Την μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε η εταιρεία Pimana SA, θυγατρική της Al Rayyan, κρατική επενδυτική του Κατάρ.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο φταίνε τελικά για την αναστολή της επένδυσης στο νησί.
Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και σ’ αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές στη Ζάκυνθο ματαιώνουν σε μεγάλο βαθμό την νομική δυνατότητα της εταιρείας να προχωρήσει στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.
Επικαλούνται μάλιστα τη δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι στη Ζάκυνθο χτύπησαν εμπρηστές για να υποστηρίξουν και τις δικές τους αιτιάσεις.
Απ΄την πλευρά του ο Διονύσης Γκούσκος, δικηγόρος των φορέων και των κατοίκων της περιοχής της Ζακύνθου, σε αποκατάσταση , όπως τονίζει, των ισχυρισμών της εταιρία AL RAYYAN περί “παγώματος” επενδύσεων,επισημαίνει τα Ακόλουθα:
α. Ουδεμία επένδυση στη Ζάκυνθο ή στην νησίδα Οξειά έχει ξεκινήσει ώστε να ΄΄παγώσει΄΄. Στη Ζάκυνθο δεν έχει εκπονηθεί καν master plan, ενώ στην Οξειά η γνωστή αρχιτεκτονική εταιρία Στ. Αγιοστρατίτη, διέκοψε από τον Οκτώβριο του 2013 τις εργασίες της και διεκδικεί δικαστικά την καταβολή της νόμιμης αμοιβής της, για το έργο που έχει εκπονήσει.
β. Στη Ζάκυνθο ο φερόμενος ως “πωλητής” της εκτάσεως των 15.000 στρεμμάτων, δεν είχε νόμιμο τίτλο και σημαντικό είναι πως η εταιρία κατέβαλε τίμημα 600 ευρώ ανά στρέμμα (!) για περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, με ακτές μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων που – μεταξύ άλλων- περιλαμβάνεται και η διάσημη ακτή του ΄΄Ναυαγίου΄΄.
Τη νομιμότητα της συναλλαγής διερευνά το αρμόδιο Δικαστήριο, όπως και ο Ανακριτής Διαφθοράς Αθηνών, έχει δε εκδοθεί ήδη απόφαση Ασφαλιστικών μέτρων, που απαγορεύει στην εταιρία, οποιαδήποτε επέμβαση στη περιοχή.
γ. Όσον αφορά την ονομαστική αναφορά σ’ εμέ, αναγκαίο να διευκρινίσω πως ουδέποτε υπήρξα πολιτευτής, απλά υπηρέτησα τη θητεία μου στα Κοινά, όπως οφείλει να κάνει – μια φορά στη ζωή του- ο πολίτης κάθε Δημοκρατικής Πολιτείας. Περαιτέρω, ουδέποτε αναφέρθηκε ή υπονοήθηκε κάτι απαξιωτικό για τον Εμίρη του Κατάρ, που έτσι κι αλλιώς -νομικώς- δεν φέρεται να έχει ουδεμία ανάμειξη στην διαφορά.
Η αντιδικία υφίσταται μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δήμου Ζακυνθίων, της Εκκλησίας της Ζακύνθου και του Ελ . Δημοσίου απ τη μιά, με την εταιρεία PIMANA A.E απ’ την άλλη, που κατά το καταστατικό της κατά την ΄΄αγορά΄΄ και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετέπειτα, φέρεται συμφερόντων επιχειρηματιών εκ Λιβάνου.
Η σχετική επίκληση λοιπόν, του Εμίρη του Κατάρ, στην ανακοίνωση της εταιρείας AL RAYYAN, δεν είναι άδολη, αλλά έχει διαφανή στόχο να μας αποδώσει πάθος και υπερβολή.
δ. Τέλος είναι βέβαιο πως δίχως έμπρακτο σεβασμό στους νόμους αλλά και στους επί αιώνες, κατοίκους μιας περιοχής – με το ΄΄ζόρι΄΄- επενδύσεις δεν μπορούν να γίνουν.
Πέραν τούτων ουδέν.