Οι Έλληνες ξεναγοί εκπέμπουν SOS

Αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα βλέπουν οι Έλληνες ξεναγοί την ώρα που έχουν χάσει ήδη τα 2/3 της καλοκαιρινής σεζόν. Τα μέτρα, οι τουρίστες χωρίς τεστ και το άγχος της ανεργίας.

Με τον κίνδυνο πολλοί από αυτούς να χάσουν οριστικά την κουτσουρεμένη τουριστική σεζόν βρίσκονται αντιμέτωποι οι ξεναγοί της χώρας, οι οποίοι έμειναν ξαφνικά χωρίς αντικείμενο, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ήδη κλεισμένων πακέτων έχουν ακυρωθεί. Έχουν ήδη χάσει ήδη τρεις μήνες από την τουριστική περίοδο η οποία ξεκινάει τον Μάρτιο και τελειώνει τον Οκτώβριο.

Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν πάρει ακόμα το επίδομα του ΟΑΔΕΔ για τους χειμερινούς μήνες και ταυτόχρονα δεν έχει καταβληθεί ούτε το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, σε όσους το δικαιούνταν την ώρα που η ανεργία στον κλάδο χτυπάει κόκκινο.

«Η σεζόν ουσιαστικά έχει τελειώσει πριν ξεκινήσει. Ό,τι υπήρχε από κρατήσεις έχει ακυρωθεί. Είμαστε εντελώς ξεκρέμαστοι και όλος ο κλάδος είναι άνεργος, αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν έχουν δουλέψει καθόλου. Θα μας μείνουνε γύρω στις 20 μέρες δουλειάς μέσα στον χρόνο και αυτό χωρίς να υπολογίσουμε φυσικά τι μπορεί να συμβεί αν επανακάμψει ο ιός. Γιατί αν γίνει αυτό θα χαθεί όλη η σεζόν. Υπάρχουν συνάδελφοι που είχαν μπει για ένα τρίμηνο στον ΟΑΕΔ για επίδομα του χειμώνα, το οποίο όμως ούτε αυτό έχει καταβληθεί γιατί το ΙΚΑ δεν έχει περάσει ακόμα τα ένσημα του 2019. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι δικαιούνταν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ αλλά ούτε αυτό το έχουμε πάρει ακόμα και να το πάρουμε δεν σώζει την κατάσταση οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι σε δεινή θέση», λέει στο Documento ο Κρίτων Πιπέρας πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών.

Μετά από σχεδόν δύο μήνες οι αρχαιολογικοί χώροι άνοιξαν, με τους ξεναγούς όμως να βρίσκονται ακόμα στον αέρα κάνοντας λόγο για ένα «θολό τοπίο».

«Η καλοκαιρινή περίοδος δεν ξεκίνησε καν. Δεν υπάρχουν εκδρομές οπότε είμαστε όλοι σε αναμονή να δούμε τι θα γίνει. Τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά. Όλοι έχουμε ένα προβληματισμό και για την ασφάλεια των εργαζομένων και για τη Δημόσια Υγεία. Είμαστε σε αχαρτογράφητα τα νερά», τονίζει ο Μανώλης Παπαδάκης, πρόεδρος του σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Θήρας.

Το θέμα της ασύρματης ξενάγησης, η οποία υπάρχει εδώ και χρόνια ως επιλογή μέσα στα πακέτα, αναμένεται να διευκολύνει την κατάσταση, προσθέτοντας όμως κατά πάσα πιθανότητα μία μικρή έξτρα χρέωση -όπως συνέβαινε- στον τουρίστα αφού πολλά γραφεία δεν είναι σε θέση να επωμιστούν όλο το κόστος.

Παράλληλα κανείς δεν ξέρει αν οι πελάτες θα επιβαρύνονται και με το κόστος των απολυμάνσεων, ενώ οι ξεναγοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως η χρήση μάσκας αναμένεται να δυσκολέψει σημαντικά την δουλειά τους.

«Η χρήση της μάσκας σε ένα ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο είναι υπερβολή. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο σωματικά για τους ξεναγούς να σκαρφαλώνουν στην ακρόπολη με 35 βαθμούς Κελσίου, και να μιλάνε ταυτόχρονα φορώντας μάσκα, αυτό κάνει την ξενάγηση όχι μόνο δύσκολη αλλά σχεδόν αδύνατη. Το πρόβλημα είναι ότι, αν η μάσκα είναι υποχρεωτική, μέχρι να ανέβουμε στην ακρόπολη, η μάσκα αυτή θα έχει υγρανθεί 4 φορές. θα πρέπει να έχουμε δηλαδή 15 μάσκες για να κάνουμε μια 4ωρη ξενάγηση», σημειώνει ο κ. Πιπέρας τονίζοντας πως ακόμα και μέσα στα πούλμαν οι αποστάσεις θα τηρούνται αλλά επιβάλλεται η συνεχής απολύμανση του οχήματος, η προστασία του οδηγού αλλά και των ίδιων.

«Το να ξεναγείς με μια μάσκα θα ναι πάρα πολύ δύσκολο. Η θερμοκρασία, η σκόνη, κάνουν πιο δύσκολη την αναπνοή. Η μάσκα θα μας δυσκολέψει πολύ αλλά αν πρέπει να τη φοράμε θα τη φοράμε», αναφέρει στο Documento η Κατερίνα Γιακουμάκη, Γενική Γραμματέας Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Θήρας.

Οι τουρίστες θα έρθουν αλλά τι γίνεται με τα τεστ;

«Έχουμε ανασφάλεια για το ότι δεν θα κάνουν τεστ όλοι οι τουρίστες. Μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί και υπερμεταδότες, μετά θα μεταδώσουμε τον ιό κι εμείς στις οικογένειες μας ή στους επόμενους τουρίστες. Θα ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος που δεν θα σταματήσει» λέει η κα Γιακουμάκη ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Πιπέρας συμπληρώνει:

«Σίγουρα μας προβληματίζει το ότι θα έρχονται τουρίστες και δεν θα κάνουν τεστ. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σκεφτούμε αν θα πρέπει να δουλέψουμε με αυτές τις συνθήκες. Θα παίρνουμε όλα τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε αλλά ποτέ δεν θα είμαστε σίγουροι. Είναι κάτι το όποιο μας απασχολεί γιατί είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν 72 ώρες πριν την έκαναν τεστ».

Παράνομες ξεναγήσεις: Το «αγκάθι» του κάδου

Ακόμα ένα πρόβλημα που φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι ξεναγοί στην Ελλάδα είναι αυτό της παράνομης ξενάγησης. Πολλοί είναι εκείνοι που χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις και πιστοποιήσεις, δουλεύουν ως ξεναγοί, χωρίς πολλές φορές να συστήνονται με το πραγματικό τους όνομα.

«Αν μεταδοθεί ο ιός από τον παράνομο ξεναγό ή από τους τουρίστες σε αυτόν, ξέρετε πόσο δύσκολο θα είναι να γίνει ιχνηλάτηση; Στα οργανωμένα πακέτα υπάρχει καταγεγραμμένο πρόγραμμα. ο παράνομος δεν φαίνεται στην ουσία πουθενά» σημειώνει η κα Γιακουμάκη ενώ ο κ. Παπαδάκης χαρακτηρίζει την παράνομη ξενάγηση ως ένα αγκάθι και καλεί τους αρμόδιους να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους.