το πότε θα πάει τελικά σε πρόωρες εκλογές.

Αλλά και στα ελληνοτουρκικά οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος πηγαίνουν από γκάφα σε γκάφα, ενώ οι εξελίξεις σε συνδυασμό και με το προσφυγικό απογοητεύουν την κομματική βάση και δίνουν χώρο στη σαμαρική πτέρυγα.

Και τον μεν Ν. Μηταράκη μόλις τον τοποθέτησε, άρα δύσκολα θα τον αλλάξει, αλλά για τους άλλους δύο υπουργούς οι φήμες θέλουν τον κ. Παναγιωτόπουλο εκτός κυβέρνησης και τον κ. Δένδια σε άλλο υπουργείο. Στον τομέα των εξωτερικών και άμυνας καραδοκεί η Ντόρα Μπακογιάννη, ενδεχόμενη τοποθέτησή της όμως, όπως ακούγεται, θα είναι casus belli για τη σαμαρική πτέρυγα.

Το πρόβλημα είναι στον πυρήνα

Το βασικό πρόβλημα όσον αφορά την κυβερνητική λειτουργία όμως είναι στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου και στον πυρήνα του «επιτελικού κράτους». Οι κινήσεις του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιού Γρηγόρη Δημητριάδη και η παρέμβασή του στον διαγωνισμό για τις αστυνομικές ταυτότητες, που αποκάλυψε το Documento, τον βάζουν στο στόχαστρο όχι μόνο πολιτικής κριτικής αλλά και εσωκομματικής.

Τον έφεραν δε απέναντι και στον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη που θα προτιμούσε να τρέξει άλλες διαδικασίες. Οσο για τον κ. Χρυσοχοΐδη, συνομιλητές του πρωθυπουργού λένε ότι παρότι υποστήριξε το κράτος του νόμου και της τάξης «είναι αναλώσιμος».

Οσον αφορά όμως το Μέγαρο Μαξίμου, για «αναβάθμιση» με υπουργείο προορίζεται ο Στέλιος Πέτσας καθώς ήδη έχει τοποθετηθεί αναπληρώτρια και προσεχώς αντικαταστάτριά του η Αριστοτελία Πελώνη, προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού.

Ναι μεν αλλά

Υστερα από κάθε συνάντηση με τις ηγεσίες των υπουργείων το Μέγαρο Μαξίμου βγάζει διαρροές για τα εύσημα που απέδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στους υπουργούς του. Οπότε το ερώτημα είναι: «Αφού όλοι τα πηγαίνουν τόσο καλά γιατί σκοπεύει σε ανασχηματισμό;».

Ενδεικτικό της επικοινωνιακής σπέκουλας, μην και φανεί ότι το «επιτελικό κράτος» ρετάρει, είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης τα βρήκε όλα καλά ακόμη και στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην οποία συμμετείχε ο Λευτέρης Αυγενάκης. Τον συγκεκριμένο τον έχει παύσει από τη στιγμή που έδωσε την αρμοδιότητα για το ποδόσφαιρο στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Το ερώτημα δε που κυκλοφορεί στους διαδρόμους του Μαξίμου είναι: «Γιατί δεν παραιτείται;». Ωστόσο ο Λ. Αυγενάκης είναι το μικρότερο πρόβλημα που έχει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Το σημαντικότερο επί του παρόντος είναι ο αντιπρόεδρός του στο κόμμα και υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης.

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι διαρροές ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει ούτε μια μεγάλη νέα επένδυση και ακόμη και το Ελληνικό πηγαίνει από καθυστέρηση σε καθυστέρηση». Οι δε μπουλντόζες του Αδωνη είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο πια στο εσωτερικό της ΝΔ.

Οπως έλεγε και κορυφαίος οικονομικός υπουργός, «ο άνθρωπος βιβλιοπώλης είναι…». Γενικότερα οι κινήσεις του κ. Γεωργιάδη –όπως π.χ. με το Ξυνό Νερό στη Φλώρινα όπου φρόντισε να θυμίσει ότι εκείνος έβγαλε τον δήμαρχο για να τον πείσει να δώσει τη δουλειά στον φίλο του επιχειρηματία–, δεν ακούγονται καλά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακόμη περισσότερο δεν ακούγονται καλά οι δηλώσεις του την εβδομάδα που πέρασε για τους προστατευόμενους μάρτυρες και οι επιθέσεις του στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται να εκφράζει στο συγκεκριμένο θέμα τη γραμμή Σαμαρά, η οποία όμως δημιουργεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκεί πάντως που αναμένεται σφαγή είναι στους υφυπουργούς. Το ότι αρκετοί από τους τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικούς θα φύγουν από την κυβέρνηση και κανείς δεν θα ξέρει το όνομά τους είναι ενδεικτικό της αποτυχίας του «επιτελικού κράτους».

Documento Newsletter