Οι ελληνικές αρχές παραπλανούν τον ΟΟΣΑ στο θέμα της νομοθεσίας για το whistleblowing

Εδώ και περισσότερα από 2 χρόνια, το Vouliwatch, σε συνεργασία με αρμόδιες οργανώσεις της ΚτΠ, «τρέχει» εκστρατεία ενημέρωσης και άσκησης πίεσης προς τις αρμόδιες αρχές για να συνεισφέρει ουσιαστικά στην κατάρτιση ενός γενναίου νομοσχεδίου αποτελεσματικής προστασίας των whistleblowers, όπως προβλέπει η αντίστοιχη οδηγία της ΕΕ. Και…σιωπή.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Vouliwatch.gr:

«Στις 10 Μαρτίου 2022, δημοσιεύθηκε η έκθεση αξιολόγησης του ΟΟΣΑ με τίτλο «Εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΟΣΑ κατά της δωροδοκίας (Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημοσίων Λειτουργών στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές) | Φάση 4 | Έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα».

Στο σημείο 55 (σελ. 21) της έκθεσης, διαπιστώσαμε προς μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξή μας ότι οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ανειλικρινώς και παραπλανητικά προς την Ομάδα Εργασίας για την Δωροδοκία, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ (OECD) ότι η ΚτΠ στην Ελλάδα δεν ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της κυβέρνησης για να συνδράμουμε στην κατάρτιση του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των whistleblowers!

Μετάφραση στα ελληνικά:

«Τον Μάιο του 2020, η Ελλάδα συγκρότησε νομοθετική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας), του δικαστικού σώματος, του ακαδημαϊκού κλάδου και του νομικού κλάδου, με εντολή να προετοιμάσει σχέδιο νόμου για τη μεταφορά -ενσωμάτωση της οδηγίας της ΕΕ για την προστασία των whistleblowers. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν ενσωματώνει την οδηγία στο εθνικό της δίκαιο εντός της προθεσμίας της 17ης Δεκεμβρίου 2021. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα αναφέρει ότι το ισχύον σχέδιο καλύπτει ρητά τις αναφορές για δωροδοκία στο εξωτερικό και ότι ένα πλήρες σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο για δημόσια διαβούλευση και -στη συνέχεια- για κατάθεση στη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του 2022. Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης, οι πολίτες -εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της νομοθετικής επιτροπής από τη σύστασή της και ότι παρά τις προσπάθειες να παράσχουν συμβολή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα. Μετά την επιτόπια επίσκεψη, η Ελλάδα υπέβαλε ότι κλήθηκαν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να συνεισφέρουν, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν».!!!!

Πρόκειται για μια παραπλανητική δήλωση προς τον διεθνή οργανισμό, , που εκθέτει και τη χώρα μας και την ΚτΠ, καθώς εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον, προσκαλούμε τις αρμόδιες αρχές να μας συμπεριλάβουν στη συνδιαμόρφωση του σχεδίου νόμου για μια έγκαιρη και νομότυπη ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ε.Ε. στην ελληνική έννομη τάξη με σκοπό την αποτελεσματική προστασία των whistleblowers.

Θυμίζουμε το χρονικό της εκστρατείας μας:

Νοέμβριος 2020 |

Συμμαχούμε με τη ΔΔΕ και το Reporters United και στέλνουμε επιστολή στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δικαιοσύνης για «άνοιγμα της νομοθετικής διαδικασίας» για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας προς την Κοινωνία των Πολιτών. Ειδικότερα, το Vouliwatch και οι οργανώσεις που συνυπογράφουμε την επιστολή διαθέτουμε αποδεδειγμένη τεχνογνωσία και εμπειρία σε ζητήματα διαφάνειας, λογοδοσίας και καταπολέμησης της διαφθοράς και είμαστε οι πλέον αρμόδιοι φορείς της ΚτΠ για να συνεισφέρουμε ουσιαστική στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

 

Ιούνιος 2021: 

Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία των Whistleblowers

Τρέχουμε καμπάνια ενημέρωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο ενδιάμεσο οι αρμόδιοι φορείς της ΚτΠ οχλούμε με επιστολές την εκτελεστική εξουσία προκειμένου να μας ενημερώσουν σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Δεκέμβριος 2021:

Πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής Οδηγίας. Αναδεικνύουμε εκ νέου το θέμα με άρθρα και αναρτήσεις στα SoMe.

Η προθεσμία παρήλθε άπρακτη!

9 Μαρτίου 2022:

Απογοητευτικές εξελίξεις σχετικά με τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας, καθώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κων. Τσιάρας, παρουσιάζει το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά – μετά από σωρεία αντιδράσεων από τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη και άλλους βουλευτές της ΝΔ για τους μάρτυρες στο σκάνδαλο Novartis – προχωρά σε απόσυρση των επίμαχων διατάξεων (βλ. σχετικό δημοσίευμα εδώ).

Απρίλιος 2022 | Ακόμα αναμένουμε το σχέδιο νόμου.

Ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί -και ενώπιον του ΟΟΣΑ- ότι το σχέδιο νόμου θα έχει αναρτηθεί στη Δημόσια Διαβούλευση και κατατεθεί στη Βουλή, το πρώτο τρίμηνο του ’22,….ακόμα το αναμένουμε. 

Εκφράζουμε εκ νέου την έκπληκτη απογοήτευση και δυσαρέσκειά μας για την ανωτέρω ανειλικρινή δήλωση των ελληνικών αρχών προς την Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ (OECD) ότι ο λόγος που η ΚτΠ δεν συμμετείχε στη συνδιαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των whistleblowers είναι ότι οι οργανώσεις δεν ανταποκριθήκαμε στην πρόσκλησή τους! 

Ελπίζουμε ότι η ανάρτηση του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας Ε.Ε. για την αποτελεσματική προστασία των whistleblowers σε δημόσια διαβούλευση δεν θα καθυστερήσει πολύ ακόμη. Η ομάδα του Vouliwatch παραμένουμε διαθέσιμη για να συνεισφέρουμε με τις προτάσεις και την τεχνογνωσία μας στην ουσιαστική προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας και την αποφασιστική καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα μας.

Ολόκληρη η EΚΘΕΣΗ του ΟΟΣΑ (OECD) στο πλαίσιο της φάσης 4 των αξιολογήσεων των χωρών που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΟΣΑ για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημοσίων Λειτουργών στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές, εδώ:

Πηγή: Vouliwatch.gr

Ετικέτες